• Σχετικά
  • Ανά Κατηγορία
  • Κυρίως Πιάτα
    • Αβγά
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Όσπρια
    • Ρύζια
    • Σούπες
    • Ψάρια
  • Ορεκτικά
    • Πατάτες
    • Πίτες
  • Σαλάτες
  • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Κέικ
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Παγωτά
  • Γεύσεις του κόσμου
    • Αλβανία
    • Βουλγαρία
    • Γαλλία
    • Δανία
    • Ιράν
    • Ισπανία
    • Ισραήλ
    • Ιταλία
    • Κούβα
    • Κροατία
    • Νέα Υόρκη
    • Ολλανδία
    • Πολωνία
    • Ρουμανία
    • Ρωσία
    • Σερβία
Food Collection
Γλυκά, Κέικ 5

Κέικ ολικής με κανέλα και κακάο

By Dimitra Cherouvim · On 13/12/2017

Κέικ με αλεύρι ολικής και φυτικές ίνες, φτιάχνω για πρώτη φορά και έμεινα κατενθουσιασμένη. Πρέπει να σας ομολογήσω όμως ότι πήρα το πακετάκι αλευριού τελείως βιαστικά από το ράφι του σ.μ. χωρίς να προσέξω την σχετική ετικέτα. Ο σκοπός μου ήταν να φτιάξω ένα κλασικό κέικ μαρμπρέ. Οπότε η έκπληξη και η προς στιγμή αμηχανία μου, μου άλλαξαν τα σχέδια, μιας και μαρμπρέ με αλεύρι ολικής… ούτε να το σκεφτείτε. Το επιχείρησα αλλά άδοξα, οπότε πρόσθεσα αρκετή κανέλα για αρωματικό, το κακάο βεβαίως, του έβαλα και γιορτινό “φουστανάκι” και σας το παρουσιάζω με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.  Καταπληκτικό για απογευματινό τσάι, μπρος σε τζάκι με καλή παρέα και χιονισμένο εξωτερικό σκηνικό.
Εντάξει εντάξει, μην διαμαρτύρεσαι, τρώγεται και για πρωινό με βροχούλα και δροσούλα, με ή χωρίς παρέα. Τέλος πάντων απολαύστε το με όποιο σκηνικό πραγματικό ή φανταστικό θέλετε να το συνοδέψετε, όποτε και όποια ώρα της ημέρας εσείς επιθυμείτε.

Υλικά (για φόρμα 11Χ30)

  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φλ.τσ. ηλιέλαιο
  • 1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλ.τσ. ζάχαρη άσπρη
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. μπέικιν
  • 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
  • 2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο

Εκτέλεση

  • Βάζω τα δυο αβγά στον κάδο του μίξερ, τα χτυπάω πολύ καλά και προσθέτω τη ζάχαρη. Συνεχίζω το χτύπημα ώσπου να γίνει μια άσπρη σφιχτή κρέμα.
  • Ρίχνω το ηλιέλαιο και συνεχίζω το χτύπημα, ώσπου να ενσωματωθεί με την ζάχαρη και τα αβγά. Ρίχνω και το χυμό του πορτοκαλιού συνεχίζοντας το χτύπημα.

     

  • Στη συνέχεια ρίχνω το αλεύρι, στο οποίο έχω ανακατέψει την μπέικιν, στον κάδο του μίξερ μαζί με την κανέλα. Ανακατεύω να δέσουν όλα τα υλικά σε ένα παχύρευστο μείγμα. Προσθέτω και το κακάο κοσκινισμένο. Ανακατεύω και πάλι.

     

  • Φοδράρω μια μακρόστενη φόρμα με βρεγμένο και καλά στραγγισμένο αντικολλητικό χαρτί και ρίχνω προσεχτικά το μείγμα του κέικ.

  • Βάζω τη φόρμα στο φούρνο που έχω προθερμάνει στους 250 βαθμούς, αλλά κατεβάζω αμέσως τη θερμοκρασία στους 180. Ψήνω για μια ώρα. Κλείνω τον φούρνο μου και αφήνω το κέικ μέσα άλλα δέκα λεπτά. Το κέικ φουσκώνει τέλεια. Το βγάζω από το φούρνο και το βγάζω από τη φόρμα με το αντικολλητικό χαρτί. Περιμένω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του, περίπου 5-10 λεπτά και αφαιρώ προσεχτικά το χαρτί.

  • Το κέικ είναι πανέτοιμο, νοστιμότατο με μια γεύση “αγροτική” λόγω της ολικής άλεσης αλευριού του.

  • Όμως αν θέλετε να το κάνετε πιο γιορτινό, δεν έχετε παρά να το καλύψετε με κάποιο απλό γλάσο σοκολάτας, όπως έκανα εγώ με τη λευκή σοκολάτα ή άχνη ζάχαρη και να το στολίσετε σύμφωνα με το ιδιαίτερο γούστο σας.

Καλή σας επιτυχία

 

αβγόαλεύριζάχαρηηλιέλαιοκακάομπέικινπορτοκάλι
Share Tweet

Dimitra Cherouvim

You Might Also Like

  • Κέικ

    Κέικ με πούλπα ανανά

  • Γλυκά

    Μηλοπατσαβουρόπιτα

  • Γλυκά

    Μηλομπουρεκάκια τα εύκολα

5 Comments

  • Stavroula Parissi says: 10/01/2019 at 12:44 pm

    Καλησπερα,να ρωτησω κατι.Μπορω αντι για ζαχαρη ασπρη να βαλω ζαχαρη καρυδας?Η στεβια?

    Reply
    • Dimitra Cherouvim says: 10/01/2019 at 2:08 pm

      Καλησπέρα κορίτσι μου, και βέβαια μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Είναι υλικά ζαχαροπλαστικής εγγυημένα και είμαι σίγουρη για το γευστικό αποτέλεσμα που θα ήθελες. Σ’ ευχαριστώ για την επικοινωνία και καλή σου επιτυχία.

      Reply
  • fotini ΒΑΤΣΙΘΙΑΝΟΥ says: 07/12/2020 at 8:04 pm

    υπεροχή η συνταγή και πολύ εύκολη πολλά μπράβο σας ⭐

    Reply
    • Δήμητρα Χερουβείμ says: 07/12/2020 at 8:51 pm

      Ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου!

      Reply
  • fotini vatsithianou says: 08/12/2021 at 11:05 am

    Υπέροχο γλυκό

    Reply
  • Leave a reply Cancel reply

    BHMAGourmet Food Blog Awards 2016

    Το food collection πρώτο με 436 ψήφους στο διαγωνισμό BHMAGourmet Food Blog Awards 2016 by IKEA.

    Κατηγορίες

    • Αβγά
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Γλυκά
    • Γλυκά Κουταλιού
    • Ζαρζαβατικά
    • Ζυμαρικά
    • Ζύμες
    • Θαλασσινά
    • Κέικ
    • Κιμάς
    • Κοτόπουλο
    • Κρέατα
    • Κρέμες
    • Μαρμελάδες
    • Ορεκτικά
    • Όσπρια
    • Παγωτά
    • Πατάτες
    • Πίτες
    • Ρύζια
    • Σαλάτες
    • Σούπες
    • Ψάρια
    ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Find us on Facebook

    • Ανά Κατηγορία
    • Γεύσεις του κόσμου
    • Σχετικά

    Το περιεχόμενο του www.foodcollection.gr δημοσιεύεται κάτω από την άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License