Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι κρασιού και σιμιγδαλιού

Πράγμα περίεργο, αλλά έχω μια αδυναμία στην ημέρα “κατόπιν εορτής”. Σε κάθε ημέρα “κατόπιν εορτής”, που μάλλον παραπονεμένη και αμήχανη για τη κενότητα της, κάθεται και κοιτάζει τη προηγούμενη γιορτινή ημέρα που έχουν σταλεί πια τα λουλούδια και οι ευχές, έχουν τελειώσει τα τραπεζώματα και οι τριήμερες εκδρομές, έχει πλημμυρίσει το διαδίκτυο με δώρα, ευχές και αναθέρμανση ξεχασμένων σχέσεων, που θα ξαναξεχαστούν οι χάρτινες αυτές σχέσεις την επομένη κιόλας της γιορτινής και κανείς δεν της προσφέρει κάτι, έτσι για να τιμήσει την the day after, που σίγουρα είναι η ουρά, αλλά και ο προπομπός μιας άλλης λαμπερής και πολλά υποσχόμενης γιορτινής ημέρας.

Σε αυτήν λοιπόν την ταπεινή, κουρασμένη και “κατόπιν εορτής” ημέρα, της 26ης Μαρτίου,  θα προσφέρω και εγώ με τη σειρά μου τον κλασικό τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά, που τελικά είναι παντός καιρού και εποχών, πασών των οικιών και παρά θιν’ αλός ταβερνείων και καταβροχθίζεται από τους συν-Έλληνες σαν ζεστό σκορδομυρισμένο λουκουμάκι ή καλύτερα σαν ιδιαίτερα γευστικός λουκουμάς ταυτόχρονα αφράτος και τραγανός, που τραβάει άσπρο καλό κρασί -και η ρετσίνα καλή είναι κυρία μου- και μαζεύει τις παρέες εδώ και εκεί και παραπέρα και όπως λέει ο ποιητής…

Mέχρι τα ουράνια σώματα
με πομπούς και με κεραίες
φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα
κι ιστορία οι παρέες…

 

Kι είτε με τις αρχαιότητες
είτε με ορθοδοξία
των Eλλήνων οι κοινότητες
φτιάχνουν άλλο γαλαξία…

Υλικά (για 4-5 μερίδες)

  • 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρος παστός
  • Αλεύρι
  • Κρασί
  • Σιμιγδάλι ψιλό
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Ηλιέλαιο ή όποιο λάδι προτιμάτε

Εκτέλεση

  • Κόβω τα φιλέτα του μπακαλιάρου σε κομμάτια σε νορμάλ μέγεθος.
  • Τα βάζω από νωρίς της προηγούμενης ημέρας στο νερό για να τα ξαλμυρίσω. Τους αλλάζω τακτικά το νερό.

  • Το επόμενο μεσημέρι ετοιμάζω το κουρκούτι, βάζοντας σε μια λεκανίτσα περίπου 250 γρ. αλεύρι, γλυκιά πάπρικα και λευκό κρασί, τόσο όσο να έχω ένα παχύρευστο κουρκούτι. Σε άλλο πιάτο βάζω αρκετό ψιλό σιμιγδάλι.

  • Βάζω το τηγάνι μου στην φωτιά με αρκετό λάδι, στραγγίζω καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου απ’ τα νερά, τα περνάω πρώτα από το κουρκούτι, τα τινάζω να φύγει το περίσσιο και μετά προσεχτικά τα πανάρω με το σιμιγδάλι.

  • Τα ρίχνω προσεχτικά στο καυτό λάδι και τα τηγανίζω ώσπου να χρυσίσουν. Για να ψηθούν και εσωτερικά, χαμηλώνω αρκετά την θερμοκρασία του ματιού ή του γκαζιού που τηγανίζω, αλλά τελειώνω πάντα το τηγάνισμα με δυνατή φωτιά, ώστε να αποκτήσουν την όμορφη κρούστα που δημιουργείτε χάριν του σιμιγδαλιού.

  • Σερβίρω τον μπακαλιάρο μου με την γνωστή μας σκορδαλιά, στην οποία έχω προσθέσει και ψιλοκομμένο δυόσμο.

Καλή σας επιτυχία και του χρόνου με υγεία

Comments

8 responses to “Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι κρασιού και σιμιγδαλιού”

  1. Eleni.foti

    Τελειο Δημητρα

    1. Ευχαριστώ πολύ Ελένη. Φτιάξε τον, θα σου αρέσει!

    2. Ελένη φωτη

      Σημερα κάνω τη συνταγή σου..

    3. Χαίρομαι πολύ που σου πέτυχε. Μαζί με κρασάκι θα τον απολαύσεις!

  2. Ελένη φωτη

    Σημερα κάνω τη συνταγή σου..

    1. Μπράβο Ελένη μου, χαίρομαι πολύ! Είναι ένα ιδιαίτερο κουρκούτι και θα σου αρέσει. Καλή επιτυχία! Σίγουρα θα την έχεις!!! Φιλάκια!

  3. fotini vatsithianou

    φανταστικό

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *