Ψωμί λιναρόσπορου, φόρμας

photolibrary_rm_photo_of_flax_seeds_and_flowersΟ τίτλος του σημερινού αφηγήματος θα μπορούσε να είναι ψωμί κι’ ελιά. Για την ακρίβεια όμως είναι ψωμί λιναρόσπορου ψημένο σε μακρόστενη φόρμα, που συνοδεύει ή συνοδεύεται, πες το όπως θες, απ’ τις μαύρες, κακομούτσουνες, σταφιδιασμένες αλλά υπέροχες και αγαπημένες μου ελιές θρούμπες. Φαντάσου τώρα το φρέσκο, ζεστό αυτό ψωμάκι, λαδωμένο με extra παρθένο, πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένη ρίγανη, χοντρό αλάτι και από δίπλα το πιατάκι με μπόλικες  ελιές! Αμάν πια, τι άλλο θες; “Α, κάπελα, πιάσε και ένα κατρούτσο και σβέλτα.”

Η μακρόστενη φόρμα που χρησιμοποίησα για το ψήσιμο του ψωμιού και χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια για τα κέικ, καθώς και οι υπέροχες βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, designed by ELLY, είναι των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

Υλικά (για μια φόρμα μακρόστενη 11χ30)

  • 1 φλ.τσ. λιναρόσπορο σπασμένο
  • 1 φλ.τσ. σκληρό αλεύρι βιολογικό
  • 2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 9 γρ.
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (αν είναι και παρθένο έξτρα, ακόμα καλύτερα)
  • 1 1/4 (περίπου) χλιαρό νερό
  • Παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα

20170118_0005

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύω καλά τον λιναρόσπορο, τα δυο αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη.
  2. Κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο του μείγματος, ρίχνω το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το χλιαρό νερό. Στην αρχή ανακατεύω με ξύλινη σπάτουλα και μετά αρχίζω με το χέρι το ζύμωμα ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Φτιάχνω μια μπάλα με τη ζύμη μου, την βάζω πάλι στο μπολ και το σκεπάζω με μεμβράνη. Τοποθετώ το μπολ σε ζεστό, αλλά όχι καυτό φούρνο και την αφήνω 60-70 λεπτά, ώσπου να διπλασιάσει σχεδόν τον όγκο της.
  4. Την βγάζω από τον φούρνο, την ξαναζυμώνω ώστε να ξεφουσκώσει και την πλάθω πια σε μια μακρόστενη φρατζολίτσα, την οποία τοποθετώ στην  καλά λαδωμένη φόρμα μου. Ραντίζω με νερό και πασπαλίζω με τον παπαρουνόσπορο.
  5. Βάζω την φόρμα στον χλιαρό φούρνο, για άλλη μια ώρα, ώσπου να φουσκώσει η φρατζολίτσα.
  6. Αφού φουσκώσει, την βγάζω από τον φούρνο, τον ανάβω για προθέρμανση στους 180 βαθμούς και σε 10 περίπου λεπτά, ξαναβάζω την φόρμα μέσα στο φούρνο.
  7. Ψήνω την φρατζολίτσα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Την αφήνω άλλα 5 λεπτά μέσα σε κλειστό φούρνο, την βγάζω από την φόρμα ώστε να κρυώσει σε βαμβακερή πετσέτα.

20170118_0008     20170118_0011 20170118_0013     20170118_0022

20170118_0025     20170118_0026

20170118_0035     20170118_0038

20170118_0039

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *