Κέικ σοκολάτας με κεράσια

Ξέρω, ξέρω, Ιούλιος μήνας, υψηλές θερμοκρασίες… ένα κέικ έστω και με επίπεδο… σοκολάτας, δεν είναι ένα πιασάρικο θέμα. Αν όμως το κέικ αυτό με το σοκολατένιο επίπεδο, κρύβει μέσα του ένα γλυκό, ζουμερό, καλοκαιρινό μυστικό που το λένε κερασάκι, τι έχεις να πεις καλή μου φίλη;
Αν μάλιστα το πάρεις για παρέα στο “ωδικό” σου ταξίδι και φθάνοντας στον προορισμό σου, κουρασμένη, μπαϊλτισμένη και ταλαιπωρημένη, φτιάξεις τον απογευματινό σου καφέ, ανοίξεις τη βεράντα σου και αντικρίσεις αυτόν τον γαλάζιο, μαγικό, καταπραϋντικό πίνακα, κάθεσαι ή δεν κάθεσαι να φτιάξεις αυτό το θεσπέσιο κέικ που θα σε συντροφεύσει όποια ώρα της ημέρας αισθανθείς την ανάγκη για κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό εκεί που πρόκειται να κάνεις τις μικρές ή μεγάλες διακοπές σου;
Η ερώτηση δική μου, η απάντηση δική σου. Δες και αποφάσισε.
Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι.

Υλικά (για μακρόστενη φόρμα 11Χ30)

  • 125 γρ. βούτυρο (βιτάμ) από φρέσκο αγελαδινό γάλα. Πρέπει να πω ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη απ’ τη γεύση, τη μυρωδιά και το αποτέλεσμα της παρασκευής.
  • 1 μπολάκι κεράσια τραγανά, σφιχτά και καλής ποιότητας. Πολύ σημαντικό. Τα κεράσια τα κόβω στη μέση και αφαιρώ το κουκούτσι τους.
  • 4 αβγά – πάντα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη λευκή – περίπου 120 γρ.
  • 2 φλ. τσ. αλεύρι φαρίν απ,  κοσκινισμένο
  • 125 γρ. κουβερτούρα, είναι μια ολόκληρη πλάκα
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • Ξύσμα από ένα χοντρόφλουδο λεμόνι
  • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν
  • 1 κ.γ. γεμάτο κουρκουμά. Είναι αυτός που θα δώσει αυτό το χρυσαφί και θελκτικό χρώμα στο κέικ.
  • Λίγη άχνη για τελικό φινίρισμα του κέικ

Παρασκευή

  • Χτυπάω καλά τα 4 αβγά με τη ζάχαρη. Προσθέτω το βούτυρο σε κατάσταση σχεδόν λιωμένη. Προσθέτω και το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάω καλά.

  • Προσθέτω σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι στο οποίο έχω προσθέσει την μπέικιν και τον κουρκουμά καλά αναμεμειγμένα με το αλεύρι.

  • Φοδράρω τη φόρμα μου με χαρτί ψησίματος, το οποίο έχει βρέξει και στύψει προσεχτικά και ελαφρά. Ρίχνω στη φόρμα περίπου το 1/3 του παχύρευστου χυλού.
  • Σε ένα άλλο μπολ ρίχνω λιγότερο απ’ το 1/3 του χυλού και τον ανακατεύω με μια μαρίζ, με τη λιωμένη σε μπεν μαρί κουβερτούρα. Απλώνω προσεχτικά στο κέντρο το σοκολατένιο χυλό, πάνω απ’ τον λευκό. Δεν χρειάζεται να τον καλύψει όλο. Τοποθετώ προσεχτικά τα μισά μου κεράσια έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  • Τέλος ρίχνω πάνω απ’ τα κεράσια το υπόλοιπο 1/3 του χυλού. Ποσότητες περίπου με το μάτι. Βυθίζω τη μαρίζ κατά μήκος της φόρμας σε τρεις παράλληλες γραμμές, χωρίς όμως να την περιστρέψω. Αυτό το κάνω ώστε οι τρεις επάλληλες στρώσεις κατά κάποιον τρόπο να “δέσουν” μεταξύ τους.

  • Ψήνω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις, αρχικά στους 200 για 10 λεπτά, ώστε να δώσω ώθηση στο κέικ να φουσκώσει και μετά στους 180 βαθμούς άλλα 50 λεπτά. Το κέικ έχει ψηθεί τέλεια. Σβήνω το φούρνο αλλά αφήνω το κέικ άλλα 5 λεπτά μέσα.

  • Το βγάζω από το φούρνο, το βγάζω εύκολα απ’ τη φόρμα και όπως είναι με το χαρτί ψησίματος το ακουμπώ σε σχάρα να κρυώσει καλά. Αχνίζω.

  • Αφαιρώ το χαρτί, το βάζω στην πιατέλα, το κόβω σε χοντρές φέτες, φτιάχνω καφέ, ανοίγω πορτοπαράθυρα και το απολαμβάνω μαζί με την όποια θέα έχω επιλέξει για ανάπαυλα.

 

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Κέικ σοκολάτας με κεράσια”

  1. vatsithianou fotini

    Εισαι ότι καλύτερο, συνέχισε έτσι

    1. Με συγκινείς πολύ. Σ’ ευχαριστώ θερμά!

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *