Μοσχιοί με πράσα

Το μικρομέγαλο χταποδάκι (  Eledone moschata ) μοσχιός το όνομα του στις ψαραγορές, με τη μια σειρά βεντούζες που το ξεχωρίζει από τον μεγάλο πανέξυπνο ξάδελφο του το χταπόδι, (θεωρείται το πιο έξυπνο από όλα τα ασπόνδυλα) σμίγει στην κατσαρόλα μου με πράσα και φρέσκα κρεμμυδάκια και γίνεται ένα μαγειρικό πάρτι αξέχαστο. Για μας δηλαδή που θα το απολαύσουμε μελωμένο, τρυφερό, γλυκό και ό,τι πρέπει για τις μέρες που κάποιος απέχει από τα κρέατα για όποιον δηλαδή λόγο ο καθένας θέτει.

Υλικά (για 4-5 μερίδες)

  • 1 κιλό μοσχιούς
  • 4 μεγάλα πράσα
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσ. λευκό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι, μια τσιμπιά κύμινο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τους μοσχιούς και ανάλογα με το μέγεθος, τους κόβω σε 4 ή 5 μέρη.

  • Καθαρίζω πολύ καλά τα πράσα αφαιρώντας τα πράσινα σκληρά φύλλα και χαράσσοντας τα κατά μήκος για να τα πλύνω καλά. Τα κόβω σε μεγάλα κομμάτια και τα αφήνω σε νερόξυδο για 10 περίπου λεπτά ή και παραπάνω. Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω μπόλικο ελαιόλαδο και τις ροδέλες από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρω 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτω τους μοσχιούς, τους σοτάρω καλά, ρίχνω το λευκό κρασί και όταν αυτό εξατμιστεί, προσθέτω ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν και τους αφήνω σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσουν ώσπου να μαλακώσουν.

  • Για ευκολία, παίρνω τα κομμάτια πράσων και τα ζεματάω σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά, ώστε να χάσουν τον όγκο τους. Τα σουρώνω και τα προσθέτω στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια και τους μοσχιούς. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω και μια τσιμπιά κύμινο, πολύ λίγο ζεστό νερό από το δικό τους όταν τα έβρασα, ανακατεύω απαλά με ξύλινη κουτάλα, σκεπάζω πάλι την κατσαρόλα μου και περιμένω να γίνουν και αυτά. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από την ένταση της φωτιάς σας και τα υγρά που θα προσθέσετε στην διάρκεια του μαγειρέματος. Πάντως ο χρόνος για το φαγητό αυτό δεν είναι περισσότερος από μια ώρα και κάτι για να γίνει, να φύγουν τα πολλά υγρά και να μελώσει.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *