Μετά το γνωστότατο και αγαπημένο σπανακόρυζο, μετά το λαχανόρυζο και μετά το πρασόρυζο… έρχεται τρέχοντας το κολοκυθόρυζο. Κι’ αυτό για να ξέρεις, πρώτον δεν μου άρεσε το σπανάκι που βρήκα στα μαναβικής, δεύτερον σκέφτηκα το χρόνο και τη διαδικασία του πλυσίματος και τρίτον και δημιουργικότερον, είπα να δοκιμάσω το ρυζάκι με κάποιο άλλο λαχανικό… και ο κλήρος πέφτει το κολοκυθάκι δηλαδή για την ακρίβεια στο κολοκύθι μιας και επέλεξα ένα μεγάλο για να το χρησιμοποιήσω για γεύμα για δύο.
Συνόδεψα το υπέροχο κολοκυθόρυμο μας, αβγολέμονο παρακαλώ για να θυμίζει τα γεμιστά κολοκυθάκια, με φέτα πικάντικη και home made σταρένιο ψωμάκι. Αααα και δυο λαχταριστά τηγανιτά αβγουλάκια, κατευθείαν απ’ το κοτέτσι του γειτονικού μου σούπερ μάρκετ.
Υλικά (για δυο πιάτα)
- 1 κολοκύθι περίπου 250 γρ.
- 50 γρ. ρύζι σπυρωτό
- 1 κρεμμύδι φρέσκο… ξέχασα να αγοράσω φρέσκα κρεμμυδάκια
- Άνηθο
- 1 αβγό
- 1 λεμόνι μεγάλο
- Ελαιόλαδο
- 1 ζωμό λαχανικών
Διαδικασία
- Πλένω και τρίβω στον τρίφτη το κολοκύθι. Καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια το κρεμμύδι, ψιλοκόβω τον άνηθο.
- Ρίχνω στην κατσαρόλα πρώτα το κρεμμύδι με αρκετό ελαιόλαδο, σοτάρω μόλις για ένα λεπτό και προσθέτω το κολοκύθι.
- Ανακατεύω καλά και προσθέτω το ρύζι. Ρίχνω ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τα υλικά. Προσθέτω το ζωμό των λαχανικών.
- Μόλις γίνει το ρύζι, φροντίζω η κατσαρόλα να έχει κάποια ζουμιά, φτιάχνω το αβγολέμονο.
- Το προσθέτω στην κατσαρόλα πάνω απ’ το κολοκυθόρυζο. Ανακινώ την κατσαρόλα και πασπαλίζω με τον άνηθο.
- Σερβίρω με πικάντικη φέτα και σταρένιο ψωμί… α, και δυο όμορα τηγανιτά αβγουλάκια.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply