• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αυστρία
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ορεκτικά 0

Γαύρος ξυδάτος

By Dimitra Cherouvim · On 30/01/2014
Βαν-Γκογκ-Βάρκες-στο-Aux-Saintes-Maries

Βαν-Γκογκ-Βάρκες-στο-Aux-Saintes-Maries

Ο γαύρος ή γάβρος, είναι ψάρι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα αντζούγια ή και χαψί (από την τούρκικη ονομασία του hamsi)

Αφθονεί  στις ελληνικές θάλασσες,  ζει σε κοπάδια περισσότερο στον αφρό,  ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, όταν ανεβαίνει σε πιο ρηχά νερά προς αναζήτηση της τροφής του.

Στην ελληνική κουζίνα το συναντάμε μαγειρεμένο με πολλούς και εύκολους τρόπους.

Ο γαύρος ξυδάτος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, μιας και φτιάχνεται γρήγορα, εύκολα,  διατηρείται πολύ καιρό και  είναι  νοστιμότατος.  Αξίζει να μπει κάποιος στον κόπο να το φτιάξει, γιατί έτσι εξασφαλίζει έναν υπέροχο μεζέ, που θα βρίσκει ανά πάσα στιγμή στο ψυγείο του.

 

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρο
  • Αλάτι χοντρό
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • Ρίγανη

20130911_0001

Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ τα  εντόσθια και το κεφάλι των ψαριών.
  2. Τα πλένω  σχολαστικά και τα αφήνω  για λίγο να στραγγίσουν τα νερά τους.
  3. Τα τοποθετώ προσεκτικά σε σκεύος πλαστικό ή πυρέξ σε στρώσεις, εναλλάξ με χοντρό  αλάτι.
  4. Κλείνω καλά το καπάκι και τα βάζω στο ψυγείο περίπου για 5-6 ώρες.
  5. Μετά το 5ωρο τα ξεβγάζω καλά απ τα αλάτια, και αφαιρώ προσεκτικά τη ραχοκοκαλιά.
  6. Τα ξαναβάζω στο ίδιο ή άλλο σκεύος με λαδόξυδο και ενδιάμεσα ρίγανη.
  7. Διατηρούνται έως και ένα μήνα.

20130911_0004

20130911_0006

20130911_0010

20130911_0016

Καλή επιτυχία

αλάτιγαύροςλάδιξύδιρίγανη
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ορεκτικά

    Αβοκάντο τζατζίκι

  • Ορεκτικά

    Μελιτζάνα σε φέτες στην τοστιέρα

  • Ορεκτικά

    Ντοματοπλιγουροτηγανίτες

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License