Βασιλόπιτα μαστίχας και φρούτων

-Αλήθεια μπορείς να μου πεις στιγμές της δικής σου ευτυχίας;
-Εμένα ρωτάς; Όσες θες… Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, για την ακρίβεια, δυο, τρία, τέσσερα…
-Τόσα πολλά!; Για πες τίτλους.
-Η κοκκινοσκουφίτσα, το ασχημόπαπο, ο πινόκιο… α, μην ξεχάσω και τα (γιαγιά διάβασε το με δικά σου λόγια) τρία γουρουνάκια.
-Όταν στέλνω γιορτινό πακέτο με μελομακαρονοκουραμπιεδάκια εκεί στις πέρα ΗΠΑ. Μα καλά ολόκληρη Αμερική, έστειλα και τη συνταγή και δεν μπορεί να φτιάξει μελομακαρονοκουραμπιεδάκια!; Και όταν μου έρχεται απαντητική χειροποίητη κάρτα… ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΝΑ.
-Έχεις και άλλες;
– Αλίμονο, για δες και αυτή… και όπως λέει και η Νινή Ζαχά (ναι, ναι είμαι παλιά)… κοντά στο τζάκι, αγκαλιά στην πολυθρόνα, θάχουμε άνοιξη στις νύχτες του χειμώνα…
-Όταν μου καίγεται το βραδινό φαγητό και… δεν πειράζει μωρό μου (εδώ γελάω εσωτερικά) θα παραγγείλουμε σουβλάκια στον ΠΡΟΕΔΡΟ.
-Καλά δεν σε παίρνει τίποτα από κάτω;
-Αααα, δε με διαβάζεις σωστά, για στιγμές μίλησα, άντε στιγμές δύωρες, τρίωρες. Και βέβαια με παίρνει και από κάτω και από δεξιά και από αριστερά και χάνω το μπούσουλα μου και την κατεύθυνση μου και τις γεωγραφικές μου συντεταγμένες.
-Οπότε τότε τι;
-Οπότε τότε, μαζεύομαι, κρύβομαι στο καβούκι μου, το φιλοσοφώ, κάνω ανασυγκρότηση δυνάμεων,και προγραμματίζω και δημιουργώ κάτι που θα ευχαριστήσει εμένα. Όπως τη σημερινή μου βασιλόπιτα.
-Άντε βρε, πολύ το κουράσαμε. Καλή χρονιά και όλα τα καλά (τα περισσότερα τουλάχιστον) εμείς τα φτιάχνουμε.

Για δείτε και την πορτοκαλένια μου βασιλόπιτα, μπορεί και να σας αρέσει.

Υλικά (για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκ.)

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις – κοσκινισμένο
  • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη + άχνη για το πασπάλισμα
  • 250 γρ. αποξηραμένα φρούτα + καρύδια
  • 150 γρ. λικέρ μαστίχας
  • 4 αβγά μεγάλα
  • 2 κ.γ. μπέικιν
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Το πρώτο που κάνω είναι να ψιλοκόψω τα φρούτα (κράνμπερι, βερίκοκα, δαμάσκηνα) και τα καρύδια. Τα βάζω όλα μέσα σε μικρό μπολ με το λικέρ μαστίχας να ποτίσουν, τουλάχιστον για μισή ώρα.

     

  • Βάζω το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, στον κάδο του μίξερ και το χτυπώ ώσπου να αφρατέψει. Προσθέτω την άχνη και συνεχίζω το χτύπημα, ώσπου να έχω μια παχύρευστη κρέμα.
  • Προσθέτω τα 4 αβγά, χτυπώ καλά και προσθέτω μόνο το λικέρ της μαστίχας το οποίο το έχω σουρώσει από τα φρούτα. Συνεχίζω το χτύπημα.

  • Προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι, στο οποίο έχω προσθέσει όλα τα μυρωδικά, καθώς και μπέικιν.

  • Ρίχνω τα ψιλοκομένα φρούτα και ανακατεύω πολύ καλά.

  • Παίρνω τη φόρμα και της στρώνω ένα αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνω τα πλαϊνά. Ρίχνω το μείγμα της βασιλόπιτας.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις για 60-65 λεπτά. Κλείνω το φούρνο και αφήνω άλλα 5-6 λεπτά τη φόρμα μέσα στον σβηστό φούρνο.

  • Βγάζω τη φόρμα, αφήνω μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία, αφαιρώ τη φόρμα, περιμένω να κρυώσει καλά η βασιλόπιτα και πασπαλίζω με άχνη. Στολίζω γιορτινά. Τέλος προσθέτω ένα νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο στον πάτο της πίτας.

  • Είναι υπέροχη, μυρωδάτη, όσο πρέπει γλυκιά με διάφορες υφές λόγω των φρούτων και των καρυδιών και κυρίως πανεύκολη για καινούργιες ή παλαιότερες νοικοκυρές. Κι’ αν σας σκάσει η επιφάνεια… εσείς ξέρετε από “μακιγιάζ”, το αφήνω στην φαντασία και τα υλικά που θα την στολίσετε.

Καλή σας επιτυχία 

Το νέο έτος να είναι το καλύτερο, δημιουργικότερο και ευτυχέστερο της ζωής σας. Από καρδιάς!!!

Comments

5 responses to “Βασιλόπιτα μαστίχας και φρούτων”

  1. Ελένη φωτη

    Καλη χρόνια Δήμητρα με υγεία και δημιουργικές απολαύσεις..απο μενα παίρνεις 10 και 5 τόνους+.

    1. Επίσης καλή μου Ελένη, υγεία και ευτυχία ο καινούργιος χρόνος. Σ’ Ευχαριστώ θερμά!

  2. vatsithianou fotini

    ότι πρέπει για τις γιορτές και όχι μόνο. ♥️♥️♥️♥️

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Όπως τα λες Φωτεινή, γιορτινό και καθημερινό γλυκό. Σ’ ευχαριστώ πολύ!

    2. Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή, καλή χρονιά να έχεις εσύ και οι αγαπημένοι σου!

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *