Κέικ με πούλπα πορτοκαλιού Νο 1

Κέικ πορτοκαλιού υπάρχουν πολλά. Κέικ με πούλπα (ή πολτό) πορτοκαλιού ένα! Στη συνταγή αυτή δε μιλάμε απλώς για ξύσμα πορτοκαλιού στο κέικ, μιλάμε για ολόκληρο το πορτοκάλι  πολτοποιημένο,  μέσα σε αυτό.

800px-William_J._McCloskey_-_Wrapped_oranges_on_a_tabletop.jpg-l

Για εσάς, τους λάτρεις και  “κυνηγούς” συνταγών πορτοκαλένιων κέικ, νομίζω ότι είναι μια μοναδική γευστική και απλή πρόταση, που σίγουρα θα σας κάνει να τη δοκιμάσετε πολλές πολλές φορές. Θα τολμούσα να πω ότι το κέικ αυτό με το ελαφρύ γλάσο  που το κάλυψα, γίνεται τελείως εθιστικό. Αν μάλιστα αντί για γλάσο πορτοκαλιού, εσείς βάλετε κάποιο γλάσο  σοκολάτας, τότε… σας αφήνω απλώς να το ονειρευτείτε.

Υλικά (για 2 μακρόστενες φόρμες ή 1 μεγάλη)

  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι
  • Πολτό από ένα μεγάλο χοντρόφλουδο πορτοκάλι με τη φλούδα του (Ναβαλίνα)
  • 1 φλ. τσ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλ.τσ. βρώμη
  • 1/2 φλ. τσ. καλαμποκάλευρο
  • 3 φλ. τσ. (ή και λίγο παραπάνω) αλεύρι
  • 1/2  φλ. τσ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
  • 1 φακελάκι ολόκληρο μπέικιν
  • 1 φακελάκι βανίλια πορτοκαλιού

20150911_0006

Εκτέλεση

  • Πλένω καλά και πολτοποιώ το χοντρόφλουδο πορτοκάλι.
  • Στύβω τόσα πορτοκάλια όσο να γεμίσω τελείως ένα φλ. τσ. χυμό.
  • Ανακατεύω τα αλεύρια, τη βρώμη, το μπέικιν και τη βανίλια σε ένα μπολ.

20150911_0010

  • Σε άλλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ανακατεύω ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.

20150911_0051

  • Προσθέτω το πολτοποιημένο πορτοκάλι και το χυμό. Ανακατεύω καλά.

20150911_0053

  • Σιγά σιγά αρχίζω και προσθέτω το μείγμα των αλεύρων. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας παχύρευστος χυλός.
  • Προσθέτω τις σταφίδες, ανακατεύω καλά με το χυλό και τον μοιράζω σε δύο μακρόστενες φόρμες ή μία μεγάλη στρογγυλή.

20150911_0055

  • Σε καλά προθερμασμένο φούρνο, τοποθετώ τις 2 μακρόστενες φόρμες και ψήνω τα κέικ περίπου για 50-60 λεπτά. Πρέπει να έχουν πάρει ένα χρυσό χρώμα και το μαχαιράκι που θα κάνω τη δοκιμή να δω αν ψηθήκανε, να βγει καθαρό.

20150911_0060

20150911_0029

  • Τέλος φτιάχνω ένα απλό γλάσο πορτοκαλιού με ένα φλ. τσ. ζάχαρη άχνη και 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού μέσα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία. Είναι ποσότητα για το ένα κέικ. Περιχύνω γρήγορα το κρύο κέικ, γιατί το γλάσο θα πήξει πολύ εύκολα.

20150911_0071

Καλή σας επιτυχία

Comments

2 responses to “Κέικ με πούλπα πορτοκαλιού Νο 1”

  1. Eλενη φωτη

    Δήμητρα μου έδωσες πολυ καλη ιδέα να το κάνω και γω…η παρουσίαση παίρνει 10′ …

    1. Ελένη να το κάνεις οπωσδήποτε είναι εύκολο και γευσικότατο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *