• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ζύμες 0

Ψωμάκια μπύρας πολύσπορα

By Dimitra Cherouvim · On 28/04/2014

 Και ναι, τα ψωμάκια μπύρας επαναλαμβάνονται. Πρώτον γιατί λατρεύω το ψωμί και όλα τα παράγωγά του.  Δεύτερον γιατί όταν έχεις μια τόσο εύκολη συνταγή και μάλιστα με σίγουρα αποτελέσματα, θέλεις να επανέρχεσαι σ αυτή ξανά και ξανά.  Άλλωστε την εμπεδώνεις καλύτερα! Και τρίτον και σπουδαιότερο, έχεις ένα έτοιμο “πατρόν” όπου μπορείς άνετα να κάνεις πειράματα, να κόψεις  να ράψεις, ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής, τα υλικά που υπάρχουν στο ντουλάπι  και να είναι πάντα όλοι ευχαριστημένοι.
Έτσι σήμερα είπα να φτιάξω τις δυο γνωστές μας φρατζολίτσες, όπως θα δείτε παρακάτω βεβαίως, τη μια γλυκιά και την άλλη πικάντικη.
Μη σας φοβίζει αυτή η “διάσταση” γεύσεων.  Απλώς στη μια θα βάλετε μέλι 1-2 κουταλιές και το ανάλογο αλεύρι για να δέσει η ζύμη και στην άλλη ότι αρωματικό σας βρίσκεται σπίτι. Εστραγκόν ή ρίγανη ή θυμάρι ή, ή…. και βεβαίως οπωσδήποτε πάπρικα (θα προτιμούσα καπνιστή, για το πιο πικάντικο της γεύσης) .

CerealsΘα αλείψετε τα ψωμάκια με το αβγό (και μόνο ο κρόκος ελαφρώς χτυπημένος με πολύ λίγο νερό είναι αρκετός) και θα τα καλύψετε με ποικιλία σπόρων που θα έχετε σ ένα βαθύ πιάτο, αναποδογυρίζοντας τα μέσα σ αυτό.
Η τελευταία δόση που έκανα χθες …απλώς δεν υπάρχει σήμερα!
Εντάξει, εντάξει δεν τα απολαύσαμε  μόνο οι του σπιτιού.  Πήγα μερικά πεσκέσι, σε φιλικό και “φαγανό” σπίτι.
Είναι σίγουρο ότι τη συνταγή αυτή, με παραλλαγές βεβαίως θα τη ξαναβρούμε στα χέρια μας.

Υλικά

  • 1/2 αλεύρι (και λίγο παραπάνω) που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ. τσαγιού νιφάδες βρώμης
  • 1 κουτάκι μπύρας 0,33 ml
  • Ηλιόσποροι
  • Κολοκυθόσποροι
  • Λιναρόσποροι
  • Σουσάμι
  • 1 αβγό για το άλειμμα των ψωμιών
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ.πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
  • 1 κ.γ. εστραγκόν ή ρίγανη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 λαδόκολλα
  • Λίγο ελαιόλαδο

20140220_0003

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά λεκάνη βάζω το μισό αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι και τη ζάχαρη
  2. Τα ανακατεύω καλά και ρίχνω σιγά σιγά τη μπύρα εναλλάξ με το υπόλοιπο αλεύρι.
  3. Στην αρχή τα ανακατεύω και τα δουλεύω με ένα πιρούνι, μετά αρχίζω το ζύμωμα.
  4. Φροντίζω ώστε να φτιαχτεί μια όμορφη εύπλαστη ζύμη, υπολογίζοντας κυρίως τα στερεά υλικά.
  5. Χωρίζω τη ζύμη μου σε δύο φρατζολίτσες.
  6. Στη μία προσθέτω την κουταλιά το μέλι (αν θέλετε και δύο, όπως έκανα εγώ) και επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα, τόσο όσο  να σφίξει η ζύμη.
  7. Στην άλλη προσθέτω την πάπρικα, το εστραγκόν ή την ρίγανη και ζυμώνω ξανά.
  8. Χωρίζω τις φρατζολίτσες σε φέτες.
  9. Φορμάρω με τα χέρια μου τις φέτες σε στρογγυλά ψωμάκια και  αλείφω τη μία πλευρά τους με το αβγό. Τα αναποδογυρίζω σ’ ένα βαθύ πιάτο, όπου έχω ανακατέψει όλους τους σπόρους. Περίπου 1 κ.γ. γεμάτο από κάθε είδος.
  10. Με το άλειμμα αβγού, οι σπόροι κολλάνε πολύ εύκολα.
  11. Τοποθετώ τα ψωμάκια  σε ταψί φούρνου και πάνω σε καλά λαδωμένη λαδόκολλα.
  12. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
  13. Στο τέλος ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στο φουλ και συνεχίζω το ψήσιμο για 2-3 λεπτά ακόμα.
  14. Τα βγάζω απ το φούρνο και απ το ταψί με τη λαδόκολλα (αλλιώς θα υγρανθούν) και τα κρυώνω πάνω σε βαμβακερή πετσέτα κουζίνας.
  15. Βγαίνουν περίπου 18-20 ψωμάκια.

20140220_0005 20140220_000820140220_0011 20140220_0012 20140220_0016 20140220_0024

Tips

  • Τη λαδόκολλα τη λαδώνω, γιατί έχω προσέξει ότι έτσι ροδίζει όμορφα και το κάτω μέρος των ψωμιών.
  • Στο τέλος ανεβάζω τη θερμοκρασία για 2-3 λεπτά όπως προείπα, για να αποκτήσουν μια τραγανή κόρα.
  • Για να τα έχω πάντα φρέσκα, όσα δεν φαγωθούν  την ίδια μέρα, τα διατηρώ σε σακουλάκι στην κατάψυξη και τα βγάζω 1-2 ώρες πριν τα σερβίρω.
  • Μην ανησυχείτε για το πως θα  ξεχωρίζεται τα γλυκά απ τα πικάντικα. Στο κάτω μέρος φαίνεται καθαρά η πάπρικα.  Αλλιώς κανονίστε το με τους σπόρους στην επιφάνειά τους.

Καλή επιτυχία

 

 

αβγόαλεύριβρώμηεστραγκόνηλιόσποροςκολοκυθόσποροςλιναρόσποροςπάπρικασουσάμι
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ζυμαρικά

    Κρέπες με πικάντικα μανιτάρια

  • Ζύμες

    Κριτσίνια τα πολύκαρπα

  • Ζύμες

    Κριτσίνια χαρουπιού

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License