Τζατζίκι το καλοκαιρινό

1380239_600154646701877_289485617_nΤα τετράγωνα κλασσικά ταβερνιάρικα τραπέζια παρά θιν αλός, σετάκι με τις ψάθινες καρέκλες τους, έτοιμα να υποδεχτούν τις χαρούμενες και πεινασμένες παρέες, περίμεναν υπομονετικά κάτω από τον λαμπερό, καλοκαιρινό ήλιο. Το γνωστό μπλε καρό τραπεζομάντηλο ιδανικό φόντο για την αθάνατη και πολύχρωμη greek salad. Κόκκινες ζουμερές ντομάτες, πράσινη πιπεριά, αγγουράκι, μαύρες ελιές καλαμών, ροδέλες  κρεμμυδιού, φέτα η ελληνική και βεβαίως κάπαρη με τα φυλλαράκια της παρακαλώ. Απαραίτητο συστατικό και το λαδόξυδο.

Σε λίγο, να και η κυρίως παραγγελία μας. Δροσερό λευκό κρασί του ταβερνιάρη, διπλή μερίδα πατάτες χρυσαφένιες  και όλα τα θαλασσινά του βυθού και του αφρού, τα λήγοντα εις -ακι. Μαριδάκι, γαυράκι, χταποδάκι και βεβαίως καλαμαράκι.Τα πιάτα τακτοποιούνται μια χαρά και ο σερβιτόρος κάνει να φύγει.

-Ε, παιδί κάτι ξέχασες, φωνάζει κάποιος από την παρέα.Το πενηντάχρονο και με φανερή ένδειξη κοιλίτσας “παιδί” που μόλις έφερε την παραγγελία μας, γυρίζει και ξέροντας τι λείπει, του απαντά.
Σε δυο λεπτά το τζατζίκι σας  έρχεται, η Μαριγούλα ανακατεύει τα υλικά. Φρέσκο, δροσερό και σκορδάτο δε θα σας το καθυστερήσω. Υπομονή.

Και πράγματι συνεπέστατο το “παιδί” έφερε γρήγορα και  το  τζατζίκι μας, ιδανικό και απαραίτητο συνοδευτικό όλων των παραπάνω πιάτων, ιδιαίτερα δε τώρα το καλοκαίρι.

Με βοηθό την αχαλίνωτη και χωρίς σύνορα φαντασία, θα παρομοίαζα το τζατζίκι μας σαν την ελληνική, δροσερή, καλοκαιρινή απάντηση στα διάφορα φοντύ, που ίσως τα φτιάξαμε ή τα φάγαμε κάποτε και τώρα τα σχετικά σκεύη πιάνουν πολύτιμο χώρο στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Στη συνταγή μας λοιπόν.

Υλικά

  • Ένα κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 250 γρ.
  • 2 αγγουράκια
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 γεμάτη κ.σ. κάπαρη
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • Άνηθο ή δυόσμο

20150422_0004

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να καθαρίσω τα αγγουράκια, να τα τρίψω σε χοντρό τρίφτη, να τα βάλω σε σουρωτήρι και να τα αλατίσω ώστε να φύγουν τα περισσότερα υγρά τους. Τα αφήνω περίπου μια ώρα ή και παραπάνω.
  2. Καθαρίζω τις σκελίδες του σκόρδου, αφαιρώ τη φύτρα και τις πολτοποιώ. Ψιλοκόβω την κάπαρη.
  3. Στραγγίζω καλά τα τριμμένα αγγουράκια, τα βάζω σε λεκάνη και τα ανακατεύω με το γιαούρτι,  τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου και την ψιλοκομμένη κάπαρη.
  4. Προσθέτω σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ξύδι, ώστε να δέσουν καλά όλα τα υλικά και κυρίως να απορροφηθεί το λαδόξυδο από το γιαούρτι.
  5. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο.
  6. Διατηρώ το τζατζίκι στο ψυγείο σε καλά σφραγισμένο δοχείο.

20150422_0011 20150422_0013 20150422_0014

Καλή επιτυχία

Comments

2 responses to “Τζατζίκι το καλοκαιρινό”

  1. ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΗ

    τι να πω πια!!αγγούρι σπιραλ, πρώτη φορά βλέπω!!ξέρεις οτι μου αρεσει πολύ το ωμό σκόρδο!!

    1. Υπάρχει ένα μικρό ειδικό εργαλείο κουζίνας, με το οποίο μπορείς να κάνεις σπιράλ στο αγγούρι ή το κολοκυθάκι. Μπορείς να το βρεις εύκολα Ελένη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *