Μαύρο άγριο ρύζι με μαριναρισμένη ρέγγα

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ειρηνικό σμίξιμο των πολιτισμών στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας. Είτε αυτό γίνεται σε επιστημονικό ή καλλιτεχνικό επίπεδο, είτε αυτό γίνεται σε ταξιδιωτικό ή ακόμα και σε μαγειρικό επίπεδο με θαυμάσια αποτελέσματα σε κάθε τομέα. Αυτό σκεφτόμουνα βλέποντας το μακρύκοκκο άγριο, μαύρο ρύζι του Καναδά, καλλιεργημένο στις βόρειες λίμνες της χώρας, πάνω στον πάγκο μου, δίπλα στις πολύχρωμες κρητικές πιπεριές και στο βαζάκι της μαριναρισμένης με άνηθο και μικρά κρεμμυδάκια λευκής ρέγγας από τη Σουηδία.

Είχα στα χέρια μου, στον πάγκο μου για την ακρίβεια τρία υπέροχα προϊόντα που με “καλούσαν” να τα συνδυάσω σε ένα πιάτο και βεβαίως μετά να τα απολαύσω. Καθόλου δύσκολο, ακόμα και για την πιο αρχάρια μαγείρισσα όταν τα υλικά και τα χρώματα σε προκαλούν και από μόνα τους σου δίνουν την απλούστερη των λύσεων.

Τρία όμορφα γευστικότατα προϊόντα, τρεις απλές κινήσεις. Βράσιμο του ρυζιού, ψήσιμο των πιπεριών και τέλος άνοιγμα του μικρού βάζου με την μυρωδάτη και ελαφρώς πικάντικης από τους κόκκους του πιπεριού, άσπρης τρυφερής ρέγγας. Ανακάτεμα στη λιτή λευκή σαλατιέρα, ραντισμένα με ελαιόλαδο και λίγο από την μαρινάδα της συγκεκριμένης ρέγγας και κατευθείαν στο τραπέζι.

Για την ιστορία να πω… το ρύζι πεσκέσι από την αγαπημένη ξαδέλφη Μαρία, οι πολύχρωμες πιπεριές κέρατο αγορασμένες από τη λαϊκή της γειτονιάς μου και το βαζάκι με την φανταστική μαριναρισμένη ρέγγα από τα καταστήματα ΙΚΕΑ, από τα οποία επίσης είναι και όλα τα σκεύη της παρουσίασης της συνταγής.

Υλικά (για 2-4 άτομα)

  • 1 φλ.τσ. μαύρο μακρύκοκκο ρύζι
  • 3-4 πολύχρωμες πιπεριές κέρατο
  • 1 βαζάκι 250 γρ. μαριναρισμένη ρέγγα με άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, κόκκους ροζ πιπεριού

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένω καλά το ρύζι δυο φορές και το αφήνω στο νερό για 10-15 λεπτά. Το βράζω σε δυο φλ.τσ. νερό σε σιγανή φωτιά, περίπου 20 λεπτά, ώσπου ελαφρώς να σκάσει. Αλατίζω λίγο.
  2. Ψήνω τις πιπεριές στο γκριλ και τις ξεφλουδίζω. Τις κόβω σε μακρόστενες λωρίδες.
  3. Ανακατεύω σε σαλατιέρα το ζεστό ρύζι με τις πιπεριές και τα κομμάτια της ρέγγας. Ραντίζω με παρθένο ελαιόλαδο και 2-3 κ.σ. από τη μαρινάδα του βάζου. Πασπαλίζω με τους κόκκους ροζ πιπεριού.
  4. Την υπόλοιπη εξαιρετική και γευστικότατη μαρινάδα την φυλάω στο ψυγείο και την χρησιμοποιώ σε άλλη σαλάτα αντί για ξύδι ή λεμόνι.

Καλή σας επιτυχία

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *