Μορχέλες σοτέ

Τα μανιτάρια μορχέλες (morchella) τα είχα ακουστά, τα είχα δει σε σχετικές σελίδες, αλλά ποτέ δεν τα είχα συναντήσει στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή σε κωνοφόρα δάση  κατά τη διάρκεια της Άνοιξης που εμφανίζονται,  μεταξύ Μαρτίου και Μαίου μετά τις βροχές.

Morels1Ήξερα ότι  οι παράξενοι  και σπογγώδεις  αυτοί μύκητες με τη υπέροχη γήινη γεύση και τα αρώματα τους,  είναι περιζήτητοι  από τους φανατικούς μανιταροκυνηγούς. Δε βρίσκονται  εύκολα και πρέπει να περπατάς  ώρες για να μαζέψεις  μια χούφτα απ αυτούς.  Έτσι όταν χτύπησε το τηλέφωνο και ο καλός μου φίλος  Γιώργος Π. φανατικός πεζοπόρος, ορειβάτης, ταξιδευτής και λάτρης των βουνών και των λόγγων, μου ανακοίνωσε ότι έχει μερικές μορχέλες για μένα,  πέταξα απ τη χαρά μου. Επιτέλους θα δοκίμαζα αυτό το επίγειο και σπάνιο μανιτάρι που πολλοί τολμούν να το συγκρίνουν με την τρούφα.

Την επομένη κιόλας είχα στα χέρια μου 8 κουκλίτσες μορχέλες απ τους Πενταγιούς, Δ. Βαρδούσια.  Έπρεπε λοιπόν να τις περιποιηθώ με ευγένεια και λεπτότητα, ώστε όσα σχετικά είχα διαβάσει για τη γεύση και τα αρώματα τους να με βοηθήσουν στην παρασκευή  αυτών των μανιταριών,  να αναδείξω τα γευστικά τους χαρακτηριστικά και να μην τα καταστρέψω από λάθος μαγειρικές κινήσεις.

Επέλεξα το απλό σοτάρισμα στο τηγάνι, αφ ενός γιατί 8 μανιτάρια είναι μικρή ποσότητα πρώτης ύλης για μαγειρική και αφ ετέρου με το σοτάρισμα ελέγχεις την όλη και σύντομη  διαδικασία.

Η συνέχεια λοιπόν είναι πολύ πολύ απλή …αρκεί βεβαίως να βρείτε τις περίφημες μορχέλες.
Εντάξει, με τον ίδιο τρόπο γίνονται όλα τα μανιτάρια , το ξέρετε άλλωστε.

Υλικά

 • Μερικές μορχέλες (ή άλλο είδος μανιταριών)
 • Μισή σκελίδα σκόρδο
 • 1 σφηνάκι άσπρο κρασί
 • Αλάτι (χρησιμοποίησα χοντρόκοκκο)
 • Λίγο ελαιόλαδο

20140502_0004Εκτέλεση

 1. Κόβω κατά μήκος τις μορχέλες και τις βάζω σε λεκάνη με νερό, ώστε ότι ξένο σώμα υπάρχει στο κούφωμα τους να ξεπλυθεί καλά.
 2. Τις βάζω και για δεύτερη φορά σε νερό με ξύδι.
 3. Τις στραγγίζω καλά, τις βάζω σε τηγάνι, τις αλατίζω και τις σοτάρω σε μέτρια φωτιά, ώσπου να φύγουν όλα τα υγρά τους.
 4. Ρίχνω το κρασί και  συνεχίζω το σοτάρισμα ώσπου να εξατμιστεί.
 5. Τέλος ρίχνω και το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, σοτάρω για 1-2 λεπτά και σβήνω τη φωτιά.

20140502_0018 20140502_002120140502_0026Tips

 • Σε επόμενη εξόρμηση σας μέσα στο Μάιο σε δασικές περιοχές, έχετε το νου σας. Ποιος ξέρει μπορεί και σεις να συναντήσετε αυτά τα παράξενα, σπάνια και γευστικά μανιτάρια, με το κωνικό, κυψελωτό και κούφιο εσωτερικά καπελάκι.

Καλή επιτυχία

 

 

 

 


by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *