Εντάξει δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας με ένα κέικ μπανάνας, αλλά να, είναι αυτή η μικρή λεπτομέρεια και η “έμπνευση” της στιγμής που θα κάνει τη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική εν προκειμένω παρασκευή, ένα τσικ διαφορετική από κάποια άλλη. Είναι αυτό που λέμε η σφραγίδα της νοικοκυράς. Έτσι αντί για όποιο άλλο αρωματικό, έβαλα ένα καλό σφηνάκι απ’ το κλασικό liquer tentura, το παραδοσιακό και αγαπημένο ηδύποτο της Πάτρας, τα κύρια αρωματικά στοιχεία του οποίου είναι η κανέλα και το γαρύφαλλο. Σκέψου τώρα να τρως ένα κομμάτι απ’ το ζουμερό αυτό κέικ και να το συνοδεύεις με ένα δροσερό σφηνάκι tentura…
Αφήνω τους γλυκούς συνειρμούς και αναστεναγμούς σε σένα…
Υλικά ( για μια κλασική στρογγυλή φόρμα με τρύπα στο κέντρο )
- 250 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. νιφάδες βρώμης
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 φλ.τσ. ηλιέλαιο
- 3 αβγά
- 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 3 μπανάνες ώριμες
- 20 γρ. liquer tentura
- 3 κ.σ. κουβερτούρα τριμμένη
- 1 κ.γ. γεμάτο σόδα μαγειρική
Παρασκευή
- Κοσκινίζω το αλεύρι με τη σόδα, το αφήνω στην άκρη.
- Βάζω τις μπανάνες σε ένα μπολ με το λικέρ τεντούρα και τις λιώνω καλά με ένα πιρούνι.
- Βάζω το ηλιέλαιο στο μπολ του μίξερ και το χτυπώ με τη ζάχαρη. Προσθέτω τα αβγά, χτυπώ καλά. Προσθέτω το γιαούρτι και τις μπανάνες.
- Προσθέτω τη βρώμη, ανακατεύω.
- Προσθέτω το αλεύρι, χτυπώ ώσπου να έχω ένα παχύρευστο μείγμα. Προσθέτω την τριμμένη σοκολάτα.
- Λαδώνω τη φόρμα μου και ρίχνω μέσα το μείγμα του κέικ.
- Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, αρχικά 15 λεπτά στους 200 βαθμούς και άλλα 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Δοκιμάζω αν ψήθηκε το κέικ με ένα μαχαιράκι. Σβήνω το φούρνο και αφήνω άλλα 10 λεπτά το κέικ μέσα στο φούρνο.
- Το βγάζω απ’ το φούρνο, αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του ώστε να βγει εύκολα απ’ τη στρογγυλή φόρμα.
- Το κέικ σε αυτή τη φάση είναι έτοιμο. Για να το κάνω όμως πιο όμορφο και λίγο πιο γλυκό, το περιχύνω με ένα απλό γλάσο νερού που το φτιάχνω με δυο φλ.τσ. ζάχαρη άχνη και 1-2 κ.γ. νερό + μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.
Καλή σας επιτυχία
Leave a Reply