• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ψάρια 0

Κολιουδάκια στο φούρνο με λεμονοθύμαρο

By Dimitra Cherouvim · On 12/11/2015

Τι κι΄αν το ημερολόγιο έλεγε Πέμπτη 12 του Νοέμβρη. Το θερμόμετρο της βεράντας έλεγε άλλα απ’ αυτά που θα περίμενε κάποιος από τον τελευταίο φθινοπωρινό μήνα. Ο μεσημεριανός ήλιος ανέβαζε τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς. Καταγάλανος ουρανός, ζεστή μέρα, ανασκουμπωμένα μανίκια και καλοκαιρινές βερμούδες για άνεση κινήσεων στις καθημερινές ασχολίες. Και φτάνει η ιερή ώρα της μαγειρικής. Κανένα ερωτηματικό για το τι θα φάμε σήμερα;!

Κολιουδάκια στο φούρνο με λαδολέμονο και πασπαλισμένα με μπόλικο λεμονοθύμαρο. Η αλήθεια η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν στη λαϊκή της Τρίτης που επισκέπτομαι συνεπέστατα εβδομαδιαίως, είδα στον ψαρά μου, ένα τελάρο γεμάτο από αυτά τα νοστιμότατα και χωρίς ιδιαίτερα κόκαλα ψαράκια. Ξέρετε τώρα, καλώς ή κακώς όταν βλέπουμε ή ακούμε για κολιό το μυαλό μας πάει κατ΄ευθείαν στο όμορφο καλοκαιράκι, παρ΄ότι το ψάρι αυτό υπάρχει και όλες τις άλλες εποχές, αλλά η αλήθεια όχι σε τόση αφθονία όπως το ζεστό καλοκαίρι.

Τέλος πάντων και για να μην τα πολυλογούμε και μετά από ιδιαίτερη παρότρυνση του παιδιού στον πάγκο των ψαριών, αγόρασα τα κολιουδάκια μου, είχα σπίτι και φρεσκοκομμένα λεμόνια από το Αίγιο, είχα και το φρέσκο μου αγουρέλαιο από το Κάστρο Κυλλήνης, είχα και τη γλαστρούλα μου με το μυρωδάτο λεμονοθύμαρο, δώρο της Τερέζας στη γιορτή μου, οπότε όπως καταλαβαίνετε, η συνταγή μου ήταν έτοιμη προς εκτέλεση και χωρίς πολλές σκέψεις, έβαλα την ποδιά μου και στρώθηκα  στην προετοιμασία των ψαριών.

DSCN4557.JPG_l+c

Έτσι λοιπόν,  σε ένα τελείως φωτεινό, καλοκαιρινό σκηνικό, με ανοιχτά πορτοπαράθυρα και τον ήλιο να απλώνεται παντού μέσα στο σπίτι, ζεσταίνοντας ψυχή και σώμα απολαύσαμε αυτό το  απλό και γευστικότατο πιάτο με τα κολιουδάκια μας κατ΄ευθείαν από την πρωινή ψαρότρατα. Έτσι τουλάχιστον θέλω να πιστεύω.

Υλικά ( για 3 καλές μερίδες )

  • 800 γρ. κολιουδάκια
  • 2 μικρά λεμόνια ή 1 μεγάλο
  • Λεμονοθύμαρο
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι

DSCN4643

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω τα κολιουδάκια, τα τακτοποιώ σε πυρέξ και τα αλατίζω.
  • Στύβω τα λεμόνια και μαζί με ένα περίπου φλ. τσ. ελαιόλαδο χτυπάω καλά το λαδολέμονο.
  • Περιχύνω τα ψαράκια και τα πασπαλίζω με αρκετό λεμονοθύμαρο.

DSCN4649

  • Τα ψήνω στο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά. Τα τελευταία 2-3 λεπτά ανεβάζω τη θερμοκρασία, ώστε να πάρουν χρώμα.

DSCN4651

  • Τα σερβίρω με σαλάτα λάχανο και πικάντικο τζατζικάκι.

Καλή σας επιτυχία

αλάτιελαιόλαδοκολιόςλεμόνιλεμονοθύμαρο
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ψάρια

    Κολιοί με μελιτζάνες στο φούρνο

  • Ψάρια

    Ξιφίας στη γκριλιέρα

  • Ψάρια

    Λίτσες με λαχανικά στο φούρνο

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License