Μπουρεκάκι το αγαπημένο, μπουρεκάκι το εύκολο, μπουρεκάκι το ορεκτικό, μπουρεκάκι για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις. Μπουρεκάκι που καλύπτει τα πάντα και γενικώς κάνεις και εκκαθάριση στην κουζίνα από περισευάμενα κρέατα ή λαχανικά, χώνοντας τα μέσα σε λεπτά, τραγανά φύλλα.
Και βρίσκομαι που λες με πάνω από ένα κιλό συκώτι μοσχαρίσιο χωριάτικο, ελευθέρας βοσκής που ήρθε πεσκέσι τις γιορτινές μέρες. Και πόσο να τηγανίσεις πια και να φας; Έχω φέρει και μια αγκαλιά μάραθο μυρωδάτο χωραφένιο που τον διατηρώ μια εβδομάδα σε βάζο με νερό και κοσμεί την τραπεζαρία μου, καλύτερα και από το καλύτερο μπουκέτο, έχω και τα κρεμμυδάκια μου, έχω και όρεξη, έχω και ποδιά κουζίνας μυρωδάτη, φρεσκοπλυμένη και στρώνομαι στα περαιτέρω και τα νόστιμα.
Υλικά
- 200 γρ. συκώτι
- 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
- Αρκετό μάραθο (αν το μαζέψετε και σεις στας εξοχάς, ακόμα καλύτερα)
- 1 αβγό
- Φύλλο κρούστας
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι (έβαλα πολύ λίγο)
- Πιπέρι (έβαλα αρκετό)
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνω είναι να πλύνω το συκώτι και να το κόψω σε μικρά μικρά καρεδάκια. ( Εκ των υστέρων και στη επόμενη φορά που τα έφτιαξα, είδα ότι είναι πιο εύκολο να κοπεί, αφού το ζεμάτισα για δυο λεπτά και έβγαλε και τους αφρούς του. ) Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμυδάκια. Προσθέτω τα κομματάκια του συκωτιού και τα σοτάρω.
- Προσθέτω το αβγό και τον ψιλοκομμένο μάραθο.Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά.
- Επειδή το συκώτι βγάζει αρκετά υγρά, μαζεύω όλη τη γέμιση για τα μπουρεκάκια στη μια πλευρά του τηγανιού και τοποθετώ κάτω απ’ αυτήν ένα πιατάκι, ώστε το τηγάνι να γέρνει και να μαζευτούν όλα τα υγρά της γέμισης στο κάτω μέρος για να τα αφαιρέσω. Αφήνω το τηγάνι γερτό γύρω στα 15 λεπτά για να στραγγίσει καλά.
- Ανοίγω τα φύλλα κρούστας πάνω στον πάγκο μου και τα κόβω σταυρωτά. Μια φορά κάθετα στη μέση ακριβώς κατά μήκος και άλλη μια φορά παράλληλα προς τις στενές πλευρές των φύλλων. Δηλαδή έχω 4 ίσες “ντάνες” για να τυλίξω τα μπουρεκάκια μου. Επειδή μας αρέσουν τα μπουρεκάκια με λίγο φύλλο, έχω καταλήξει στο εξής τρικ, ώστε να μη φεύγει η γέμιση και νοτίζει το τύλιγμα απ’ αυτήν. Λαδώνω με πινέλο ελάχιστα το φύλλο και βάζω περίπου μια κουταλιά της σούπας στην κάτω άκρη του φύλλου, αφήνοντας βεβαίως ελεύθερα τα πλαϊνά και ρολάρω κάθε μπουρεκάκι, σχεδόν ως το τέλος της επιφάνειας του φύλλου. Τότε γυρίζω και τα πλαϊνά μέρη του φύλλου και τελειώνω το ρολάρισμα μια χαρά.
- Τοποθετώ τα μπουρεκάκια σε καλά λαδωμένο ταψάκι, τα λαδώνω με πινέλο και από πάνω καλά.
- Τα ψήνω στον αέρα, πάντα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς ώσπου να χρυσίσουν. Ψήνω περίπου για 20-25 λεπτά.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply