Κοτόπουλο στήθος φρικασέ

Φαγητό νοστιμότατο και παντός καιρού. Θα μπορούσες όμως να το πεις και ανοιξιάτικο, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι και τα μαρούλια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι στο φόρτε τους.

Το θέμα όμως είναι ότι όπως και να το ονοματίσεις αυτό το “θεραπευτικό”, “ανακουφιστικό”, γευστικότατο φαγητό είναι all time classic και καλοδεχούμενο από όλους μας. Μιλάω βεβαίως για το φρικασέ που γίνεται με ό,τι είδους κρέας τραβά η ψυχή και η όρεξη μας, αλλά που σήμερα εγώ το έφτιαξα με στήθος κοτόπουλο και το απολαύσαμε οικογενειακώς.
Όσο για την κατσαρόλα… πολύ λίγο πλύσιμο ήθελε, μιας που στην κυριολεξία… την γλύψαμε.
Ποσότητα περίπου για τέσσερα πεινασμένα άτομα.

Υλικά

  • 1 στήθος κοτόπουλο κομμένο στα δύο + μισή πλάτη
  • 2 μαρούλια
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 λεμόνια – το χυμό τους
  • 1 αβγό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

Διαδικασία

  • Καθαρίζω και κόβω σε ροδελίτσες τα κρεμμυδάκια.

  • Καθαρίζω τα μαρούλια, τα αφήνω σε νερόξυδο 30-40 λεπτά και μετά τα κόβω, περίπου κάθε ένα εκατοστό. Τα αφήνω στην άκρη.

  • Βάζω σε πλατιά κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρω με ελαιόλαδο.

  • Προσθέτω προσεχτικά το στήθος, τη μισή πλάτη, κάτι συκωτάκια που βρήκα στο κοτόπουλο και το λαιμό. Ανακατεύω ελαφρά και ρίχνω ζεστό νερό όσο να σκεπάζει το κοτόπουλο. Κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνω να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία.

  • Λίγο πριν γίνει το στήθος, προσθέτω όλα τα μαρούλια. Σκεπάζω την κατσαρόλα ώστε αυτά να χάσουν τον όγκο τους. Αλατοπιπερώνω και αφήνω να γίνουν και τα μαρούλια αλλά να μη λιώσουν. Προσθέτω αλατοπίπερο ή βεγκέτα.

  • Όταν γίνουν και δέσουν όλα τα υλικά, χτυπώ ένα αβγολέμονο, ενσωματώνω με λίγο ζεστό ζουμί του φαγητού, ώστε να μην κόψει και περιχύνω με αυτό κοτόπουλο και μαρούλια.

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *