Μπισκότα λεμονιού Τοσκάνης (cantucci-biscotti tipici Toscani)

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Τοσκάνη…
να εύχεσαι να είναι πολλές οι μέρες!

Να απολαύσεις τις πόλεις και τα χωριά, τα μουσεία και τους κήπους, τις διαδρομές και τη φύση, τους ευγενικούς κατοίκους και τα τοπικά προϊόντα τους, τη γευστική ρουστίκ αλλά και τις φίνες γεύσεις των εδεσμάτων, την οικειότητα ότι είσαι σε μια περιοχή φιλική για τον επισκέπτη, το όνειρο του ταξιδιού…
και βεβαίως να δοκιμάσεις τα υπέροχα και παραδοσιακά, τραγανά μπισκότα της Τοσκάνης ( cantucci) που τα βρίσκεις παντού όπου και να βρεθείς.
Αξίζει να τα δοκιμάσεις, τα οποία τα επιλέγουν να συνοδεύουν τόσο με espresso, όσο και με το εκλεκτό vinsanto del chianti.

Τα μπισκότα αυτά φτιάχνονται με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς, υπάρχουν όμως και παραλλαγές  με αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού, όπως αυτά που σας προτείνω και τα οποία είχαμε πάντα για το πρωινό μας αλλά και για τις βόλτες μας.

Cantucci – la ricetta originale dei biscotti tipici Toscani

Υλικά (για 25 μπισκότα)

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ + λίγο επιπλέον
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 αβγά – πράγμα σπάνιο μου έτυχε δίκροκο αβγό… οπότε εγώ έβαλα μόνο το δίκροκο.
  • Ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. μπέικιν

Διαδικασία

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνω τα αβγά και τη ζάχαρη. Χτυπάω καλά ώσπου να ασπρίσουν.

  • Ρίχνω το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού, συνεχίζω το χτύπημα.

  • Προσθέτω σιγά σιγά μέρος του αλευριού, με τη βανίλια και τη μπέικιν.

  • Σταματάω το χτύπημα στο μίξερ και προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύω με τα χέρια.
  • Πλάθω μια ωραία ελαστική ζύμη. Τη βάζω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτω τα αμύγδαλα και ζυμώνω καλά ώστε να ενσωματωθούν τα αμύγδαλα.

  • Πλάθω ένα μεγάλο μπαστούνι και το χωρίζω στη μέση.

  • Πλάθω δυο μπαστουνάκια τα οποία τα πατώ με τις παλάμες ώστε να γίνουν δυο παραλληλόγραμμα, περίπου του ενός εκ.
  • Τα αλείφω με λίγο κρόκο αβγού.

  • Τα τοποθετώ σε ρηχό ταψί φούρνου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Βγάζω το ταψί απ’ το φούρνο, αφήνω τα δυο μπαστούνια να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους και μετά σε ξύλο κοπής και με πριονωτό μαχαίρι τα κόβω λοξά.

  • Τοποθετώ τα μπισκότα στο ίδιο ταψί στη λαδόκολλα και τα ψήνω πάλι για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς.

  • Σβήνω το φούρνο και αφήνω μέσα το ταψί ώσπου να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

  • Τα προσφέρουμε με καφέ ή με γλυκό κρασί.

Καλή σας επιτυχία

Φωτο – εντυπώσεις






 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *