Κέικ κάστανου με νιφάδες κουβερτούρας

Τα πράγματα έχουν ως εξής. Μόλις έχεις ετοιμάσει τον πρωινό καφέ και διαπιστώνεις ότι δυο απλά παξιμάδια για συμπλήρωμα, έστω με λίγο μέλι πάνω τους δεν…
“Μούρθε μια λιγούρα για κάστανα Θανάση μου”, φωνάζεις στον πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρώνει σύντροφο.
Ο Θανάσης, ως καλός Θανάσης και ως καλός άνθρωπος που δε χαλάει χατίρια, απαντά “ετοίμασε βαλιτσάκι καμπίνας και φεύγουμε”.
“Φεύγουμε; αναρωτιέσαι δυνατά, για πού παιδί μου πρωινιάτικα, δεν έχω έτοιμο και το διαβατήριο… κάστανα ζήτησα, όχι ανανά εξωτικών περιοχών… ”
“Ετοίμασε βαλιτσάκι και φεύγουμε 3ήμερο, άντε και 4ήμερο σε μέρη ελληνικά και μαγεμένα και με κάστανα γεμάτα. Είναι η εποχή τους. Θα πάρουμε κάστανα, θα πάρουμε και τον αέρα μας… μόνο κοίτα, θέλω κάστανο κέικ, άμα τη επιστροφή μας στα σπιτικά και κουζινικά εδάφη”.
Και επειδή κι’ εσύ χατίρι δεν χαλάς στο Θανασάκη σου, που μπορεί να λέγεται και Γιώργος και Παντελής και Γιάννης… πετάς τρεις αλλαξιές στο βαλιτσάκι καμπίνας, οπωσδήποτε παπούτσια για περπάτημα, μπουφανάκι ελαφρύ, χάρτη παραμάσχαλα και ασθμαίνοντας…
“Θανασάκη μου έτοιμη, βάλε το jps, βάλε και το “Φθινόπωρο” μουσικό μπακγκράουντ και φύγαμε… αλήθεια για πού;”
“Για τον Κοσμά”. “Τον Κοσμά το φίλο σου;” ρωτάς απορημένη και αφελώς.
“Τον Κοσμά Αρκαδολακωνίας παιδί μου”. Φωνάζει ελαφρώς δυο ημιτόνια πιο πάνω ο Θανασάκης μου.

Υλικά (για μακρόστενη φόρμα 11χ30)

  • 100 γρ. βούτυρο becel + 100 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 120 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 120 γρ. κάστανα βρασμένα και χοντροκομμένα
  • 3 αβγά μεγάλα
  • 30-40 γρ κουβερτούρα σε νιφάδες
  • 1 κ.γ. γεμάτη μπέικιν

Διαδικασία για το καθάρισμα των κάστανων

  • Παίρνω ένα ένα κάστανο, το βάζω σε ξύλο κοπής και το χτυπώ με δύναμη, με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι μια φορά, όπως δείχνω στη φωτογραφία.

  • Βάζω τα χαραγμένα κάστανα σε καυτό νερό, τα αφήνω να βράσουν 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, κλείνω το μάτι και τα αφήνω να βράσουν ώσπου να πέσει η βράση.

  • Τα σουρώνω, σκεπάζω το κατσαρολάκι με βαμβακερή πετσέτα ώστε να διατηρούνται ζεστά ως καυτά… και ο θεός και τα χεράκια μας και ένα μυτερό μαχαιράκι βοηθοί, γιατί ως γνωστόν, ζεστά τα κάστανα ξεφλουδίζουν πολύ πιο εύκολα.

Διαδικασία για το κέικ (για φόρμα 11χ30)

  • Βάζω στο μπολ ανάμειξης το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με το καλαμποκέλαιο. Ρίχνω τη ζάχαρη και χτυπώ πολύ καλά, ώσπου να αφρατέψουν τα υλικά.
  • Προσθέτω τα τρία αβγά, χτυπώ καλά.

  • Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι στο οποίο έχω αναμείξει τη μπέικιν.

  • Σε ένα μικρό βαθύ πιάτο αναμειγνύω τα κάστανα με τις νιφάδες κουβερτούρας. Τα προσθέτω στο χυλό του κέικ και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα, όχι με το μίξερ.

  • Ρίχνω το χυλό του κέικ στη μακρόστενη φόρμα την οποία την έχω φοδράρει με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο προηγουμένως το έχω βρέξει και το έχω στύψει απαλά να φύγουν τα νερά.

  • Ψήνω το κέικ στις αντιστάσεις, αρχικά για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και στη συνέχεια στους 180 για 40 λεπτά. Σβήνω το φούρνο και αφήνω το κέικ άλλα 10 λεπτά μέσα.

  • Το κέικ κάστανου + κουβερτούρας έτοιμο, υπέροχο, νοστιμότατο… περιμένει στην πιατέλα για να καταναλωθεί όποτε και με όποιο ρόφημα επιθυμείτε.

Καλή σας επιτυχία και καλύτερη απόλαυση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *