Τι μπορεί να κάνει ένα κέικ χριστουγεννιάτικο;! Μα τα αρώματα της Ανατολής με τα μπαχαρικά της. Τα εσπεριδοειδή της Μεσογείου με το γνώριμο άρωμα και την αγαπημένη γεύση, το μήλο των ιστοριών και των παραμυθιών, οι ελληνικοί ξηροί καρποί που μασουλάμε με μεγάλη ευχαρίστηση, τα αποξηραμένα φρούτα για μια νότα εξωτική, ένα τσικ σιμιγδαλιού που θα δώσει υφή και μια φευγαλέα ιδέα πολίτικου χαλβά των χειμωνιάτικων ημερών μας, το άχνισμα με την πάλλευκη λεπτή ζάχαρη, υποψία χιονιού, το ιδιαίτερο στόλισμα που η φαντασία και τα απόκρυφα στολίδια των ντουλαπιών θα ξεχυθούν μπροστά και σαν μικρά πολύχρωμα, ξεχασμένα θαύματα θα κάνουν τη διάθεση και τη δημιουργικότητα να καλπάσει. Τέλος αυτή η ατμόσφαιρα του Δεκέμβρη που μπορεί πολλές φορές να βαραίνει απ’ τα γεγονότα, αλλά που πάντα γεννά ελπίδες και νέες αρχές στις ζωές μας.
Σας τα μαρτύρησα όλα! Η μεθυστική υλοποίηση αυτού του γιορτινού χριστουγεννιάτικου κέικ… δική σας υπόθεση.
ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή
- 1 πορτοκάλι
- 2 μήλα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ. 2%
- 2 αβγά
- 150 γρ. ηλιέλαιο
- 1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γ. μπέικιν + 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 50 γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- 50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 50 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου
- 5-6 αποξηραμένα βερίκοκα
Διαδικασία
- Πλένω το πορτοκάλι και τα μήλα, κόβω σε καρεδάκια το πορτοκάλι και το ένα μήλο.
- Ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αβγά, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Χτυπάω δυνατά ώστε να έχω έναν όμορφο παχύρευστο χυλό.
- Αδειάζω το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ και εκεί ρίχνω πρώτα το σιμιγδάλι, ανακατεύω καλά, μετά τρίβω το δεύτερο μήλο + ξύσμα πορτοκαλιού για πιο έντονη γεύση και ανακατεύω καλά.
- Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύω και τέλος προσθέτω τις σταφίδες, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τις σταγόνες σοκολάτας και ψιλοκομμένα τα βερίκοκα. Ανακατεύω.
- Ρίχνω το μείγμα σε φόρμα στρογγυλή την οποία έχω αλείψει με λίγο ηλιέλαιο και πασπαλίσει με αλεύρι.
- Ψήνω σε ζεστό φούρνο, αρχικά στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και τελειώνω στους 180 βαθμούς για άλλα 50 λεπτά.
- Βγάζω το κέικ απ’ το φούρνο, αφήνω να κρυώσει αρκετά και το αφαιρώ απ’ τη φόρμα του.
Πρόταση για το στόλισμα
Το κέικ αυτό μπορεί
1ον να καλυφτεί μόνο με ζάχαρη άχνη.
2ον να καλυφτεί με ένα παχύρευστο γλάσο άχνης με χυμό πορτοκαλιού και απάνω του να γίνει ο στολισμός.
3ον να καλυφτεί με ένα ελαφρύ γλάσο άχνης με χυμό πορτοκαλιού, τύπου σιροπιού, αυτό που έκανα εγώ, αφ’ ενός για να ποτίσει όλο το κέικ και αφετέρου να κολλήσουν εύκολα τα διάφορα φαγώσιμα μπιχλιμπίδια που έβαλα πάνω του. Σας το προτείνω.
Για το γλάσο έβαλα 125 ζάχαρη άχνη + χυμό πορτοκαλιού
Καλή σας επιτυχία, καλή απόλαυση και καλύτερες γιορτές
Leave a Reply