Ρεβυθοτονογαυροσαλάτα ατομική

20150504_0120Μια απλή αλλά δυνατή και εύστοχη διαφημιστική αφίσα για σαλάτες,  σε αλυσίδα Σκανδιναβικών εστιατορίων στην όμορφη Κοπεγχάγη,  μου κίνησε το ενδιαφέρον και με παρεκίνησε  να φτιάξω και εγώ μια σαλάτα πολύ απλή στις πρώτες ύλες της, αλλά έξυπνη και ενδιαφέρουσα σαν πρόταση σερβιρίσματος.
Σαλάτα ατομική που προσφέρεται σε φαρδύ ποτήρι. Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα. Συνταγή ιδιαίτερη δεν χρειαζόταν, μιας και όλα τα έβλεπες μπροστά σου στο ποτήρι, όμορφα στρωμένα σε στρώσεις,που σου επέτρεπαν να επιλέξεις αυτήν ακριβώς που ήταν της αρεσκείας σου.

Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι οι σαλάτες αυτές βασίζονταν κυρίως σε θαλασσινά ή ψάρια που βεβαίως υπάρχουν άφθονα στις Β. θάλασσες. Κάποιες είχαν και όσπρια ή φύτρες οσπρίων, που τις έκαναν αμέσως πολύ ενδιαφέρουσες.

Η δύναμη της εικόνας λοιπόν, αλλά και αυτές καθεαυτές οι γευστικές  σαλάτες, οδήγησαν και μένα στο να σας προσφέρω μια τέτοια, φρέσκια και δροσερή για να την απολαύσετε και να την “πιείτε” στο ποτήρι.

Υλικά ( για 2 άτομα)

  • 1 ματσάκι ρόκα
  • Φύλα από σγουρή σαλάτα
  • 1 κονσέρβα τόνο ή ψάρι βραστό της αρεσκείας σας
  • Μερικά φιλέτα μαριναρισμένου γαύρου
  • Μισή πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
  • 1 φλιτζάνι  βρασμένα ρεβίθια μικρόσπερμα
  • Γιαούρτι στραγγιστό
  • Μαγιονέζα
  • 1 λεμόνι
  • Ελάχιστο ελαιόλαδο

20150511_0008

Εκτέλεση

  1. Από βραδύς βάζω τα ρεβίθια σε νερό για να μουλιάσουν τουλάχιστον για 12 ώρες.
  2. Βράζω τα ρεβίθια ώσπου να μαλακώσουν, τα σουρώνω καλά και τα βάζω σε μπολ με το χυμό από 1 ή 1/2 λεμόνι και ελάχιστο ελαιόλαδο για μαρινάρισμα, 1 κ.σ. είναι αρκετή. Αλατίζω ελαφριά.
  3. Πλένω καλά τα φύλλα των σαλατικών  και τα στεγνώνω σε χαρτί ή πετσέτα κουζίνας.
  4. Αναμειγνύω και ανακατεύω καλά 2-3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό με 2-3 κ.σ. μαγιονέζας.
  5. Στρώνω τα υλικά  μου σε φαρδιά ποτήρια ή γυάλινα φαρδιά αλλά χαμηλά βαζάκια, βάζοντας πρώτα το μισό μείγμα γιαουρτιού μαγιονέζας, μετά 1-2 κ.σ. στραγγισμένα από το λεμόνι ρεβίθια, το μαριναρισμένο γαύρο και τις λωρίδες πιπεριάς.
  6. Τέλος στο ένα ποτήρι τακτοποιώ πάνω από όλα τα υλικά,  φύλλα ρόκας και στο άλλο, φύλλα από τη σγουρή σαλάτα. Λίγο πριν τα σερβίρω ρίχνω σταγόνες ελαιόλαδου.

20150511_0011

Παρατηρήσεις

  1. Εννοείται ότι η σαλάτα αυτή σε στρώσεις ή ανακατεμένη σερβίρεται και κλασικά σε μεγάλη σαλατιέρα.
  2. Τα υλικά και οι ποσότητες αυτών  είναι βεβαίως ενδεικτικές, ανάλογα με τα ποτήρια σερβιρίσματος.

Καλή επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *