Κέικ μήλου

Mυρωδάτο,  κόκκινο και κατακόκκινο. Πότε κίτρινο, πότε golden, πότε πράσινο. Ποικιλίες και χρώματα να δουν τα μάτια σου και να γευτούν τα χείλη σου. Μπαίνει εδώ, τρυπώνει εκεί, πότε ολόκληρο, πότε σε φέτες, πότε τριμμένο. Ωμό με ιδιαίτερη γλύκα, ξυνούτσικο κάποιες φορές Μαρμελάδα, κομπόστα, γλυκό του κουταλιού, μαγειρευτό για εξεζητημένες συνταγές. Όσο για τα γλυκά, από που να αρχίσει και που να τελειώσει ο λάτρης του υπέροχου αυτού φρούτου. Μήλο, ο βασιλιάς του φθινοπώρου και του χειμώνα. Μηλόπιτες σε παραλλαγές, άπειρες. Κέικ και κεκάκια, μάφινς και στριφτάρια, ψημένα με κανελίτσα και έξτρα ζάχαρη, γεμιστά στο φούρνο με καρύδια και μυρωδάτα μπαχαρικά. Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Είχα μέρες να φτιάξω ένα κέικ, κρύωσε και ο καιρός, ώρα για τσάγια, κοζερί και για χαλαρές συντροφικές ή μοναχικές στιγμές. Έψαξα στα γλυκά μου για κάτι εύκολο και νόστιμο. Και έπεσα πάνω στα μάφινς μήλου. Δοκιμασμένα, πετυχημένα, αγαπημένα. Δεν είχα σκοπό για νέα συνταγή για το μπλογκ, όμως γιατί όχι. Τα μάφινς σε παραλλαγή και τσουπ, το κέικ μήλου. Κράτησε δεν κράτησε τρεις μέρες. Πρωί, απόγευμα, κάτι για τη λιγούρα βρε παιδί μου…

Αν σας ενδιαφέρουν τα μάφινς μήλου, κλικ εδώ.https://www.foodcollection.gr/muffins-milou/

Υλικά (για φόρμα μακρόστενη 11χ30)

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κοφτό κουρκουμά
  • 1 μεγάλο μήλο τριμμένο ή 2 μικρά ή ένα φλ.τσ. γεμάτο τριμμένο.
  • 1/2 φλ. τσ. σταφίδες
  • 1/2 φλ. βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο, σε θερμοκρασία δωματίου (δίνει ιδιαίτερο άρωμα)
  • 3/4  φλ. τσ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 βανίλια
  • 3/4 από ένα κεσεδάκι μικρό γιαούρτι (150 γρ. και όλο να μπει τελικά μια χαρά θα βγει το κέικ)

Εκτέλεση

  • Βάζω το βούτυρο στο μπολ του μίξερ και το χτυπώ καλά ώσπου να ασπρίσει. Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα. Προσθέτω τα αβγά. Αφού τα χτυπήσω καλά, προσθέτω το γιαούρτι και το μήλο.

     

     

  • Συνεχίζω με το κοσκινισμένο αλεύρι, στο οποίο έχω προσθέσει το αλάτι, την κανέλα, τη βανίλια και τον κουρκουμά.

  • Τέλος προσθέτω σιγά σιγά τις σταφίδες. Ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

  • Στην μακρόστενη φόρμα μου, βάζω αντικολλητικό χαρτί, το οποίο το έχω βρέξει και το έχω στύψει απαλά ανάμεσα στις παλάμες μου. Ρίχνω το μείγμα του κέικ. Το μείγμα μπορεί λίγο σφιχτό. Κανένα απολύτως πρόβλημα.

  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 65-70 λεπτά. Σβήνω το φούρνο και αφήνω το κέικ μέσα άλλα 5-6 λεπτά. Το βγάζω από το φούρνο, αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του, αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετώ στην πιατέλα μου.

Καλή και γλυκιά σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *