Ελιοψωμάκια ατομικά ή αλλιώς, “Φέρε κι΄αλλο ψωμάκι στο τραπέζι” ή αλλιώς, “Μα πού πήγαν οι Καλαμών της Βιβής;” “Πού τις έχεις βάλει;” ” Όλες στα ψωμάκια; Τελειώσαν όλες; Πες της να φέρει κι’ άλλες, ήταν απίθανες!”
Αυτά τα λίγα για να σας παρακινήσω να φτιάξετε και σεις αυτά τα πεντανόστιμα ατομικά ψωμάκια με ψωμωμένες ελιές Καλαμών που αν έχετε την τύχη να είναι και σπιτικές, όπως οι δικές μου, ε τότε μιλάμε για ψωμάκια που θα γίνουν ανάρπαστα από τους τυχερούς που θα τα δοκιμάσουν. Και όχι μόνο θα συνοδεύσουν το μεσημεριανό ή το βραδινό σας, αλλά και το πρωινό σας, όπως έφαγα εγώ σήμερα δύο ψωμάκια, και μη νομίσετε ότι τα έφαγα με κάποιο τυρί ή κάτι άλλο αλμυρό, αλλά με βούτυρο και μαρμελάδα ανανά παρακαλώ.
Υλικά (για 15-16 ατομικά ψωμάκια)
- 500 γρ. αλεύρι ( σκληρό + για όλες τις χρήσεις – αναλογίες ότι σας βρίσκεται στο ντουλάπι)
- 100 γρ. καθαρισμένες ελιές Καλαμών
- 2 κομμάτια φρέσκιας μαγιάς των 25 γρ. έκαστο
- Ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι ( και λιγότερο να βάλετε ακόμα καλύτερα, οι ελιές έχουν την αλμύρα τους)
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη γεματούτσικο, το σηκώνει η συνταγή
- Φρέσκια ρίγανη (ή και ξερή)
Εκτέλεση
- Καθαρίζω τις ελιές και τις κόβω σε κομματάκια.
- Κοσκινίζω τα αλεύρια, τα ανακατεύω πρώτα με το αλάτι και μετά ρίχνω τη ζάχαρη.
- Ανοίγω μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνω πρώτα 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, στη συνέχεια ρίχνω τις ψιλοκομμένες ελιές με τα φυλλαράκια ρίγανης. Ανακατεύω καλά με πιρούνι και αρχίζω να ρίχνω χλιαρό νερό στο οποίο έχω διαλύσει τη μαγιά.
- Συνεχίζω το ανακάτεμα και όταν δω ότι αρχίζει να γίνεται η ζύμη, αρχίζω να την πλάθω πια με τα χέρια, ώσπου να έχω μια εύπλαστη όμορφη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης.
- Την αφήνω σκεπασμένη σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιάσει τον όγκο της. Περίπου 1 ώρα.
- Αφού περάσει η ώρα, την ξεσκεπάζω και πλάθω μικρά ψωμάκια το οποία τα τοποθετώ σε λαδόκολλα σε ταψί του φούρνου.
- Τα αφήνω περίπου 30-40 λεπτά να διπλασιάσουν τον όγκο τους και τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 35 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς. Στα τελευταία 4-5 λεπτά ανεβάζω τη θερμοκρασία για να πάρουν χρώμα.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply