Δεν ξέρω τι γράφει το θερμόμετρο αυτήν την ζεστή, καλοκαιρινή μέρα. Εμείς εδώ, σ’ αυτόν τον καταπληκτικό καταπράσινο κήπο έχουμε ψηλά δέντρα, πολλούς θάμνους, έχουμε δροσερό αεράκι, καλή παρέα, έχουμε και τα κατάλληλα φρέσκα υλικά για να μας φτιάξει η αγαπημένη φίλη Θεοδοσία το γουακαμόλε των Αζτέκων.
Τριάντα και… χρόνια φιλίας και καλά κρατεί. Τι κι’ αν κάποιες φορές έχουμε να τα πούμε δυο και τρεις μήνες, όταν χτυπήσει το τηλέφωνο και βρεθούμε, η κουβέντα συνεχίζεται εκεί που την αφήσαμε, σαν ο χρόνος να έδωσε αέρα και βάθος στην μεταξύ μας επαφή, χωρίς ίχνος ξαφνιάσματος και αμηχανίας.
-Έχουμε χημεία, λέει η Θεοδοσία.
-Έχουμε και φυσική λέω εγώ γελώντας.
Συνειδοτοποιημένη ταξιδεύτρια του κόσμου, οπαδός της υγιεινής διατροφής, λάτρης της υγιεινής ζωής και των εναλλακτικών σκέψεων γι’ αυτήν, με κάλεσε αυτό το όμορφο πρωινό, να γευτούμε μαζί το περίφημο μεξικάνικο γουακαμόλε που που το έχει εντάξει σοβαρά στη διατροφή της και θα μας παρασκευάσει σε χρόνο ντε τε.
Αουακαμόλι λοιπόν, που σημαίνει σάλτσα από αβοκάντο και επειδή ακριβώς παρασκευάζεται και τρώγεται ωμή αυτή η περίφημη σάλτσα, τα υλικά της πρέπει να είναι φρεσκότατα και τα αβοκάντο ώριμα. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τη συνταγή του γουακαμόλε. Και ο καθένας την προσαρμόζει στα γούστα του, τηρώντας όμως πάντα ευλαβικά τα βασικά υλικά της που δεν είναι τίποτε άλλο από τα εξής τρία, αβοκάντο, λάιμ και οπωσδήποτε φρέσκο κόλιαντρο. Από κει και πέρα κάθε προσθήκη δεκτή. Όλα τα υλικά μπορούν να ανακατευτούν με το πιρούνι ή να ενσωματωθούν σε βαρύ μαρμάρινο γουδί ή για πιο γρήγορα με τη βοήθεια της γνωστής ηλεκτρικής ράβδου, όπως κάναμε εμείς τελικά, χωρίς όμως να γίνουν τα υλικά αλοιφή. Τέλος δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται βεβαίως, την αλατότητα, την οξύτητα και το πόσο καυτερή θέλουμε αυτή τη σάλτσα.
Ταιριάζει καταπληκτικά και με στήθος κοτόπουλου, μαριναρισμένου και γρήγορα περασμένου απ’ το τηγάνι ή το γκριλ.
Υλικά (ενδεικτικά και ανάλογα με τα άτομα)
- 2 ώριμα μεγάλα αβοκάντο
- 2 λάιμ
- Μια κούπα γεμάτη φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
- Λίγο μαϊντανό
- 1 κόκκινη πιπεριά – μπορείτε να βάλετε και καυτερή ή λίγες σταγόνες ταμπάσκο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια – περισσότερο το άσπρο μέρος τους
- Τοματίνια ψιλοκομμένα – προτιμήστε τα απ’ τις ντομάτες που έχουν σπόρια – θα μπουν στο τέλος για να μη νερουλιάσουν το γουακαμόλε
- Ελάχιστο ελαιόλαδο
- Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα αβοκάντο, την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον κολίανδρο. Αν ο κολίανδρος ελαφρώς μαραθεί, καλό είναι να μπει για λίγο σε κρύο νερό και θα τον δείτε να ζωντανεύει. Αυτό κάναμε και μεις.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ευρύχωρο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, το χυμό τουλάχιστον από το 1 1/2 λάιμ – το βουτυράτο αβοκάντο τραβάει την οξύτητα του λάιμ και τη θέλει – και πολτοποιούμε ελαφρώς με την ηλεκτρική ράβδο, μόνο 2-3 στροφές, ώστε το γουακαμόλε να έχει όγκο και υφή.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομένα τοματίνια και σερβίρουμε – συνήθως με ψημένες τορτίγιες – ή πιτούλες επίσης ψημένες για λίγο στο γκριλ και παξιμαδάκια ολικής.
- Ταιριάζει εξαιρετικά με φέτες από στήθος κοτόπουλο ψημένο στο γκριλ ή γρήγορο αλλά καλό πέρασμα στο τηγάνι.
- Αντί για οπουδήποτε ποτό, φτιάξαμε και απολαύσαμε νερό με φέτες λεμονιού και φύλλα δυόσμου. Παγάκια οπωσδήποτε.
Καλή σας επιτυχία, καλή και δροσερή σας απόλαυση
Leave a Reply