Πάστα φλώρα

Η Μίκα, τρείς μέρες πριν από το γάμο της με το Μίκη, θα πάει ένα μικρό ταξίδι μέχρι τη Βενετία. Εκεί εντελώς αναπάντεχα θα γνωρίσει και θα παντρευτεί τον γοητευτικό Ανδρέα. Με την επιστροφή τους στην Αθήνα, ο Ανδρέας θα γνωρίσει την τρελλή οικογένεια της Μίκας, με πρώτη και καλύτερη τη μαμά της, επονομαζόμενη και Πάστα Φλώρα.

page205_1Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και βεβαίως η αξέχαστη και μοναδική Μαίρη Αρώνη στον τελείως σουρεάλ ρόλο της Πάστας Φλώρας, μαμά της Μίκας (Τζένη Καρέζη) που μονίμως βρίσκεται “αλλού”.  Μιλάμε φυσικά για μια από τις καλύτερες ελληνικές κωμωδίες της Finos Film, την “Μια τρελλή τρελλή οικογένεια” του 1965.  “Αχ πως περνάνε τα χρόνια

Θεϊκές οι ατάκες της Μαίρης Αρώνη, που σαν Πάστα Φλώρα  “κεντάει” το χαρακτήρα της οικοδέσποινας του σπιτιού, που δεν ξέρει τι της γίνεται, μέσα και έξω από αυτό.

ΜΙΚΗΣ (ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ): Γεια σου μαμά. Πού είναι η Μίκα;
ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ: Αχ, πού πήγε να δεις; Πού μου είπε; Στη μοδίστρα; Νο νο νο… Αχ σπάω το κεφάλι μου να βρω πού πήγε… Αχ ναι! Στη Βενετία!
ΜΙΚΗΣ: Πού;!
ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ: Βενέτσια παιδί μου, Ιταλία.
ΜΙΚΗΣ: Κι αν δεν γυρίσει μέχρι την Κυριακή που παντρευόμαστε; Θα΄ναι ντροπή να παντρευτώ χωρίς τη νύφη. Δε θα΄ναι;
ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ: Θα΄ρθει, δε μπορεί.
ΜΙΚΗΣ: Πάντως, αν δεν είναι η νύφη στην εκκλησία, ο μπαμπάς θα θυμώσει πάρα πολύ.
ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ: Μίκη! Είσαι απίθανα νευρικός. Πώς θα κάνεις νοικοκυριό με τόσα νεύρα:
ΜΙΚΗΣ: Καλά μαμά. Εγώ πρέπει να φύγω. Μπάαααι!

——–

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ: Μήπως παχαίνει;
ΜΙΚΑ (ΚΑΡΕΖΗ): Τα χορταρικά δεν παχαίνουν, μαμά.
ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ: Γιατί το λες αυτό Μίκα; Κι οι αγελάδες όλο χορταρικά τρώνε κι όμως είναι τετράπαχες.

20150926_0004.jpg_c+l

Αυτή λοιπόν η αγαπημένη Πάστα Φλώρα του ελληνικού κινηματογράφου και έχοντας την δει ξανά πρόσφατα, μου έδωσε το έναυσμα να φτιάξω την παρακάτω δίχρωμη, γλυκιά πάστα φλώρα, που τη συνόδευα μουσικά, όσο “δημιουργούσα” με το πολύ χαριτωμένο και ομώνυμο τραγουδάκι του Monsieur Minimal, που μπορείτε να απολαύσετε και σεις από το παρακάτω you tube.

Χάρισε μου μια καρδιά  θα της μάθω να χτυπά
θα την παίρνω cinema στην Pasta Flora ως αργά.
Χάρισε μου μια ζωή και θα αρχίσω απ΄την αρχή

με ένα κόκκινο χαλί θα γυρίσω όλη τη γη…

Υλικά (8-10 μερίδες, για ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος  24-26 εκ.)

  • 1 φλ.τσαγιού μαργαρίνη μαλακιά και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. γεμάτες καστανή ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 3 – 3 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 400-500 γρ. μαρμελάδα της προτίμησης σας (εγώ έβαλα στη μισή τάρτα φράουλα και στην άλλη μισή πορτοκάλι)
  • 1 κρόκο αβγού για άλειμμα
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • Ζάχαρη άχνη για τελικό πασπάλισμα προαιρετικά

20150925_0010

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζω το βούτυρο, όπως είπαμε σε θερμοκρασία δωματίου και με το μίξερ ή με το σύρμα το χτυπάω 2-3 λεπτά ώσπου να απλώσει αρχικά και μετά σιγά σιγά προσθέτω τις δύο κ.σ. ζάχαρη. Συνεχίζω το χτύπημα μερικά λεπτά, ώσπου να ενσωματωθούν τα δυο υλικά και στη συνέχεια προσθέτω ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας βεβαίως το χτύπημα.

20150925_0013

  • Προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύω ελαφρά και αρχίζω να προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, στο οποίο έχω ήδη ανακατέψει τη μπέικιν.

20150925_0014

  • Σε αυτή τη φάση, αφαιρώ το σύρμα αρχίζω να ανακατεύω τα υλικά μου με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι.  Όταν δω το μείγμα να σφίγγει, βγάζω την κουτάλα και αρχίζω πια να ζυμώνω τη ζύμη μου, ώσπου να αποκτήσει μια ελαστικότητα και να μη χρειάζεται άλλο αλεύρι.

20150925_0015

  • Από τη ζύμη αφαιρώ περίπου το 1/3 με το οποίο θα φτιάξω τα κορδόνια για την πάστα φλώρα. Την υπόλοιπη τη στρώνω προσεχτικά στον βουτυρωμένο πάτο μιας στρογγυλής φόρμας ή ταρτιέρας. Σπρώχνω καλά τη ζύμη με τα δάχτυλα προς τα τοιχώματα της φόρμας, την ανεβάζω και γύρω γύρω, ώστε να δημιουργηθεί ένα “πιάτο”. Ότι περισσέψει από τη ζύμη το αφαιρώ με ένα μαχαίρι ή τον πλάστη που θα το περάσω πάνω από το χείλος της ταρτιέρας.

20150925_0016 20150925_0021

  • Για να κάνω την πάστα φλώρα δίχρωμη, δηλαδή με δυο μαρμελάδες, φτιάχνω ένα χοντρό κορδόνι και το τοποθετώ προσεχτικά, πιέζοντας το ελαφρά πάνω στη ζύμη, στη μέση της ταρτιέρας, έτσι ώστε να την χωρίσω σε δύο ίσα ημικύκλια. Απλώνω τις μαρμελάδες και τις στρώνω ομοιόμορφα.

20150925_0024

  • Με τη ζύμη που έχω κρατήσει, φτιάχνω κορδόνια, τα τοποθετώ πάνω από τις μαρμελάδες χιαστί και τα αλείφω με τον κρόκο αβγού, τον οποίο έχω χτυπήσει ελαφρά με πολύ λίγο κρύο νερό.

20150925_0027 20150925_0029

  • Τέλος ψήνω την πάστα φλώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, ώσπου να ροδίσει η ζύμη. Τη βγάζω από το φούρνο, περιμένω να κρυώσει καλά, την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρω χλιαρή.

20150926_0007

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Πάστα φλώρα”

  1. Ελπίδα Νούσα

    Eχω ωραιότατη συνταγή της γιαγιάς μου για πάστα φλώρα με μαρμελάδα σπιτική σύκο!
    Ομως θα τη φτιάξω τη συνταγή σου για την χαρούμενη αίσθηση που μου άφησε αυτο το εμπνευσμένο ποστ!Εχεις τον τρόπο σου, το’χω πει πολλές φορές!
    Αν ηταν να βαθμολογήσω , σίγουρα η Παστα Φλώρα σου θα έπαιρνε όλα τα πηρουνάκια για τη γλυκύτητα της παρουσίασης, που υπερβαίνει στη γλύκα κάθε αγαπημένο χαρακτήρα της πιο τρελής-τρελής οικογένειας!
    Η μουσική συνοδεία, η άχνη για το πασπάλισμα!

    1. Ελπίδα να σε ευχαριστήσω θερμά για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια και γω καμαρώνω για το συγκεκριμένο ποστ, μου αρέσει (σαν να μην ήταν δικό μου χα χα χα)
      Η μετριόφρων blog-ατσού.

Leave a Reply to Dimitra Cherouvim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *