Μάφινς μήλου

Η συνταγή μου στάλθηκε κατ΄ευθείαν από Νέα Υόρκη, με την υποσημείωση …
Να την φτιάξεις οπωσδήποτε και σύντομα! Περιμένω εντυπώσεις!

Θα μου πεις τώρα, όπως και εγω η ίδια σκέφτηκα, καλά το ίντερνετ βρίθει συνταγών φαγητών και γλυκών, τι το ιδιαίτερο μπορεί να έχει μια ακόμα συνταγή μήλων και μάλιστα με υλικά ακριβώς  τα ίδια με αυτά μιας κλασικής μηλόπιτας.
Όμως για να τη συστήσει ένθερμα και να επιμένει η φίλη, κάτι θα τρέχει το εξαιρετικό. Η αλήθεια και εγω δε θέλω και πολύ για να στρωθώ και να δοκιμάσω κάτι καινούργιο, κάτι εύκολο όπως θα δείτε, που δεν το έχω ξαναφτιάξει.
c75c923f52804f2f187196972fa02245Άλλωστε για να έρχεται η συνταγή από την πόλη που έχει παράδοση και αγαπά πολύ τα μήλα μου έδινε έναν επιπλέον λόγο για να την φτιάξω το συντομότερο. Ακόμα θυμάμαι την καμπάνια που γίνηκε πριν χρόνια στη Ν. Υόρκη, όταν νεαρές κοπέλες σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό της πόλης, μοίραζαν μια όμορφη μικρή πάνινη τσάντα με φυλλάδια υπέρ των φρούτων, ένα μπουκαλάκι νερό και ένα λαχταριστό μήλο μέσα στην τσαντούλα.

Στρώθηκα που λέτε και έφτιαξα την εύκολη αυτή συνταγή όχι μία,  αλλά τρεις φορές απανωτά, μιας που τα μικρά και λαχταριστά αυτά μάφινς μήλου, γίνηκαν ανάρπαστα και στο σπίτι, αλλά και σε φιλικό σπίτι, σε επίσκεψη  που τα πήγα σαν μικρό δωράκι για τη βραδινή μας συνάντηση, με αγαπημένους συνδαιτημόνες.

Υλικά (για 12 μάφινς-ύψος θήκης 3 εκ.)

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και μισό κ.γ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 2 μικρά μήλα ή ένα μεγάλο
  • 1/2 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 αβγά (μικρά)
  • 1 βανίλια
  • 2-3 κ.σ. γιαούρτι ή γάλα (εγώ την πρώτη φορά χρησιμοποίησα γιαούρτι, τη δεύτερη και τρίτη γάλα. Το αποτέλεσμα το ίδιο καλό, ίσως με το γιαούρτι να δίνω έναν πόντο +)
  • 2 ταψάκια των 6 θηκών για μάφινς

20150125_0004.jpg_c+l

Εκτέλεση

  1. Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μπέικιν, το αλάτι και την κανέλα. Ανακατεύω καλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα στερεά υλικά.
  2. Στο μίξερ ή και σε ένα απλό μπολ χτυπώ για 3-4 λεπτά το βούτυρο, στη συνέχεια προσθέτω τη ζάχαρη χτυπώ καλά με το βούτυρο, προσθέτω τα δύο αβγά και το γιαούρτι και συνεχίζω το χτύπημα ώσπου να δέσουν καλά όλα τα υγρά υλικά.
  3. Στη συνέχεια στο μπολ με τα υγρά υλικά προσθέτω σιγά σιγά το μείγμα αλευριού και χτυπάω καλά, ώστε να έχω ένα παχύρευστο μείγμα σαν αυτό των κέικς.
  4. Καθαρίζω τα μήλα και τα τρίβω σε τρίφτη κυδωνιών ή τα ψιλοκόβω. Τα ενσωματώνω προσεχτικά στο μείγμα για τα μάφινς.
  5. Αφήνω στην άκρη το μπολ με το έτοιμο μείγμα για τα μάφινς, και συνεχίζω βουτυρώνοντας πολύ καλά τις 12 θήκες που θα ψήσω τα μάφινς μήλου. Τις πασπαλίζω και με αλεύρι, τινάζοντας στο τέλος ότι αλεύρι περισσεύει.
  6. Με προσοχή τώρα μοιράζω το μείγμα μου στις 12 θήκες, χωρίς να τις ξεχειλίσω.
  7. Ψήνω τα μάφινς σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 30-35 λεπτά, τόσο όσο να ροδίσουν  και βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο μάφιν, αυτό να βγαίνει καθαρό.
  8. Τέλος και πολύ σημαντικό, αφού βγάλω τα μάφινς από το φούρνο πρέπει να περιμένω ώσπου να κρυώσουν καλά και να βγουν εύκολα από τις θήκες τους. Χρησιμοποιώ για βοήθεια ένα μαχαιράκι με στρογγυλή μύτη που το περιστρέφω έτσι ώστε να ξεκολλήσουν εύκολα.

20150125_0008.jpg_light 20150125_0010.jpg_light 20150125_0007.jpg_c+l 20150125_0014.jpg_c+l 20150125_0016.jpg_c+l 20150125_0018.jpg_light

  1. Τώρα αν θέλετε να τα κάνετε ακόμα πιο λαχταριστά (και αμαρτωλά) δεν έχετε παρά να λιώσετε λίγο βούτυρο (2-3 κ.σ.) να βουτήξετε το καπελάκι των μάφινς μέσα στο βούτυρο για ένα δευτερόλεπτο  και μετά, έτσι όπως είναι βουτυρωμένα να τα βουτήξετε σε ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα. Χωρίς άλλα σχόλια…..

20150125_0021.jpg_c+l 20150125_0023.jpg_light

Καλή σας επιτυχία και κυρίως καλή απόλαυση

Comments

2 responses to “Μάφινς μήλου”

  1. Xrysw

    Teleia! Ta ekana kai vgikan fovera! Mono pou den eixa voutiro kai evala ladi. Xilia mpravo!

    1. Χαίρομαι πάρα πολύ για την επιτυχία σου και σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Καλά έκανες και έβαλες λάδι. Πολλές φορές κι εγώ χρησιμοποιώ ηλιέλαιο, το οποίο
      βρίσκω πολύ καλό ειδικά για τα μάφινς. Θα χαρώ να φτιάξεις και άλλες συνταγές μου και να ακούσω τις εντυπώσεις σου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *