• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Κέικ 2

Κέικ Φθινοπωρινών φρούτων

By Dimitra Cherouvim · On 29/09/2020

Ήθελα πολύ ένα κέικ, ένα κέικ με φρούτα φθινοπωρινά, η πιατέλα είχε μερικά μήλα, αχλάδια, βανίλιες. Ό,τι έπρεπε δηλαδή για αυτό που είχα διάθεση να φτιάξω. Η μέρα βροχερή, συννεφιά και τα φρούτα να υποδηλώνουν έντονα το έμπα της εποχής. Τα ήθελα όλα τα φρούτα, μέσα σε ένα και μόνο κέικ. Κέικ, όχι τάρτα, ούτε μηλόπιτα, ούτε φρουτόπιτα. Κέικ το κλασικό ως προς τη φόρμα τουλάχιστον. Πειραματίστηκα αρχές του μήνα. Το αποτέλεσμα γι’ αυτό το ιδιαίτερο κέικ πολύ καλό. Το έφτιαξα για δεύτερη φορά προχθές, που θα είχα αγαπημένους μικρούς επισκέπτες για διήμερη “εκδρομή” στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Το φίνο κέικ, με τα κρυμμένα-φανερά φρέσκα φρούτα, δίκην απαλής, μυρωδάτης και ημίγλυκης κομπόστας αρωματισμένα με κανέλα ασύγκριτα. Σε δυο μέρες και μόνο κάτι ψίχουλα στο τραπέζι, ένας μικρός λεκές στο τραπεζομάντιλο και πετσετούλα που κολλάει ακόμα απ’ το φρουτένιο κέικ. Τα αφήνω όλα εκεί να δηλώνουν την παρουσία των ενθουσιασμένων μικρών επισκεπτών μου.
Σημαντικές λεπτομέρειες. Το μυρωδάτο αγελαδινό βούτυρο lurpak ασύγκριτο, η υφή του κέικ, απαλή, βελούδινη, ελάχιστα υγρή. Ο παχύρευστος χυλός ή η ρευστή ζύμη (πείτε την όπως θέλετε) τόση όση έπρεπε σε πυκνότητα που ρούφηξε στην κυριολεξία τα γλυκά υγρά και τέλος αυτό το “χώνιασμα” των φρέσκων αγαπημένων φρούτων ανάμεσα στο κέικ, χωρίς να επηρεάζει τον κυρίως όγκο του,  να δίνει όλο το γευστικό μεγαλείο του φθινοπώρου σε μια και μόνη μπουκιά. Θα επαναληφθεί λίαν συντόμως.

 

Υλικά (για φόρμα κλασική μακρόστενη 11Χ30)

  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό lurpak – εξαιρετικό άρωμα και απαλή υφή στο κέικ
  • 200 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό – έχει την καταπληκτική ιδιότητα να απορροφά τα υγρά
  • 100 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 2 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη με μπόλικη κανέλα, περίπου 1 κ.σ. γεμάτη για το πασπάλισμα των φρούτων
  • 3 αβγά
  • 1 κεσεδάκι των 200 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 2 μέτρια μήλα ό,τι ποικιλία θέλετε
  • 2 βανίλιες
  • 1 αχλάδι
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κ.γ. μπέικιν

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω τα φρούτα, να τα κόψω σε κυβάκια, όχι πολύ μικρά, να τα ραντίσω με το μισό χυμό λεμονιού και να τα πασπαλίσω με την κανελοζάχαρη. Τα αφήνω στην άκρη να βγάλουν τα υγρά τους.

  • Χτυπάω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο το οποίο το έχω αφήσει να μαλακώσει πολύ, με τη ζάχαρη. Προσθέτω τα αβγά και συνεχίζω το χτύπημα ώσπου περίπου ν’ ασπρίσουν.

  • Προσθέτω το γιαούρτι και τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού. Χτυπάω καλά.

  • Προσθέτω το σιμιγδάλι, ανακατεύω και προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο στο οποίο έχω προσθέσει μπέικιν και βανίλια.

  • Φοδράρω τη φόρμα με χαρτί ψησίματος το οποίο έχω βρέξει και στραγγίσει καλά. Ρίχνω περίπου το 1/3 του παχύρευστου χυλού κέικ στη φόρμα. Ρίχνω με προσοχή τα φρούτα με το χυμό τους.

  • Πάνω από τα φρούτα ρίχνω τον υπόλοιπο χυλό κέικ και τον στρώνω προσεχτικά με βρεγμένη σπάτουλα, ώστε να στρωθεί όμορφα.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, αρχικά στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις για 10 λεπτά, ώστε να δώσω ώθηση στο κέικ για να φουσκώσει και συνεχίζω το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για άλλα 55 λεπτά.

  • Βγάζω το κέικ απ’ το φούρνο και το αφαιρώ απ’ τη φόρμα με το χαρτί ψησίματος. Πολύ εύκολα αφαιρώ και το χαρτί. Αφήνω να κρυώσει καλά και τότε το κόβω σε φέτες λίγες ή πολλές, ανάλογα τι ώρα και σε πόσα άτομα θα το σερβίρω.

  • Το εκπληκτικό, απαλό και ελαφρώς υγρό αυτό κέικ είναι πολύ καλύτερο την επόμενη μέρα που θα δέσει ακόμα καλύτερα. Προαιρετικά το πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη. Σας το συστήνω θερμά.

Καλή και γλυκιά επιτυχία

 

αβγόαλεύριαχλάδιβανίλιαβούτυρογιαούρτιζάχαρηκανέλαλεμόνιμήλομπέικινσιμιγδάλι
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Κέικ

    Κέικ με πούλπα ανανά

  • Κέικ

    Κέικ με πούλπα κερασιών

  • Γλυκά

    Κεκάκια λεμονιού τα αρωματικά

2 Comments

  • fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ says: 29/09/2020 at 5:20 pm

    Πολύ ωραία εκδοχή στην συνταγή θα την δοκιμάσω!

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 07/10/2020 at 12:28 pm

      Και καλά θα κάνεις, αγαπητή μου Φωτεινή!

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License