Ομελέτα η βασιλική

Στο ψυγείο έχω τα αβγά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στο ντουλάπι το βαζάκι με τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα και είμαι έτοιμη για μια ομελέτα δύο ατόμων, όταν… ντρινννννννν το κουδούνι της εξώπορτας και τσουπ, εμφανίζεται ο φίλος μας ο Γιώργος, ο παθιασμένος με τα βουνά και τα λαγγάδια, ο παθιασμένος με τα δώρα της φύσης, που ποτέ δεν με ξεχνά και όλο και κάτι μου προσφέρει, απ’ αυτά που μάζεψε απ’ τις ορεινές και πολλές φορές δύσκολες εξορμήσεις του. Αυτή τη φορά και μετά τις μορχέλες, σειρά έχουν τα άγρια σπαράγγια, με τις ντελικάτες κορφούλες που βγαίνουν την άνοιξη και με λίγη έστω ποσότητα φτιάχνεις στην κυριολεξία ένα σπάνια γευστικό πιάτο. Είχα πρόγραμμα την ομελέτα. Και ακολούθησα το πρόγραμμα μου. Μόνο που εμπλούτισα την ομελέτα μου, με αυτό το πολύτιμο για μένα, γευστικό δώρο. Αυτήν την εποχή μπορείτε  να βρείτε τα σπαράγγια και σε πάγκους της λαϊκής, που τα μαζεύουν μερακλήδες γνώστες του είδους. Μην τα προσπεράσετε. Αγοράστε τα και βάλτε τα σε πολλά πολλά πιάτα. Η γεύση τους είναι απίστευτη.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 3 αβγά
  • 15 γρ. αποξηραμένα άγρια βασιλομανίταρα (porcini)
  • 1 ματσάκι άγρια σπαράγγια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2-3 κ.σ. γεμάτες κρέμα γάλακτος ή εναλλακτικά γάλα
  • 1 μπολάκι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο + 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • Αλάτι + γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να βάλω τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν και να είναι έτοιμα για μαγείρεμα.
  • Αφαιρώ από τα σπαράγγια το σκληρό μέρος, σπάζοντας τα με το χέρι στο σημείο που αρχίζει το μαλακό μέρος του μίσχου. Τα πλένω πολύ καλά, τα αφήνω για λίγο σε νερόξυδο και μετά τα ρίχνω σε καυτό νερό που βράζει, μόνο για 2 λεπτά. Τα στραγγίζω και τα βάζω αμέσως σε κρύο νερό του ψυγείου, ώστε να κρατήσουν και να τονίσουν το πράσινο χρώμα τους. Τα βγάζω από το νερό και τα στεγνώνω σε βαμβακερή πετσέτα.
  • Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Βγάζω τα μανιτάρια από το νερό και τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια.

  • Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Αφήνω να κάψει ελαφρώς και ρίχνω τις ροδέλες τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και τα σπαράγγια. Τα σοτάρω για 3-4 λεπτά, τα αφαιρώ από το τηγάνι και τα βάζω σε ένα πιάτο.

  • Σπάω τα αβγά σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτω την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το αλάτι και την πάπρικα.

  • Τα χτυπάω ελαφρά ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά και τα ρίχνω στο ζεστό τηγάνι. Αφήνω για πολύ λίγο να αρχίσουν να “δένουν” και τότε ρίχνω τα σοταρισμένα μανιτάρια, τα σπαράγγια και τα κρεμμυδάκια.

  • Ψήνω την ομελέτα μου σε χαμηλή θερμοκρασία, ενώ με το πιρούνι την ανοίγω-τρυπάω σε μερικά σημεία, ώστε να ψηθεί καλά και να μην χρειαστεί να την γυρίσω ανάποδα. Η ομελέτα ψήνετε τέλεια και μας αποζημιώνει με μια υπέροχη, “βασιλική” αρωματική γεύση!

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Ομελέτα η βασιλική”

  1. vatsithianou fotini

    Πεντανοστιμη και πανεύκολη

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *