Το Μαράκι μου μπροστά στην εξώπορτα, καλοντυμένο, κομψό, με μαλλάκι άψογο, με νυχάκι φρεσκοβαμμένο και με μια όμορφη σακουλίτσα στο δεξί χέρι. Αγκαλιαστήκαμε, φιληθήκαμε και προχωρήσαμε προς το καθιστικό. Είχαμε καιρό να τα πούμε και περιμέναμε αυτή τη συνάντηση με λαχτάρα και οι δυο μας.
“Αυτό για σένα, είπε το Μαράκι και μου έδωσε τη χάρτινη σακουλίτσα. Σκέφτηκα να σου φέρω ένα λικέρ μαστίχας, αντί για γλυκό.”Πέταξα απ’ τη χαρά μου. Ούτε που θυμάμαι πότε ήπια λικέρ μαστίχας την τελευταία φορά. Ίσως είχα να πιω από τότε που πήγαμε διακοπές στην όμορφη Χίο. Τέλος πάντων δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει η όμορφη παρέα που θα είχα αυτό το φωτεινό απόγευμα με την καλή μου φίλη.
Φτιάξαμε τα τσάγια μας, τσακίσαμε την τάρτα σοκολάτας που είχα φροντίσει να φτιάξω, ήπιαμε και τις δροσερές μας μαστίχες με τα παγάκια και δεν ξέραμε από που ν’αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Το ένα θέμα έμπλεκε με το άλλο, γέλια, χάχανα, σοβαρότητα, ανταλλαγή απόψεων, αστεία και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς που μπορεί να συζητήσουν δυο γυναίκες φίλες που έχουν καιρό να βρεθούν.
Κάποια στιγμή που ο ήλιος άρχισε να πέφτει πια όλο και πιο γρήγορα ή τουλάχιστον έτσι μας φάνηκε, μας υπενθύμισε ότι ήρθε η ώρα που η φιλεναδίτσα μου έπρεπε να φύγει. Ξανά αγκαλιές, φιλιά και καλό κατευόδιο και υποσχέσεις εκατέρωθεν για επόμενη συνάντηση.
Το γλυκό Μαράκι έφυγε, το μπουκάλι με το λικέρ μαστίχας μπήκε στο ψυγείο, το τραπεζάκι του καθιστικού καθαρίστηκε. Όλα ξανά σε τάξη και μια χαρά. Εμένα όμως με έτρωγε μια σκέψη, πως θα αξιοποιούσα αυτό το υπέροχο λικέρ και σε κάτι άλλο εκτός του να το πιούμε. Και η φλασιά δεν άργησε να έρθη. Τι πιο απλό και γρήγορο από ένα κέικ κλασικό, που όμως, όχι μόνο θα αρωματιζόταν με την υπέροχη μαστίχα, αλλά για να γίνει και πιο έντονη η παρουσία της, θα καλυπτόταν το κέικ μου με γλάσο μαστίχας προσεχτικά φτιαγμένο, που έτσι θα έκανε την εμφάνιση αλλά και τη γεύση του, ακόμα πιο έντονη και ιδιαίτερη. Όπως και τελικά έγινε.
Η γνωστή κλασική και εύκολη συνταγή ενός κέικ, αλλά κυρίως οι φωτογραφίες αυτού, νομίζω ότι το μαρτυρούν. Δε μένει παρά να το δοκιμάσετε και σεις, ακόμα και με τη δική σας συνταγή, αρκεί όμως να χρησιμοποιήσετε το λικέρ μαστίχας όπως σας το προτείνω, ιδιαίτερα στο γλάσο, για να δείτε τη διαφορά. Καλή σας επιτυχία.
“Μαρία Ρ. σ΄ευχαριστώ πολύ πολύ”
Υλικά (για μια μακρόστενη φόρμα 30×11 cm
- 200 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
- 350-400 γρ. αλεύρι οπωσδήποτε κοσκινισμένο
- 2 αβγά
- 250γρ. ζάχαρη (1 φλ.τσ ή και παραπάνω αν το θέλετε πιο γλυκό)
- 1/2 φλ.τσ. χυμό από πορτοκάλι + 1/2 φλ.τσ. λικέρ μαστίχας
- 1 ολόκληρο φακελάκι μπέικιν
Υλικά για το γλάσο μαστίχας
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. χυμό από λεμόνι
- 30 ml (3 γεμάτες κ.σ.) λικέρ κρύας μαστίχας, κατ’ ευθείαν από το ψυγείο
Εκτέλεση
- Χτυπάω πολύ καλά τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη ή με το μίξερ ή με τον αβγοδάρτη.
- Προσθέτω τα δυο αβγά και συνεχίζω το χτύπημα.
- Προσθέτω σιγά σιγά το χυμό του πορτοκαλιού ανακατεμένο με το λικέρ μαστίχας.
- Προσθέτω προσεχτικά και σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι στο οποίο έχω προσθέσει όλο το φακελάκι της μπέικιν.
- Προαιρετικά, αλλά το βρίσκω πολύ πρακτικό, “φοδράρω” μια στενόμακρη φόρμα για κέικ με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, το οποίο όμως το έχω στραγγίσει με τα χέρια μου καλά και προσεχτικά. Αλλιώς κλασικά βουτυρώνετε τη φόρμα, την πασπαλίζετε με αλεύρι και βεβαίως την τινάζετε μετά, ώστε να φύγει το περίσσιο.
- Ψήνω το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 65-70 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Κάνω την κλασική και σίγουρη δοκιμή με το μαχαίρι, και όταν σιγουρευτώ ότι το κέικ είναι έτοιμο, σβήνω το φούρνο αλλά το αφήνω άλλα 10 λεπτά μέσα, γενικώς το συνηθίζω αυτό.
- Αφήνω το κέικ στην άκρη, να πέσει κάπως η θερμοκρασία του, το ξεφορμάρω μετά προσεχτικά από το χαρτί ή τη φόρμα, το τοποθετώ στην πιατέλα σερβιρίσματος και ετοιμάζομαι να φτιάξω το γλάσο. Καλό και χρήσιμο είναι, το κέικ να έχει κρυώσει αρκετά όταν θα βάλω το γλάσο, γιατί αλλιώς αυτό θα “λιώσει” πάνω από το ζεστό κέικ και δεν θα έχει τη λευκή και σφιχτή μορφή του σωστού γλάσου.
Εκτέλεση για το γλάσο
- Σε ένα μικρό σχετικά μπολάκι, που να χωράει όμως τον αβγοδάρτη, βάζω την άχνη ζάχαρη, το χυμό από το λεμόνι και το κρύο λικέρ μαστίχας. Ανακατεύω καλά, ώσπου να γίνει ένα παχύρευστο γλάσο, το οποίο και περιχύνω αμέσως στο κρύο πια κέικ.
Σχόλιο- συμβουλή
- Για ακόμα πιο έντονη την παρουσία της μαστίχας, μπορείτε να προσθέσετε επίσης στο μείγμα του κέικ 1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply