Ραβανί μαστίχας

Πήγε δω, πήγε κει, κονόμησε και μια γόπα τμηματάρχη, τόοοοοσο πράμα, αλλά με καπνό το στομάχι δεν γεμίζει. Αντίθετα, να που σου φαίνεται και πιο αδειανό…
[…] Να σου δυο πιτσιρίκια που παίζανε το κουτσό, τις αμάδες. Κάθισε, τα κοίταξε και κλότσησε και μιαν αμάδα για να τους πιάσει φιλίες.
[…] “Τι παίζετε, ρε; Έχετε φάει;” ” Όχι”, είπαν, “δε φάγαμε”. Αυτό ήθελε ο Σίλης.
“Ρε παιδιά”, είπε, “γουστάρετε έτσι να φάτε γουρουνοκεφαλή ψητή ή κοτόπουλο ή αρνάκι, να πούμε;” Ο αλλήθωρος αγριοκοίταξε. “Κοροϊδεύεις, ρε θείε;” “Όχι, λόγω τιμής”.
[…] “Πάμε, ρε Νίκο;” “Να φάμε;” “Ε, στο σπίτι πάλε φακή θα’ χουμε, άντε μπορεί και μπάμιες”.
[…] Λοιπόν καθίσανε τρεις και λέει τώρα ο Σίλης στον κύριο γκαρσόνι. “Φέρε να φάνε τα παιδιά ό,τι τραβάει η ψυχή τους κι εγώ δεν θα φάω, έτσι μια μπίρα κι ένα μεζέ θέλω για τη μπίρα, να πούμε”.

Ένα μεζέ ήθελε και κατέβασε κοτόπουλο ολόκληρο με σαλάτα κι έφαγε κι όλα τα μάγουλα του γουρουνιού και έριξε και μισό κιλό νεφραμιά και γέμισε μπίρα μέχρι τα μπούνια και στάθηκε στα ίσια η ψυχή του… Κι έλεγε στα παιδιά “θέλετε”, κι όλο θέλανε κι αυτά, ανάθεμά τα. Τέτοια λυκόπουλα δεν περίμενε…
Μόλις και την πέτσωσε λοιπόν ο Σίλης φώναξε το γκαρσόνι. “Έχεις τίποτις γλυκά για τους νεαρούς;” Είχε ραβανί. “Θέλετε;” “Θέλουμε, θείε” “Φέρε τους”.

Κι ύστερα ψάχτηκε και δεν είχε τσιγάρα. “Πα να πάρεις, ρε Νίκο;” Έτοιμος ήταν να πάει ο μπουμπούνας, αλλά ο Σίλης θυμήθηκε ότι έχει χιλιάρικο…
“΄Ασε να πάω μονάχος μου να χαλάσω κιόλας. Φέρε τα γλυκά στο αναμεταξύ”.

Και λοιπόν έφυγε ο Σίλης και πέρασε η ώρα, κι έφερε τα ραβανιά το γκαρσόνι και ξαναπέρασε ώρα κι άλλη ώρα και λέει το γκαρσόνι στα παιδάκια.

“Αργεί ο θείος σας”. …”Ποιος θείος μας; Δεν είναι θείος μας”. “Αλλά;” “Να, στο δρόμο μας βρήκε”…

Από το βιβλίο του Νίκου Τσιφόρου – Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα
Πρόσκληση σε γεύμα   –   Εκδόσεις Ερμής

20160628_0020

Υλικά (για 12-14 άτομα)

  • 6 αβγά
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. αλεύρι
  • Το ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Μαργαρίνη ή σπορέλαιο για τη φόρμα
  • 100 γρ. φυστίκια Αιγίνης, τα 50 για μέσα στο ραβανί και τα υπόλοιπα για το πασπάλισμα

Υλικά για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 200 γρ. λικέρ μαστίχα

20160628_0002

Εκτέλεση

  1. Το πρώτο που κάνω είναι να χτυπήσω στο μίξερ τα 6 αβγά με τη ζάχαρη πολύ καλά, ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Αυτά θα δώσουν τον όγκο στο γλυκό.
  2. Κλείνω το μίξερ και σιγά σιγά,  ρίχνω πρώτα το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το ξύσμα του λεμονιού και τα τριμμένα φυστίκια,  ενώ ανακατεύω συνεχώς και απαλά με μια πλαστική μαρίζ.
  3. Λαδώνω ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 24 εκ. και το πασπαλίζω με αλεύρι.
  4. Αδειάζω  το μείγμα και ψήνω το ραβανί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, περίπου για 20-25 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο, ώσπου να χρυσίσει το γλυκό.
  5. Ετοιμάζω το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 3-4 λεπτά από την αρχική στιγμή βρασμού. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω και τη μαστίχα. Περιχύνω αμέσως το ζεστό ραβανί με το που το βγάζω από το φούρνο και πασπαλίζω με τα τριμμένα φυστίκια.

20160628_0004     20160628_0007

20160628_0008     20160628_0011

20160628_0013     20160628_0015

20160628_0016

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *