Εσείς οι παλαιότεροι (κι’ εγώ βεβαίως), εσείς οι παλαιότεροι λοιπόν που έχετε περάσει τα …ήντα, θυμάστε αυτό το παλιομοδίτικο φαγητό της μαμάς και της Κυριακής; Τότε που το αρνάκι κόστιζε αρκετά για τα περισσότερα σπιτικά και το κρέας έμπαινε μια φορά την εβδομάδα ως μια φορά το δεκαπενθήμερο;
Αυτό λοιπόν το αγαπημένο, βίνταζ φαγητό που έφτιαξα προ ημερών και ανέσυρε στη μνήμη πολλές οικογενειακές μεσημεριανές Κυριακάτικες συγκεντώσεις του `60, το μαγείρεψα, το πέτυχα, το ευχαριστήθηκα και μια γλυκιά αίσθηση με πλημμύρισε όταν το ζουμερό κριθαράκι και η γλύκα του λίγου κρέατος απ’ το κεφαλάκι ξυπνούσε τους κάλυκες της γεύσης και με μετέφερε σε άλλες “αθώες” παιδικές εποχές.
Θέλησα να μοιραστώ μαζί σας το πιάτο αυτό. Όταν βρείτε τα υλικά, φτιάξτε το, έστω άπαξ. Θα με θυμηθείτε και ίσως… θα θυμηθείτε…
Υλικά
1 κεφαλάκι αρνίσιο μεγαλούτσικο σπασμένο κατάλληλα απ’ τον κρεοπώλη
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
250 τοματίνια ή κονκασέ μια κονσέρβα
Σκόρδο – 2-3-4 σκελίδες
Φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Διαδικασία
- Το πρώτο που κάνω και αφού έχω πλύνει πολύ καλά το κεφαλάκι και το έχω αφήσει σε νερόξυδο για μια-μιάμιση ώρα, είναι να το ζεματίσω και να βγάλω τους αφρούς απ’ την κατσαρόλα. Επίσης σούρωσα με λεπτό τουλπάνι το νερό, το οποίο το χρησιμοποίησα για να βράσει το κριθαράκι. Αυτό βεβαίως προαιρετικά για σας.
- Πολτοποιώ τα τοματίνια μαζί με τα σκόρδα και λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζω το ζεματισμένο κεφαλάκι μαζί με τη σάλτσα τομάτας, τη δάφνη, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και το σουρωμένο ζεστό ζωμό του σε ταψί φούρνου.
- Το αφήνω να βράσει και να μαλακώσει το κρέας του. Το έψησα στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.
- Αφού έχω βεβαιωθεί ότι το κρέας είναι όπως το θέλω, προσθέτω το κριθαράκι στο ταψί και ανακατεύω καλά. Ελέγχω αν το ταψί έχει αρκετά υγρά, τόσα όσα να γίνει αλ ντέντε το κριθαράκι.
- Κλείνω το φούρνο και αφήνω το ταψί μέσα, ώσπου να μελώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει όλα τα υγρά. ΛΟΥΚΟΥΜΙ.
- Σερβίρω με σαλάτα, φέτα και πασπαλίζω με ξερή μυζήθρα.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply