Φάβα Αμοργιανή με καραμελωμένα κρεμμύδια και τοματίνια

Τι κάνεις όταν επισκέπτεσαι τα όμορφα μέρη της χώρας μας και κυρίως τι αγοράζεις εκτός απ’ τα μαγνητάκια ψυγείου; Μα τι άλλο απ’ το να αγοράζεις εγγυημένα, τοπικά προϊόντα Π.Ο.Π.
(Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης αποτελεί την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο που χαρακτηρίζει και τον κάνει γνωστό στην περιοχή εντός και εκτός της Ελλάδας μας), να τα βάζεις στην κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα και να δημιουργείς γευστικά και θελκτικά πιάτα.


Σε πρόσφατο λοιπόν ταξίδι μου στην Αμοργό, αυτό το ξεχωριστό, ιδιαίτερο και ονομαστό νησί του Αιγαίου, έψαξα, βρήκα και αγόρασα στην πανέμορφη χώρα του, φάβα ντόπια, πήρα και μερικές ιδέες απ’ την κυρία που με εξυπηρέτησε και να τώρα που έφτιαξα αυτήν τη γευστικότατη και πράγμα περίεργο, ευκολόβραστη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα μικρά κατακόκκινα τοματίνια. Καταπράσινα φυλλαράκια γλυστρίδας ή αντράκλας όπως επίσης λέγεται, απ’ τις ζαρντινιέρες μου, έδωσαν περισσότερο χρώμα στο υπέροχο αυτό πιάτο.

Συνόδεψε άριστα τις μεσημεριανές γόπες και την κλασσική και πλούσια σε γεύση και χρώματα greek salad.

Υλικά

  • 150 γρ. φάβα Αμοργού
  • 1 κρεμμύδι βατικιώτικο – από μόνο του ένα γλύκισμα
  • Μερικά τοματίνια – έβαλα 11 μικρά, μιας και η ποσότητα της φάβας ήταν μικρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή βιολογικής γεωργίας
  • 1 κ.γ. βεγκέτα λαχανικών
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά για πιο έντονο χρώμα
  • 1/2 κ.γ. λεμονοπίπερο – καθόλου αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κ.σ. περίπου κρέμα βαλσαμικού

Διαδικασία

  • Ξεπλένω τη φάβα και τη βάζω να βράσει με νερό τόσο όσο να την σκεπάζει και λίγο παραπάνω, αρχικά σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζω και χαμηλώνω τη θερμοκρασία. Μου πήρε σκάρτα μισή ώρα ώσπου να χυλώσει. Δέκα λεπτά πριν την κατεβάσω ρίχνω τη βεγκέτα, τον κουρκουμά και το λεμονοπίπερο.

  • Επειδή  προτιμώ να έχει κάποια υφή, δεν την έλιωσα με το ραβδομπλέντερ, αλλά την έλιωσα με ένα μικρό εργαλείο κουζίνας, άλλωστε ήταν ήδη λιωμένη. Προσθέτω ελαιόλαδο και το χυμό από μισό λεμόνι.

  • Την αφήνω στην άκρη και ετοιμάζω τη “σάλτσα” κρεμμυδιού και τοματινιών που θα την συνοδέψουν. Κόβω σε ροδέλες ένα κρεμμύδι, το βάζω με ελαιόλαδο σε τηγάνι και το αφήνω να ροδίσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτω τη ζάχαρη, ανακατεύω.

  • Προσθέτω τα μικρά τοματίνια τα οποία απλώς τα έχω τρυπήσει με ένα μαχαιράκι. Τα στριφογυρίζω μέσα στο τηγάνι με τα κρεμμύδια, ώστε να δέσουν όλα τα υλικά.

  • Τέλος προσθέτω και ενσωματώνω την κρέμα βασλασμικύ.

  • Βάζω σε μπολ τη φάβα τη στρώνω σε κυματισμούς με ένα πιρούνι, ρίχνω την καραμελωμένη σάλτα κρεμμυδιού και τοματινιών, στολίζω με φύλλα γλυστρίδας…
    και βουρ στο μεσημεριανό, γευστικό, οικογενειακό τραπέζι μας.

Καλή σας επιτυχία…
το καλοκαιρινό, ελληνικό, μπλε-άσπρο παντού…

Φώτο – εντυπώσεις

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *