Εδώ το πράσο υπήρξε πηγή έμπνευσης για κλασικούς και σύγχρονους ζωγράφους, μια απλή food bloger, δε θα ενδώσει στο να δημιουργήσει μια πρασόσουπα εμπνευσμένη, γευστικότατη ό,τι πρέπει για τις κρύες και δροσερές μέρες του χειμώνα;! Άσε που τα ιστορικά και διαδικτυακά κουτσομπολιά λένε ότι το πράσο ήταν το αγαπημένο φαγητό του Νέρωνα που πίστευε ότι τρώγοντας το τακτικά, θα βελτίωνε την ποιότητα της φωνή του, που του τρυπούσε τα ίδια του τ’ αυτιά, όταν ευρισκόμενος στο τσακίρ κέφι, συχνά πυκνά, επιχειρούσε να τραγουδήσει τα σουξέ της εποχής.
Πρασόσουπα λοιπόν η αποψινή πρόταση και μάλιστα ενισχυμένη με τραχανά, το must του φετινού μου χειμώνα, μιας και δεν έχω πατάτα που συνήθως προσθέτουν σ’ αυτή τη σούπα, αλλά για να είμαι και ειλικρινής, και να είχα δεν θα έβαζα, πως θα κάνουμε άλλωστε τη διαφορά από τις κοχλάζουσες πρασόσουπες του διαδικτύου, για να σας κινήσουμε το ενδιαφέρον.
Μικρές αλλά σημαντικότατες λεπτομέρειες που θα κάνουν την πρασόσουπα σας ελκυστική και ιδιαίτερη. Εκτός λοιπόν απ’ τον τραχανά που θα βάλετε, μιας και διαβάζετε την συγκεκριμένη ανάρτηση, εκτός απ’ τη βεγκέτα (μείγμα αποξηραμένων λαχανικών) που θα προσθέσετε στη διάρκεια που βράζουν τα γλυκά πράσα, δεν θα αμελήσετε να καραμελώσετε ροδέλες πράσου με κρουτόν (έτοιμα ή δικής σας παρασκευής) που θα προσθέσετε σε κάθε πιάτο που θα σερβίρετε στο τραπέζι. Φτιάξτε αυτήν την εκδοχή πρασόσουπας, γευτείτε την και επικοινωνήστε μαζί μου για το θεσπέσιο του αποτελέσματος και τα copliments των συνδαιτημόνων σας.
**********************************
Leek painting — by Canadian Artist Kim Blair
**********************************
Υλικά (για 2-3 άτομα)
- 2 μεγάλα πράσα
- 2 κ.σ. τραχανά ξινό ή γλυκό. Ό,τι υπάρχει στο ερμάριο της κουζίνας
- 1 κ.σ. γεμάτη βεγκέτα (μείγμα αποξηραμένων λαχανικών)
- 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμό λεμονιού
- κρούτον
- Αλάτι
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη για το καραμέλωμα των πράσων (προαιρετικά αλλά και υποχρεωτικά)
Εκτέλεση
- Καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα πράσα. Κυρίως τα λευκά μέρη και λίγο απ’ τα πράσινα που είναι τρυφερά.
- Τα σοτάρω καλά, σε κατσαρόλα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο ώσπου να πέσει ο όγκος τους.
- Αλατίζω ελαφρά, προσθέτω την βεγκέτα και ζεστό νερό όσο να τα σκεπάζει και λίγο παραπάνω. Αφήνω να βράσουν σε σιγανή φωτιά περίπου 15 λεπτά.
- Προσθέτω τις 2 κ.σ. τραχανά και πάντα σε χαμηλή φωτιά βράζω τα πράσα άλλα 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές. Σβήνω τη φωτιά και προσθέτω το χυμό ενός μικρού λεμονιού.
- Με την ηλεκτρική ράβδο πολτοποιώ τα πράσα και τον τραχανά πολύ καλά.
- Σε ένα σαγανάκι βάζω τις ροδέλες πράσων που έχω κρατήσει, με τη μια κ.σ. καστανή ζάχαρη και ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να δω να καραμελώνουν. Τότε, προς το τέλος δηλαδή προσθέτω και τα κρουτόν, τα ανακατεύω με τις καραμελωμένες ροδέλες 2-3 φορές και κλείνω τη φωτιά.
- Σερβίρω τα πιάτα προσθέτοντας τις καραμελωμένες ροδέλες πράσων και κρουτόν με μισοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply