Μετέτρεψε το παλιό καθιστικό του σπιτιού σε μικρό πιάνο μπαρ και έφερε και πιανίστα απ’ το Μαϊάμι: έναν λιπόσαρκο άνδρα με θλιμμένα χαρακτηριστικά, που τον έλεγαν Νέλσον Ότο. Το πιάνο βρισκόταν στη μέση, ανάμεσα στη σάλα και στο αίθριο. Ήταν ένα παλιό πιάνο με ουρά, σε μικρό μέγεθος, βαμμένο γκρίζο ανοιχτό και περασμένο με ειδικό βερνίκι ώστε η αλμύρα να μην καταστρέφει το φινίρισμά του. Επτά νύχτες την εβδομάδα και επί δώδεκα μήνες που κρατούσε το αέναο καλοκαίρι της Καραϊβικής, ο Νέλσον Ότο καθόταν μπροστά στα πλήκτρα και άφηνε τον ιδρώτα του να μπλέκεται με τις νωχελικές συγχορδίες της μουσικής του.
Στον Οργανισμό Τουρισμού μιλούσαν συνεχώς για τους δροσιστικούς ανέμους των τροπικών που χαϊδεύουν τις ακτές του Πουέρτο Ρίκο όλο το χρόνο, μέρα νύχτα, όμως αυτοί οι άνεμοι έμοιαζαν να μην αγγίζουν ποτέ τον Νέλσον Ότο. Καθώς οι πνιγηρές ώρες κυλούσαν η μία μετά την άλλη, μαζί με ένα κοινότοπο ρεπερτόριο από μπλουζ και γλυκερές μπαλάντες, ο ιδρώτας έσταζε από το πηγούνι του μουσκεύοντας τις μασχάλες των λουλουδάτων βαμβακερών πουκαμίσων του. Έβριζε τη “γαμημένη κωλοζέστη” με τέτοια λύσσα και τόσο μίσος, που μερικες φορές χαλούσε την ατμόσφαιρα του μαγαζιού και οι πελάτες σηκώνονταν κι έφευγαν για να κατηφορίσουν προς το Φλαμπόγιαν Λάουντζ, λίγο παρακάτω, όπου η μπύρα κόστιζε εξήντα σεντς το μπουκάλι και το κόντρα φιλέτο τρία δολλάρια και πενήντα σέντς. …
Απόσπασμα από το βιβλίο ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Hunter S. Thompson – Εκδόσεις οξυ 2005
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 1 ψαρονέφρι 450-500 γρ.
- Μανιτάρια πλευρώτους 500 γρ.
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ποτηράκι κρασιού ρούμι
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μαργαρίνη
- 1 κ.γ. γεμάτη κορν φλάουρ
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
- Κόβω το ψαρονέφρι σε λοξές φέτες. Το συγκεκριμένο έβγαλε 8 φέτες.Τις αφήνω στην άκρη, αλλά τις διατηρώ ζεστές.
- Καθαρίζω και πολτοποιώ τις σκελίδες σκόρδου, αφαιρώ τα σκληρά μέρη από τα πλευρώτους και τα κόβω στα δύο.
- Βάζω το ελαιόλαδο μαζί με τη μια κ.σ. μαργαρίνη σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρω ταυτόχρονα το πολτοποιημένο σκόρδο με τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά που θα πέσει ο όγκος τους.
- Αφαιρώ τα μανιτάρια και στο ίδιο τηγάνι και πάντα σε δυνατή φωτιά, σοτάρω σε δυο φάσεις τα 8 φιλετάκια και από τις δυο πλευρές για 3 λεπτά την κάθε πλευρά , ώσπου να ροδίσουν. Σβήνω με το ρούμι.
- Αφαιρώ τα φιλετάκια από το τηγάνι και με ξύλινη σπάτουλα ανακατεύω τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί με 1 κ.γ. γεμάτη διαλυμένο κορν φλάουρ, ώστε να έχω μια γυαλιστερή πυκνή σάλτσα.
- Τέλος στο ίδιο τηγάνι πάντα, βάζω τα φιλετάκια με τα πλευρώτους να ψηθούν για 2 λεπτά όλα μαζί, αλατοπιπερώνω και τα σερβίρω ζεστά και ζουμερά.
Καλή σας επιτυχία
Και για να μπούμε στο κλίμα του αποσπάσματος του βιβλίου, αλλά και της γευστικότατης συνταγής…
Pascal Wintz plays Duke Ellington In A Sentimental Mood
https://www.youtube.com/watch?v=laQg85rM4As
Leave a Reply