Κριθαρότο πράσου

Τι μαγειρεύεις όταν ανοίγεις το ντουλάπι της κουζίνας και βλέπεις το βαζάκι με τους ρουμπινί κόκκους πιπεριού και δίπλα του το βαζάκι με τους μαύρους; Μα θέλει και ρώτημα. Η έμπνευση σου έρχεται ακαριαία!  Ένα υπέροχο κριθαρότο! χι χι χι

Σε πειράζω Μαράκι μου, τα πιπέρια τα είδα στο τέλος της μαγειρικής μου και επειδή αγαπώ τα χρώματα στα πιάτα, πέταξα και μερικούς απ’ αυτούς πάνω απ’ το υπέροχο βελούδινο κριθαρότο μου. Θα σου υπενθυμίσω το κριθαρότο με λουκάνικο που έφτιαξα προ καιρού και ήταν επίσης πολύ πετυχημένο.
Απλό αυτή τη φορά με μόνο τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο που έδωσε τη γευστική τελική νότα.

Και όπως λέει μια σοφή παροιμία… συνταγή που πέτυχε δεν αλλάζετε.

Υλικά (για 2 καλές μερίδες)

  • 150 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 πράσο μέτριο προς το μεγάλο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 500-550 ml. ζωμό λαχανικών – είχα έτοιμο απ’ το μάρκετ που τον είχα διαλύσει με ζεστό νερό.
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο+1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος+1 κ.γ. λάδι τρούφας (προαιρετικά)
  • Άνηθο… καθόλου αλάτι

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια, το πράσο με λίγο απ’ το πράσινο μέρος και τον άνηθο.

  • Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο μαζί το βούτυρο και τα κρεμμυδάκια. Σοτάρω μόνο 2-3 λεπτά και προσθέτω το πράσο. Σοτάρω καλά ώσπου να πέσει ο όγκος τους.

  • Προσθέτω το κριθαράκι, ανακατεύω καλά, σοτάρω ελαφρά και σβήνω με το κρασί.

 

  • Προσθέτω σε δόσεις το ζωμό και λίγο λίγο, ώσπου να απορροφηθεί όλος απ’ το κριθαράκι και να γίνει αλ ντέντε.

  • Σβήνω τη φωτιά, ρίχνω το τυρί και ανακατεύω καλά ώσπου το όλο μείγμα να αποκτήσει αυτή τη χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή.

  • Πασπαλίζω με τον άνηθο και σερβίρω με ψητό κοτόπουλο.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *