• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Ζυμαρικά 2

Λαζάνια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

By Dimitra Cherouvim · On 31/05/2014

Ατέλειωτες οι υπαίθριες κουζίνες καπνίζουν και αχνίζουν και κοχλάζουν και τσιτσιρίζουν …

Και στόματα. Χιλιάδες στόματα νηπίων, παιδιών, νέων και γέρων, όπου τα ξυλάκια αστραπιαία μπαινοβγαίνουν 20140531_0044πετώντας μέσα χιλιόμετρα λαζάνια και φιδέδες, καζανιές κουρκούτι με αβγά, ως και σουβλάκια από αβγά πέρδικας έχουν, καμιόνια με σακιά όρυζας και φορτηγά με κόφες λαχανικών!

Όλα φτιάχνονται επιτόπου, τίποτα δεν είναι έτοιμο, ακόμα και το ζύμωμα των λαζανιών από ένα μάγειρα ταχυδακτυλουργό. Ώρα στήθηκα μπροστά στον πάγκο του προσπαθώντας να διακρίνω πως το ζυμάρι που μαλάζει, κόβει σε κομμάτια, ανοίγει και κλείνει σαν φυσαρμόνικα, ξανακόβει σε μεγαλούτσικους κύβους που τους τεντώνει και τινάζει σαν το σκοινάκι που πηδούσαμε παιδιά, πώς αστραπιαία αυτό το συμπαγές ζυμάρι μετατρέπεται σ ένα κολιέ πέντε σειρών από λαζάνια στα δάχτυλά του, που αμέσως ρίχνει στο καζάνι κι εντός δύο λεπτών που κρατάει η όλη επιχείρηση, σερβίρει σε μπολ λαζανόσουπες με επιπλέοντα φύλλα φρέσκων μαρουλιών.

Κι όπως μ’ όλους τους καλούς ταχυδακτυλουργούς, όσο κι αν τέντωσα τα μάτια και συγκέντρωσα την προσοχή μου την κρίσιμη στιγμή , ποτέ δεν είδα πώς χωρίζονταν η μακριά λωρίδα του ζυμαριού σε ισομερή διάφανα λαζάνια.

Απόσπασμα απ το βιβλίο της Κάτια Αντωνοπούλου  -Νιχάο Κίνα-
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ  1996

Υλικά

  • 1/2 κιλό λαζάνια
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες
  • Μερικές σκελίδες σκόρδου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι

20140531_0017Εκτέλεση

  1. Πλένω τις ντομάτες και τις ψιλοκόβω.
  2. Καθαρίζω και ψιλοκόβω τις σκελίδες σκόρδου.
  3. Βάζω το νερό να βράζει για τα λαζάνια.
  4. Ώσπου να βράσει το νερό, βάζω στο τηγάνι το ελαιόλαδο με τις ψιλοκομμένες σκελίδες.
  5. Μόλις γρυσίσουν ελαφρώς,  ρίχνω αμέσως τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
  6. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι και αφήνω να βράσουν για 5-10 λεπτά, που δένει η σάλτσα.
  7. Ρίχνω αλάτι στο νερό που βράζει στην κατσαρόλα και τα λαζάνια.
  8. Τα ανακατεύω και τα αφήνω να βράσουν για 8-10 λεπτά μάξιμουμ.
  9. Σουρώνω τα λαζάνια, τα περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι.
  10. Σερβίρω αμέσως με τη σάλτσα και με τριμμένο τυρί.

20140531_0024 20140531_0028 20140531_0032Tips

  • Η σάλτσα αυτή που σας δίνω είναι η πιο εύκολη και κυρίως γρήγορη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, γιατί στο καυτό πια λάδι η σάλτσα δένει μαγικά και όμορφα. Αλλιώς αν βάλουμε πρώτα την ντομάτα, ανάλογα βέβαια και με το πόσο ώριμη είναι, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να δέσει.
  • Τα λαζάνια, όπως και όλα τα ζυμαρικά καλό είναι να είναι al dente. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι έτσι τα ζυμαρικά είναι πιο εύπεπτα. Σίγουρα όμως δεν θα τα βρείτε λασπιασμένα  το βράδυ.

Καλή επιτυχία

λαζάνιντομάτασκόρδο
Share Tweet

You Might Also Like

  • Ζυμαρικά

    Σπαγγέτι σε σάλτσα τοματίνι και βασιλικού

  • Ζυμαρικά

    Σπαγγέτι βρούβας τα ταπεινά

  • Ζυμαρικά

    Σαλιγκάρια pasta-με κιμά και τυριά

2 Comments

  • Ελπίδα Νούσα says: 31/05/2014 at 6:23 pm

    Τώρα τι να πω;
    Αυτή η συνταγή,που μόνο στη σκέψη της σου σπάει τη μύτη,καθώς και η φωτογραφία,με μουσικές υπόνοιες,που τη συνοδεύει, αξίζει το λιγότερο, μια κράτηση στο καλύτερο τραπέζι της μουσικοκινηματογραφικής αίθουσας!!!

    Αφιερωμένο με πολλή αγάπη για το πλέον “γαστρο-μαγικό” μπλογκ!!!

    Εσύ, “ΕΚΑΝΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗ;;;”

    https://www.youtube.com/watch?v=MWCBhKfmSUg

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 20/08/2017 at 12:15 pm

      Ευχαριστώ θερμά Ελπίδα μου, για τα όμορφα σχόλια και το μουσικό μέρος!

      Reply

    Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License