• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Κέικ 0

Κέικ κυδωνιού με κάστανα και σταφίδες

By Dimitra Cherouvim · On 11/11/2022

Τι ευλογία να έχεις κάστανα που έφερες απ’ τον Κοσμά, να έχεις αγοράσει σταφίδες Κορίνθου και να σου έρχονται πεσκέσι κυδώνια απ’ το όμορφο χωριό της Φωκίδας τους Πενταγιούς που βρίσκεται σε υψόμετρο 950μ. Κυδώνια που για άλλη μια φορά ο καλός μας φίλος, Γιώργος Παπαγεωργίου που έλκει την καταγωγή τους απ’ τα όμορφα αυτά μέρη, όλο και κάτι μου φέρνει. Αυτή τη φορά τα όμορφα, ζωντανά, μυρωδάτα κυδώνια κατευθείαν απ’ τον κήπο του στον πάγκο της κουζίνας μου. Πιο βιολογικά δεν γίνεται.
Αυτά λοιπόν μου έδωσαν το κίνητρο και την έμπνευση να φτιάξω το σημερινό μου κέικ που το απολαύσαμε στο πρωινό αλλά και στο απογευματινό μας ρόφημα.

Τους Πενταγιούς και τις γύρω πανέμορφες περιοχές επισκεφτήκαμε περίπου μια δεκαετία πριν.  Από κει και η φωτογραφία με το ποτήρι νερού που φωτογράφισα με φόντο τα γνωστά πράσινα τραπεζάκια καφενείου της όμορφης πλατείας του χωριού. Από κει και οι φωτογραφίες των βουνών που παραθέτω στο τέλος της συνταγής μου.

Στο εκτεταμένο ορεινό σύμπλεγμα που συνθέτουν τα Βαρδούσια μαζί με την Γκιώνα, την Οξιά, τα βουνά της Ναυπακτίας και τα Όρη του Λιδορικίου με την τεχνητή λίμνη του Μόρνου,η ομορφιά της φύσης έρχεται σε πρώτο πλάνο. Κυριαρχούν οι σιωπές και οι ήχοι της, τα χρώματά της.

Υλικά για στρογγυλή φόρμα

  • 100 γρ. σάρκα κυδωνιού
  • 100 γρ. σταφίδα ξανθιά 100
  • 100 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 260 γρ. αλεύρι 260 + 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 110 γρ. ζάχαρη ή και λίγη περισσότερη, ανάλογα πόσο γλυκό θέλετε το αποτέλεσμα.
  • 125 ml. ηλιέλαιο
  • 125 ml. νερό
  • 3 αβγά
  • 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν + λίγη μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα + το χυμό από μισό λεμόνι

Διαδικασία

  • Καθαρίζω και τρίβω το κυδώνι στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Το ανακατεύω με το χυμό λεμονιού και την κανέλα.

  • Ψιλοκόβω τα κάστανα (όχι πολύ) και τα ανακατεύω με τις σταφίδες.

  • Ρίχνω στο μπολ του μίξερ τα 3 αβγά και τη ζάχαρη, χτυπώ καλά.

  • Προσθέτω το ηλιέλαιο και το νερό, ανακατεύω καλά. Σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι το οποίο έχω κοσκινίσει, έχω προσθέσει μπέικιν και σόδα και έχω ανακατέψει με το ψιλό σιμιγδάλι. Ανακατεύω καλά.

  • Προσθέτω το τριμμένο κυδώνι με την κανέλα. Ανακατεύω.

  • Τέλος προσθέτω τα κάστανα με τις σταφίδες. Ανακατεύω με σπάτουλα και όχι με το μίξερ.

  • Λαδώνω τη φόρμα μου, την πασπαλίζω με αλεύρι, την τινάζω να φύγει το περισσό αλεύρι και ρίχνω το χυλό του κέικ.

  • Βάζω τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνω αρχικά για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και κατόπιν άλλα 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σβήνω το φούρνο και αφήνω μέσα το κέικ άλλα 5-6 λεπτά.

  • Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, την αφήνω περίπου 10 λεπτά στον πάγκο, την αναποδογυρίζω στην πιατέλα όπου το κέικ μου πέφτει πολύ εύκολα. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με άχνη.

  • Ένα φανταστικό κέικ γεμάτο αρώματα, αν πετύχετε καλά κυδώνια, υφές και διαφορετικές γεύσεις που δίνουν κυρίως αυτά τα τρία μοναδικά “φρούτα” της ελληνικής γης.

Καλή σας επιτυχία

Φώτο – εντυπώσεις

 

 

αβγόαλεύριζάχαρηηλιέλαιοκανέλακάστανοκυδώνιλεμόνιμπέικιννερόσιμιγδάλισόδασταφίδα
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Κέικ

    Κεκάκια αχλαδιού φετέλ

  • Κέικ

    Κέικ μανταρίνι – με βοηθό το μπλέντερ

  • Κέικ

    Κέικ κάστανου με νιφάδες κουβερτούρας

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License