• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ζύμες 2

Λαγάνα ολικής

By Dimitra Cherouvim · On 20/02/2015

kites-575x368Καθαρά Δευτέρα και χαρταετός και λαγάνα τραγανή και χαλβάς και τουρσιά και καλαμαράκια και φρέσκα θαλασσινά και τσάντες γεμάτες από όλα τα καθαραδευτεριάτικα καλούδια και όλο το σόι να μαζευόμαστε και να πηγαίνουμε σαν σε σχολική μονοήμερη εκδρομή στα πέριξ, που ευτυχώς είχαμε πολύ κοντά μας απλώματα και λοφίσκους και τον αγαπημένο μας Υμηττό, σημεία συνάντησης όλης της γειτονιάς και  της ευρύτερης περιοχής.

Ακόμα θυμάμαι τον γλυκύτατο θείο  Νίκο, που μαζί με το μεγάλο του γιο και ξάδελφο μου τον Άγγελο, να φτιάχνουν  από μέρες πολλούς πολλούς χαρταετούς για  μικρούς και μεγάλους της οικογένειας. Και μεις τα μικρότερα να καθόμαστε τριγύρω τους στην κοινόχρηστη αυλή μας, και με θαυμασμό να τους βλέπουμε να κόβουν τα ελαφριά πηχάκια, να κάνουν τις απαραίτητες εγκοπές στις άκρες τους, να τα σταυρώνουν γερά με σπάγκο τρία τρία  και μετά να τα ντύνουν με όμορφα γυαλιστερά και πολύχρωμα χαρτιά, πολλές φορές σύμφωνα με τις παραγγελίες μας, για να καταλήξουν σε υπέροχους χαρταετούς έτοιμους για δράση.
Όμορφες και γλυκές αναμνήσεις που χτίζουν το παρελθόν μας και  που καταφεύγουμε  σε αυτές,  σε κάποιες δύσκολες της ζωής μας στιγμές.

Όμως αρκετά μίλησα για τις παιδικές μου αναμνήσεις σχετικά με την Καθαρά Δευτέρα τα χρόνια εκείνα. Όσο για οδηγίες για την κατασκευή χαρταετών, καλύτερα να το ξεχάσετε. Μπορώ όμως να σας δώσω οδηγίες για μια εύκολη, γευστικότατη και τραγανή λαγάνα ολικής που έφτιαξα τις προάλλες, ειδικά για το μπλογκ και τις φίλες που καταπιάνονται με ζυμώματα και ψωμιά. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Υλικά (για μια μεγάλη λαγάνα)

  • 750 γρμ. αλεύρι ( 1/2 κιλό ολικής, 1/4 περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις )
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
  • Σουσάμι

20150218_0001.jpg_c+l

Εκτέλεση

  1. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι 2 ποτήρια νερό με το 1 κ.γ. γεμάτο γλυκάνισο και το βράζω. Το αφήνω στην άκρη και περιμένω να κρυώσει.
  2. Σε μια λεκάνη βάζω τα δυο αλεύρια, τη μαγιά, τη ζάχαρη και αναμειγνύω καλά. Με τα χέρια ανοίγω ένα λακουβάκι στο κέντρο και ρίχνω περίπου 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια και αφού το αφέψημα γλυκάνισου έχει γίνει χλιαρό, αλλά όχι κρύο, το σουρώνω και αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά το νερό στο αλεύρι, ανακατεύοντας αρχικά με ένα πιρούνι και στη συνέχεια πλάθω με τα χέρια περίπου για 5 λεπτά, ώσπου να έχω μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Προς το τέλος του ζυμώματος ρίχνω και το αλάτι.
  4. Τη σκεπάζω, τη βάζω σε ζεστό μέρος και την αφήνω περίπου 1 ώρα για να διπλασιάσει τον όγκο της.
  5. Στη 1 ώρα  βγάζω τη ζύμη από τη λεκάνη, τη ζυμώνω για 1 λεπτό ίσα να ξεφουσκώσει και με έναν πλάστη ή με τα χέρια την ανοίγω στο γνωστό σχήμα της λαγάνας.
  6. Με τα δάκτυλα την πατάω ώστε να δημιουργηθούν τα λακουβάκια, τη ραντίζω με νερό και την πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι.
  7. Την αφήνω να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά και την ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου για 35-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει.

20150218_0009.jpg_light 20150218_0012.jpg_light 20150218_0014.jpg_light 20150218_0016.jpg_light 20150218_0018.jpg_light 20150218_0020.jpg_c+l 20150218_0021.jpg_c+l

Καλή επιτυχία

αλάτιαλεύριγλυκάνισοελαιόλαδοζάχαρημαγιάσουσάμι
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ζύμες

    Κριτσίνια τα πολύκαρπα

  • Ζύμες

    Κριτσίνια χαρουπιού

  • Ζύμες

    Ψωμί γιαουρτιού, σόδας το πετυχημένο

2 Comments

  • vatsithianou fotini says: 11/03/2021 at 12:23 pm

    Συγχαρητήρια!

    Reply
    • Δήμητρα Χερουβείμ says: 12/03/2021 at 12:39 pm

      Σ’ ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου!

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License