Τα παντζάρια ή αλλιώς τα κοκκινογούλια, συνήθως τα τρώμε βρασμένα σε σαλάτα. Σπάνια θα τα φάμε ωμά, τριμμένα βεβαίως ή σε χυμό και σπανιότερα ψητά. Πολλές νέες κυρίως νοικοκυρές δεν γνωρίζουν ότι οι θρεπτικότατες αυτές ρίζες, πλούσιες σε πολύτιμα συστατικά όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο σίδηρος, η βιταμίνη C και πολλά άλλα, μπορούν πολύ εύκολα να ψηθούν και να γίνουν ένα νοστιμότατο ορεκτικό ή σαλάτα, με μια πιο έντονη γεύση από αυτή των βρασμένων. Με την προσθήκη μάλιστα ενός πικάντικου και αρωματισμένου από βότανα dressing γίνονται ακόμα πιο νόστιμα και ενδιαφέροντα γευστικά. Πιο κάτω θα δείτε αναλυτικά τη συνταγή. Σας προτρέπω να τα φτιάξετε σύντομα, θα εκπλαγείτε από το διαφορετικό της γεύσης τους.
Υλικά (4-6 άτομα)
- 5-6 παντζάρια, μόνο τα κεφάλια
- 5-6 σκελίδες σκόρδου
- Μερικά φύλλα δυόσμου και μαϊντανού
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Με ένα βουρτσάκι ή σφουγγαράκι πιάτων τρίβω καλά και ξεπλένω τα κεφάλια των παντζαριών. Με κοφτερό μαχαίρι τα κόβω στα δυο, κάθετα προς τα φύλλα.
- Ξεχωρίζω αρκετές σκελίδες σκόρδου και χωρίς να αφαιρέσω τα φλούδια τους, τις ξεβγάζω κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Σε μεταλλικό ρηχό ταψάκι που το έχω λαδώσει ελαφριά, τοποθετώ τα κομμένα παντζάρια με τη φλούδα τους προς τα πάνω βεβαίως, καθώς και τις σκελίδες.
- Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετώ το ταψάκι στο γκριλ στους 220 ή 250 βαθμούς περίπου για μισή ώρα, ώσπου να δω να σκουραίνει η φλούδα τους και να έχουν μαλακώσει εσωτερικά. Κάντε τη δοκιμή με ένα μαχαιράκι.
- Εντωμεταξύ κάνω ένα ματσάκι το μαϊντανό με τα φύλλα του δυόσμου και τα ψιλοκόβω.
- Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, αφήνω να μείνει 5-6 λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία του και με προσοχή αφαιρώ τις φλούδες και από τα παντζάρια και από τις σκελίδες σκόρδου.
- Βάζω τις ψημένες και καθαρισμένες σκελίδες σε ένα μπολάκι, τις λιώνω με ένα πιρούνι και τις ραντίζω με αρκετό ελαιόλαδο και ξύδι. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα αρωματικά και ανακατεύω καλά.
- Κόβω σε φέτες τα ψημένα παντζάρια αλατίζω και τις περιχύνω με το πιο πάνω dressing.
Καλή επιτυχία
No Comments