Σκορδοψωμάκια μάφινς με δενδρολίβανο

Τα home made ψωμάκια μου,  δίνουν τη γεύση και την όμορφη παρουσία τους στο καθημερινό μας τραπέζι. Και σχεδόν πάντα πειραματίζομαι με αυτά, προσθέτοντας διάφορα μυρωδικά ή μπαχαρικά ή υγρά που θα δώσουν ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα απ’ τα συνήθη.
Έτσι σήμερα, σας παρουσιάζω αυτά τα πεντανόστιμα και ελαφρώς πικάντικα ψωμάκια που γίνονται ανάρπαστα με το που θα βγουν από το φούρνο. Τρώγονται ζεστά ζεστά και με ό,τι επιθυμεί η ψυχή και η όρεξή σας.

Υλικά (για 12 ψωμάκια μάφινς)

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά 8γρ.
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Κλαδάκια δενδρολίβανο
  • 1 κ.γ. βεγκέτα ή νοστιμιά
  • Λίγο τσίλι… μια τσιμπιά
  • Ελαιόλαδο
  • Περίπου 200 γρ. νερό χλιαρό

Διαδικασία

  • Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι, τη μαγιά, τη βεγκέτα, το τσίλι και πολτοποιημένη μια σκελίδα σκόρδου. Ανακατεύω καλά και ρίχνω 2 κ.σ. γεμάτες ελαιόλαδο. Αρχίζω και προσθέτω το χλιαρό νερό, ανακατεύω και αρχίζω να ζυμώνω ώσπου να έχω μια εύπλαστη ζύμη.

  • Τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω ώσπου να διπλασιάσει το όγκο της. Περίπου μια ώρα.
  • Βγάζω τη μπάλα της ζύμης, σχηματίζω έναν “κορμό” και τον κόβω σε 12 κομμάτια. Περίπου 42 γρ. το καθένα.

  • Αλείφω καλά 12 θήκες για μάφινς με αρκετό ελαιόλαδο και βάζω μέσα τις μικρές μπάλες ζύμης. Αφήνω να φουσκώσουν αρκετά.

  • Εντωμεταξύ ψιλοκόβω τις δυο σκελίδες σκόρδου και φυλλαράκια δενδρολίβανο. Τα σοτάρω σε τηγανάκι με ελαιόλαδο (1 κ.σ. γεμάτη) για 1-2 λ. όχι παραπάνω. Αφήνω να κρυώσει.

  • Μόλις φουσκώσουν τα ψωμάκια, με το μικρό μου δάκτυλο κάνω από 4 λακουβίτσες.  Ρίχνω τα σοταρισμένα σκορδάκια με το δενδρολίβανο και όλο το λάδι που πρέπει να καλύψει τα ψωμάκια.

  • Τα αφήνω σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν και πάλι.

  • Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, αρχικά για 10 λ. αντιστάσεις στους 200β. και άλλα 18 λ. στους 180.
  • Τα αφήνω σε σβηστό φούρνο άλλα 2-3 λ. και τα βγάζω. Τα τακτοποιώ σε πιατέλα και τα σερβίρω ζεστά, τραγανά και γευστικότατα στο μεσημεριανό μας τραπέζι.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *