Λεμόνια γεμιστά με σολομό και σπαράγγια

Το λεμόνι κάτω απ’ τη λεμονιά θα πέσει!
Όχι, λάθος κάνεις… το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει, αυτό είναι το σωστό!
Θα με τρελάνεις, είπα εγώ το λεμόνι κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει; Όχι, πες μου!
Όταν μάλιστα το λεμόνι, ένα τυχαίο που έπιασα απ’ τη φρουτιέρα ζυγίζει 300 γρ. έ, θέλει, δε θέλει θα πέσει.
Και πριν πέσει, η καλή μου φίλη και γειτόνισσα Μαρία, ξεφόρτωσε τις λεμονιές της και φόρτωσε φίλους και γείτονες και παρατρεχάμενους με λεμόνια,  αντί να πάει λαϊκή και να τα μοσχοπουλήσει.
Σφιχτή, χοντρή σάρκα, κατακίτρινα, ταυτόχρονα ζουμερά, γερά, με λίγα κουκούτσια εντός και με μια γεύση και άρωμα μοναδική. Άσε που πιο βιολογικά δεν γίνεται! Σπιτικά γαρ.
Μου έφερε που λες, δυο τσάντες γεμάτες, με έβαλε δηλαδή σε “ξινούς” μπελάδες, “τραβάτε με κι’ ας κλαίω” και είμαι έτοιμη για γλυκές, ξινές και γλυκόξινες συνταγές.
Εννοείται ότι λατρεύω τα λεμόνια, εννοείται ότι ούτως ή άλλως, έχω αντικαταστήσει τα πολλά αλάτια με λεμόνι, εννοείται ότι σε όλα τα κοκκινιστά και τις όποιες σούπες μου βάζω λεμόνι, εννοείται ότι θα κόψω τις βιταμίνες C και θα πίνω λεμονόνερο, εννοείται ότι…
Σ’ ευχαριστώ θερμά Μαράκι μου γι’ αυτό το αναπάντεχο, υπέροχο, ζουμερό, κίτρινο δώρο. Θα αξιοποιηθεί μέχρι την τελευταία σταγόνα του, μέχρι το τελευταίο του ξύσμα.
—————————————————————————————————
Κέικ με ολόκληρο λεμόνι στο χυλό του, της τελευταίας στιγμής…
επί του πιεστηρίου, που έλεγαν παλιά.

Υλικά

  • 2 μεγάλα και χοντρά λεμόνια
  • 1 φέτα σολομό
  • Μερικές κορφές από άγρια σπαράγγια ή και του εμπορίου
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • Ελαιόλαδο
  • Κουρκουμά
  • Σκόρδο σκόνη
  • 2 φράουλες

Διαδικασία

  • Πλένω καλά και κόβω στη μέση τα λεμόνια. Με ένα μικρό κουταλάκι γλυκού αδειάζω τη σάρκα απ’ τα λεμόνια. Τα αφήνω στην άκρη.

  • Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια τις πατάτες. Τις βάζω να βράσουν για να κάνω τον πουρέ.
  • Κόβω σε μικρά κυβάκια το σολομό. Τα βάζω να μαριναριστούν σε χυμό λεμονιού και τα πασπαλίζω με λίγο αλάτι. Τα αφήνω στην άκρη, ώσπου να βράσουν οι πατάτες και να φτιάξω τα σπαράγγια.

  • Κόβω τις τρυφερές άκρες από αρκετά σπαράγγια και τα σοτάρω για 2-3 λεπτά, σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο.

  • Στη συνέχεια ρίχνω τα μαριναρισμένα κυβάκια σολομού με το χυμό λεμονιού. Τα σοτάρω ώσπου να αλλάξει το χρώμα τους και να φύγει ο περισσότερος χυμός. Περίπου πέντε λεπτά.

  • Όσο είναι ζεστές οι πατάτες, τις μεταφέρω σε μπολ, τις πασπαλίζω με λίγο κουρκουμά, σκόνη σκόρδου και ξύσμα λεμονιού. Αλατίζω ελαφρά ρίχνω ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.

  • Γεμίζω τα άδεια λεμόνια αρχικά με τον πουρέ, λίγο πιο πάνω απ’ τη μέση και προσθέτω τα σοταρισμένα κυβάκια σολομού με τα σπαράγγια. Γαρνίρω με λεπτές φέτες φράουλας.


Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *