• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ζύμες 0

Ελιοψωμάκια ή αλλιώς ψωμί κ’ ελιά

By Dimitra Cherouvim · On 05/04/2016

Ελιοψωμάκια ατομικά  ή αλλιώς, “Φέρε κι΄αλλο ψωμάκι στο τραπέζι” ή αλλιώς, “Μα πού πήγαν οι Καλαμών της Βιβής;” “Πού τις έχεις βάλει;” ” Όλες στα ψωμάκια; Τελειώσαν όλες; Πες της να φέρει κι’ άλλες, ήταν απίθανες!”

20160402_0025.jpg_c+l

Αυτά τα λίγα για να σας παρακινήσω να φτιάξετε και σεις αυτά τα πεντανόστιμα ατομικά ψωμάκια με ψωμωμένες ελιές Καλαμών που αν έχετε την τύχη να είναι και σπιτικές, όπως οι δικές μου, ε τότε μιλάμε για ψωμάκια που θα γίνουν ανάρπαστα από τους τυχερούς που θα τα δοκιμάσουν. Και όχι μόνο θα συνοδεύσουν το μεσημεριανό ή το βραδινό σας, αλλά  και το πρωινό σας, όπως έφαγα εγώ σήμερα δύο ψωμάκια, και μη νομίσετε ότι τα έφαγα με κάποιο τυρί ή κάτι άλλο αλμυρό, αλλά με βούτυρο και μαρμελάδα ανανά παρακαλώ.

Υλικά (για 15-16 ατομικά ψωμάκια)

  • 500 γρ. αλεύρι ( σκληρό + για όλες τις χρήσεις – αναλογίες ότι σας βρίσκεται στο ντουλάπι)
  • 100 γρ. καθαρισμένες ελιές Καλαμών
  • 2 κομμάτια φρέσκιας μαγιάς των 25 γρ. έκαστο
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι ( και λιγότερο να βάλετε ακόμα καλύτερα, οι ελιές έχουν την αλμύρα τους)
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη γεματούτσικο, το σηκώνει η συνταγή
  • Φρέσκια ρίγανη (ή και ξερή)

20160402_0007

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τις ελιές και τις κόβω σε κομματάκια.
  2. Κοσκινίζω τα αλεύρια, τα ανακατεύω πρώτα με το αλάτι και μετά ρίχνω τη ζάχαρη.
  3. Ανοίγω μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνω πρώτα 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, στη συνέχεια ρίχνω τις ψιλοκομμένες ελιές με τα φυλλαράκια ρίγανης. Ανακατεύω καλά με πιρούνι και αρχίζω να ρίχνω χλιαρό νερό στο οποίο έχω διαλύσει τη μαγιά.
  4. Συνεχίζω το ανακάτεμα και όταν δω ότι αρχίζει να γίνεται η ζύμη, αρχίζω να την πλάθω πια με τα χέρια, ώσπου να έχω μια εύπλαστη όμορφη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης.
  5. Την αφήνω σκεπασμένη σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιάσει τον όγκο της. Περίπου 1 ώρα.
  6. Αφού περάσει η ώρα, την ξεσκεπάζω και πλάθω μικρά ψωμάκια το οποία τα τοποθετώ σε λαδόκολλα σε ταψί του φούρνου.
  7. Τα αφήνω περίπου 30-40 λεπτά να διπλασιάσουν τον όγκο τους και τα ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 35 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς. Στα τελευταία 4-5 λεπτά ανεβάζω τη θερμοκρασία για να πάρουν χρώμα.

20160402_0010 20160402_0012 20160402_0013

20160402_0015      20160402_0017

20160402_0021

20160402_0025

Καλή σας επιτυχία 

αλάτιαλεύριελαιόλαδοελιάζάχαρημαγιάρίγανη
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Ζύμες

    Κριτσίνια τα πολύκαρπα

  • Ζύμες

    Κριτσίνια χαρουπιού

  • Ζύμες

    Ψωμί γιαουρτιού, σόδας το πετυχημένο

No Comments

Leave a reply Cancel reply

BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

Κατηγορίες

  • Αβγά
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Γλυκά
  • Γλυκά Κουταλιού
  • Ζαρζαβατικά
  • Ζυμαρικά
  • Ζύμες
  • Θαλασσινά
  • Κέικ
  • Κιμάς
  • Κοτόπουλο
  • Κρέατα
  • Κρέμες
  • Μαρμελάδες
  • Ορεκτικά
  • Όσπρια
  • Παγωτά
  • Πατάτες
  • Πίτες
  • Ρύζια
  • Σαλάτες
  • Σούπες
  • Ψάρια
ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Find us on Facebook

  • Ανά Κατηγορία
  • Γεύσεις του κόσμου
  • Σχετικά

Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License