Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι… λάθος, εδώ έχουμε… ανέβα μανταρίνι κατέβα στο μπλέντερ και μεταμορφώσου, μαζί με τα πρέποντα υλικά σε ένα φανταστικό, εύκολο, γευστικό, ζουμερό κέικ μανταρινιού που θα λατρέψουν όσοι το δοκιμάσουν.
Το σπουδαιότερο… ΔΕΝ βράζουμε τα μανταρίνια, όπως γνωρίζω ότι γράφουν οι σχετικές συνταγές.
Την αρχή με τα άβραστα εσπεριδοειδή, την έκανα όταν διάβασα συνταγή της γνωστής Βρετανίδας Nigella που ήθελε να βράζουν τα μανταρίνια για δυο ώρες παρακαλώ για να φύγει… λέμε τώρα η πικρίλα της φλούδας. Ίσα ίσα που τα κέικ με ολόκληρα πολτοποιημένα μανταρίνια ή πορτοκάλια έχουν δυνατό άρωμα και είναι πιο ευχάριστα όταν συνοδεύουν πρωινά ή απογευματινά ροφήματα.
Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση και απόφαση σας.
Υλικά (για στρογγυλή φόρμα, διαμέτρου 22 εκ.)
- 4 μανταρίνια ( 2 καθαρισμένα + 2 καλά πλυμένες οι φλούδες τους )
- 3 αβγά
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή
- 100 γρ. γιαούρτι ( έβαλα στραγγιστό 2% από κεσεδάκι )
- 150 ml. ηλιέλαιο ή όποιο άλλο σπορέλαιο έχετε
- 300 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. τρούφα σοκολάτας
- 16 γρ. μπέικιν + 1/2 κ.γ. σόδα
Διαδικασία
- Καθαρίζω τα δυο μανταρίνια από τις φλούδες τους και αφαιρώ κουκούτσια, αν υπάρχουν και κάποιες χοντρές ίνες. Πλένω πολύ καλά τα άλλα δυο μανταρίνια, όπως είναι με τις φλούδες τους. Τα τοποθετώ όλα πάνω σε ξύλο κοπής και τα κόβω όλα με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά κομμάτια.
- Ρίχνω ΟΛΑ τα 5 πρώτα υλικά της συνταγής (κομμένα μανταρίνια, αβγά, ζάχαρη, γιαούρτι, ηλιέλαιο) στο μπλέντερ.
- Χτυπώ και τα πολτοποιώ για περίπου 2 λεπτά.
- Ρίχνω αυτόν το χυλό σε ένα μπολ βαθύ και σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι, τη μπέικιν και τη σόδα. Ανακατεύω ώσπου να έχω ένα όμορφο παχύρευστο μείγμα-χυλό.
- Προσθέτω την τρούφα σοκολάτας. Ανακατεύω καλά.
- Με πινελάκι κουζίνας λαδώνω τη φόρμα μου και την αλευρώνω καλά. Τη χτυπάω ανάποδα να πέσει το περίσσιο αλεύρι. Ρίχνω μέσα το χυλό του κέικ.
- Σε καλά προθερμασμένο φούρνο, ψήνω στις αντιστάσεις, αρχικά για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και στη συνέχεια για άλλα 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Κλείνω το φούρνο και αφήνω το κέικ άλλα 5 λεπτά μέσα στο σβηστό φούρνο. Βγάζω τη φόρμα απ’ το φούρνο, αφήνω να πέσει η θερμοκρασία 5-10 λεπτά. Το κέικ έχει φουσκώσει τέλεια.
- Μετά αναποδογυρίζω τη φόρμα σε στρογγυλή πιατέλα.
- Όταν κρυώσει το κέικ και προαιρετικά, το αχνίζω και στολίζω την κορυφή μου με καραμελωμένα κυβάκια απ’ τις φλούδες του μανταρινιού.
- Τα καραμελωμένα κυβάκια γίνονται πολύ εύκολα όταν τα βάλουμε σε ένα τηγανάκι με 1 κ.σ. λευκή ζάχαρη και περιμένουμε απλά… να καραμελώσουν.
Σίγουρη επιτυχία γι’ αυτό το υπέροχο και ζουμερό, εύκολο κέικ μανταρινιού
Leave a Reply