Κατσικάκι με κρούστα ξηρών καρπών στο φούρνο

Ένα απ τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά στην ελληνική κουζίνα είναι το αρνάκι ή το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες.  Εύκολη και γνωστή συνταγή η οποία κυρίως φτιάχνεται τις Κυριακές ή τις γιορτινές μέρες. Η σπουδαιότερη βέβαια γιορτινή και πάντα ανοιξιάτικη μέρα για την χώρα μας δεν είναι άλλη απ την ημέρα του Πάσχα, όπου αν δεν μπορούμε να απολαύσουμε τον γνωστό μας οβελία, καταφεύγουμε σ αυτό τον τρόπο ψησίματος. Χρησιμοποιούμε κυρίως το μπούτι και ανάλογα με την παρέα που θα έχουμε σπίτι, το βάρος του κρέατος που θα πρέπει να αγοράσουμε.
_hd_wallpapers_3840_x_1200_20100213_1821222442Η συνταγή που θα σας δείξω παρακάτω, κατσικάκι με κρούστα ξηρών καρπών ήταν πρόταση της φίλης Ευτυχίας. Και είναι ότι πρέπει για το οικογενειακό Πασχαλινό τραπέζι. Την έφτιαξα για πρώτη φορά και ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Όμως θα σας επισημάνω ένα δυο σημεία που εκ των υστέρων είδα ότι πρέπει να διαφοροποιηθούν. Απλά αλλά σημαντικά. Είμαι σίγουρη ότι και εσείς θα έχετε το ίδιο και καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα απ το δικό μου. Καλή επιτυχία λοιπόν στα μαγειρέματα σας  και Καλή Ανάσταση!

Υλικά

  • Ένα μπουτάκι από αρνί ή κατσίκι περίπου 1.200-1.500 γρ.
  • 1-1.500 γρ. πατατούλες φούρνου
  • 2 λεμόνια
  • 1πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 10-12 σκελίδες σκόρδου
  • 1 αβγό
  • 1 μικρό μπολ με ψιλοκομμένα άψητα φιστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα ή κάσιους.
  • 1 γεμάτη κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι

20140407_0004Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβω στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς και τους αναμειγνύω με τη φρυγανιά, το αλάτι και τα πιπέρια.
  2. Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου.
  3. Καθαρίζω τις πατατούλες και τις αφήνω στο νερό.
  4. Πλένω καλά το μπουτάκι, το στεγνώνω, ανοίγω τρύπες με ένα μυτερό μαχαίρι και βάζω μέσα τις σκελίδες σκόρδου. Για πιο πικάντικη γεύση,  στις τρυπούλες βάζω και αλατοπίπερο.
  5. Σπάω το αβγό το κτυπώ ελαφρά και αλείφω καλά το μπουτάκι.
  6. Το βάζω σε μια πιατέλα που έχω ρίξει το μείγμα των ξηρών καρπών και το ρολάρω, ώστε ν΄αποκτήσει μια κρούστα.
  7. Σ ένα μικρό σέικερ κτυπώ καλά το χυμό απ τα λεμόνια, με το πορτοκάλι, το μέλι και το ελαιόλαδο και περιχύνω μ΄αυτό τις πατατούλες σε ταψί φούρνου. Προσθέτω ένα ποτήρι νερό.
  8. Τέλος προσεκτικά τοποθετώ ανάμεσα στις πατατούλες και το μπουτάκι με τους ξηρούς καρπούς.
  9. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο, και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, περίπου για 2 ώρες.
  10. Λίγο πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζω το αλουμινόχαρτο, δυναμώνω το φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο, ώσπου να ροδοκοκκινίσει η κρούστα και οι πατατούλες, περίπου για άλλα 10 λεπτά.

20140407_0007 20140407_0011 20140407_0012 20140407_0015 20140407_0019Tips

  • Οι ξηροί καρποί πρέπει να ψιλοκοπούν στο μέγεθος τραχανά, και όχι σε μεγάλα κομματάκια όπως δείχνω.
  • Χτυπήστε όλο το αβγό και όχι μόνο τα ασπράδι.
  • Στη μέση του ψησίματος, κάνετε έλεγχο στο ταψί μήπως και χρειάζεται νερό.
  • Πριν το σερβίρετε, αφήστε το 15-20 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και να κοπεί πιο σωστά.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *