Κέικ μανταρίνι

Διαβάζω που λες τη συνταγή και φρίττω. “Τι είναι αυτό  κοριτσάκι μου;” “Η συνταγή mandarine cake, που μου ζήτησες”, απαντάει ατάραχα η  φλεγματική Βρετανίδα Nigella. “Ναι” λέω εγώ “αλλά εδώ διαβάζω ότι πρέπει να βράσουμε τα μανταρίνια, 3 τον αριθμό, 2 ολόκληρες ώρες, ή κάνω λάθος;” “No, no δεν κάνεις λάθος, it’s my recipe και αυτό γράφει.” “Ναι βρε παιδί μου, δεν αντιλέγω, αλλά σε δυο ώρες εγώ ψήνω ολόκληρο  αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, άσε που κόβω και τη σαλάτα, στρώνω και το τραπέζι στο ενδιάμεσο.” “O.k.” λέει ξανά ατάραχα η Nigella. “Ψήσε αρνάκι λοιπόν.” Αρχίζω να τα παίρνω. “Ξέρεις κάτι”, λέω τώρα εγώ “, η Τερέζα που μου έφερε τις προάλλες το γλυκό,  μου είπε ότι έβρασε τα μανταρίνια μόνο 45 λεπτά και το γλυκό της ήταν τέλειο, για αυτό και σου ζήτησα τη συνταγή” “What?”, κραύγασε  η Βρετανίδα. “Only forty five minutes? ” “Και εγώ σκέφτομαι να μη βράσω καθόλου τα μανταρίνια” αντέταξα στο what, της Nigella.

20151224_0017.jpg_c+l

Η Βρετανίδα μας παρ΄ολίγο να μας μείνει στα χέρια. ” Then, it’ s not my recipe”. “Δεν πειράζει κοριτσάκι μου, θα γίνει my recipe, με το δικό μου touch και με την άδεια σου , άκου 2 ώρες να βράζουμε τα μανταρίνια”. “Και καλά, δε σκέφτεσαι το ενεργειακό, δε σκέφτεσαι το λογαριασμό της ΔΕΗ , το χρόνο κοριτσάκι μου της νοικοκυράς δεν τον σκέφτεσαι;”

Η όμορφη Nigella με κοίταξε κατάματα με απορία και μάτια συνοφρυωμένα ,  τακτοποίησε νευρικά τα μαλλιά της, πέταξε την ποδιά της κουζίνας στον πάγκο,  άρπαξε την σινιέ κατακόκκινη τσάντα της, πήγε προς την πόρτα, την άνοιξε και την βρόντηξε πίσω της. Απάντηση πάντως δεν μου έδωσε.

Πηγή: Nigella Lawson- mandarin cake   (και όπως προ είπα, με το δικό μου touch)

Υλικά (8-10 μερίδες)

  • 4 μανταρίνια κλημεντίνες, φρέσκες και λεπτόφλουδες.
  • 5 αβγά
  • 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 ψίχα αμυγδάλου
  • 1 κ.σ. μπέικιν
  • 1 πυρέξ τετράγωνο 21Χ21 ή φόρμα στρογγυλή 22 cm.
  • Αντικολλητικό  χαρτί

20151224_0005

Εκτέλεση

  1. Πλένω καλά τις κλημεντίνες, τις κόβω σε κυβάκια και αφαιρώ ότι κουκούτσι υπάρχει. Τις βάζω στο μούλτι και τις πολτοποιώ ώσπου να γίνουν ένας  ομοιογενής πολτός.
  2. Ζεματάω τα αμύγδαλα ώστε να τα ξεφλουδίσω εύκολα και τα χτυπάω στο μούλτι ώσπου να γίνουν στην κυριολεξία σκόνη.
  3. Σε μπολ χτυπάω ελαφρά τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτω όλα τα υλικά, τα οποία και ανακατεύω καλά , ώστε να ομογενοποιηθούν. Η αλήθεια ότι δεν θα έχουν την όψη ενός μείγματος κέικ, θα είναι ελαφρώς πιο υδαρές το μείγμα, αλλά αυτό  μη σας ανησυχεί καθόλου. Θα ψηθεί και θα βγει τέλεια.
  4. Φοδράρω το πυρέξ μου (ή τη φόρμα) με βρεγμένο το αντικολλητικό χαρτί αλλά καλά στραγγισμένο και ρίχνω το μείγμα του κέικ.
  5. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190  βαθμούς για 1 ώρα.
  6. Βγάζω το κέικ από το φούρνο, περιμένω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του και αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί με προσοχή. Το γλυκό αυτό φουσκώνει ελάχιστα.

20151224_0017 20151224_0019 20151224_0022 20151224_0027 20151224_0029 20151224_0031 20151224_0038

Καλή σας επιτυχία

 

 


Posted

in

by

Comments

5 responses to “Κέικ μανταρίνι”

  1. Ελπίδα Νούσα

    Θα ακολουθήσω, όπως πάντα your recipe με το δικό σου touch γιατί εκτός από το ότι σου έχω εμπιστοσύνη, έχω και μια ευαισθησία σε θέματα οικολογικής φύσεως… Είμαι σίγουρη για την επιτυχία, αφού είναι “Δημήτρια” έμπνευση!

    1. Ελπίδα μου, σ΄ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη. Πρέπει λοιπόν να είμαι πολύ προσεχτική σε ότι προτείνω. Αυτό το γλυκό πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις, θα γίνει απ΄τα αγαπημένα σου.

  2. fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ

    είναι ΤΕΛΕΙΟ!!!

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Φωτεινή, εξαιρετικό! Και εύκολο, αξίζει η προσπάθεια. Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο!

  3. […] Αν θέλετε να δείτε και το άλλο κέικ μανταρινιού με ψίχα… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *