Φραντζολάκια γάλακτος

Ποιος είπε ότι υπάρχουν μόνο παϊδάκια γάλακτος; Λοιπόν, να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν και φραντζολάκια γάλακτος!  Αφράτα, ροδοψημένα, τραγανά και αφρός ταυτόχρονα και βεβαίως βεβαίως πεντανόστιμα. Ιδανικά για πρωινό, αλειμμένα με μέλι, μαρμελάδες ή γλυκό του κουταλιού, όπως το φανταστικό και πρωτότυπο γλυκό κουταλιού παντζαριού που έφτιαξα πρόσφατα ή και ό,τι σάντουιτς τραβάει η όρεξη σας. Η δόση που δίνω είναι για 12 φραντζολάκια που διατηρούνται μια χαρά για δυο τρεις ημέρες ή  κλασικά στην κατάψυξη.

Υλικά ( για 12 φραντζολάκια )

  • 250 γρ. γάλα φρέσκο
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά – αντιστοιχεί σε ένα κυβάκι
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • 1 αβγό για τη ζύμη
  • 1 κρόκο για το άλειμμα
  • Σουσάμι για πασπάλισμα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να βάλω τη μαγιά στο γάλα που θα πρέπει να το έχω ζεστάνει όσο να γίνει χλιαρό. Κάτι δηλαδή περισσότερο από θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύω να λιώσει η μαγιά και αφήνω το γάλα στην άκρη για 15-20 λεπτά ή όσο να ετοιμάσω τα αλεύρια μου. Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζω τα δυο αλεύρια, ρίχνω μέσα αλάτι και ζάχαρη. Ανακατεύω καλά να αναμειχθούν τα υλικά.

     

  • Ρίχνω το αβγό, τη μαργαρίνη λιωμένη και σιγά σιγά αρχίζω να ρίχνω και το γάλα με τη μαγιά.

  • Ανακατεύω αρχικά με ένα πιρούνι και μετά αρχίζω να ζυμώνω όλα τα υλικά ώσπου να έχω μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και τα χέρια. Σχηματίζω μια μπάλα, πασπαλίζω με λίγο αλεύρι, σκεπάζω τη λεκάνη με μεμβράνη και βάζω τη λεκάνη στο φούρνο που προηγουμένως τον έχω ζεστάνει μόνο για 2 λεπτά. Αφήνω τη ζύμη να διπλασιάσει τον όγκο της. Τουλάχιστον για 40-45 λεπτά.

  • Βγάζω τη λεκάνη με τη ζύμη από το φούρνο και σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι σχηματίζω μια μακρόστενη φραντζόλα περίπου 40 εκ. Με κοφτερό μαχαίρι την χωρίζω σε 12 κομμάτια.

  • Παίρνω κάθε κομμάτι και το φορμάρω σε μακρόστενο φραντζολάκι. Βάζω και τα 12 φραντζολάκια σε ρηχό ταψί φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση το ένα από το άλλο. Χτυπάω τον κρόκο με ελάχιστο νερό, αλείφω τα φραντζολάκια μου με αυτόν και πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι.

  • Το ταψί το βάζω στο φούρνο ώσπου τα φραντζολάκια να διπλασιάσουν τον όγκο τους.

  • Ψήνω τα φραντζολάκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 18 λεπτά και άλλα 2 λεπτά στο φουλ της θερμοκρασίας για να ροδίσουν. Πάντα ανάλογα με το φούρνο. Σε αυτούς τους χρόνους τα φραντζολάκια ψήνονται τέλεια και από πάνω και κυρίως στον πάτο τους.

  • Τα φραντζολάκια αυτά διατηρούνται για δυο μέρες σε άριστη κατάσταση. Εγώ για δείγμα άφησα μερικά και τρίτη μέρα και ήταν μια χαρά. Πάντως καλό είναι όσα δεν χρησιμοποιήσετε την πρώτη ή δεύτερη μέρα να τα βάλετε κλασικά στην κατάψυξη. Αποψύχονται πολύ γρήγορα.
  • Είναι ιδανικά για πρωινό αλλά και για χοτ ντογκς που σύντομα ελπίζω ότι θα σας παρουσιάσω.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *