Μόλις είχαμε τελειώσει την επίσκεψη μας στο ενδιαφέρον Museo de la Ceramica της Αβάνας και ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, όταν άκουσα τη Mihaela να φωνάζει χαρούμενα.”Churros, churritos.”
Δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτό για το οποίο φώναζε η καλή μου συνταξιδιώτισσα. Πλησίασα κοντά της, στο μικρό μπαλκονάκι που στεκόταν και έριξα μια ματιά κάτω στο στενό δρομάκι που ένωνε το Μουσείο κεραμικής με το Museo del Chocolate, από το οποίο είχαμε βγει μια ώρα πριν, απολαμβάνοντας εκεί μια υπέροχη ζεστή, πιπεράτη σοκολάτα .
Αυτό που είδα λοιπόν ήταν ένα περιποιημένο ανοξείδωτο καροτσάκι, περίπου σαν αυτά που ξέρουμε για το “μαλλί της γριάς” και ένας κύριος πίσω από αυτό κάτι να “μαγειρεύει”.Από ψηλά όμως δεν μπορούσα να δω και να καταλάβω πολλά πράγματα, οπότε η Mihaela ανέλαβε να μου εξηγήσει ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό μεξικάνικο γλυκό που το συναντάει κανείς σε ισπανόφωνες χώρες, εξ ου και στην Κούβα που βρισκόμασταν τώρα.
Κατεβήκαμε τρέχοντας και μπήκαμε και μεις στη μεγάλη ουρά που είχε σχηματιστεί για να δοκιμάσει τα μπαστουνάκια churritos, που τα πρόσφερε ο πεντακάθαρος πωλητής μέσα σε χάρτινα χωνάκια. Η όλη διαδικασία της παρασκευής τους απολαυστική, η νοστιμιά τους όμως αξέχαστη. Έψαξα, ρώτησα, πειραματίστηκα στην κουζίνα μου και σας παρουσιάζω τα περίφημα πανεύκολα και γευστικότατα churritos. Μια σκέψη μόνο.
“Μα τι μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος ανά τον κόσμο με δύο μόνο βασικά υλικά! Αλεύρι και νεράκι”.
Αναλογιστείτε και θα βρείτε πολλά, όμορφα και διαφορετικά πράγματα που θρέφουν ανθρώπους και λαούς αιώνες τώρα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλον.
Για την ώρα όμως στα churritos μας!
Υλικά
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 βανίλια (προαιρετικά)
- Καλαμποκέλαιο
- Ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το 1 φλιτζάνι νερό, τις 2 κ.σ. καλαμποκέλαιο, τις 2 κ.γ. ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια. Βράζω το νερό ώσπου να κοχλάσει και να λιώσει η ζάχαρη. Όχι περισσότερο από 1-2 λεπτά από την αρχική στιγμή βρασμού.
- Κατεβάζω το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνω στο καυτό νερό το ένα φλ. αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να έχω μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Κάτι σαν πλαστελίνη.
- Πλάθω τη ζύμη, η οποία δεν κολλάει καθόλου στα χέρια, σε μακρόστενα μπαστουνάκια.
- Σε ένα βαθύ σκεύος, κατσαρολάκι, τηγανάκι ή φριτέζα, βάζω καλαμποκέλαιο και το αφήνω να κάψει. Τότε και μόνο τότε ρίχνω τα μπαστουνάκια- churritos ώστε να τηγανιστούν. Ανακινώ μερικές φορές το τηγανάκι, ώστε να γυρίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τα churritos δε χρειάζονται παραπάνω από 3-4 λεπτά για να ροδοκοκκινίσουν.
- Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνω σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι και τέλος τα πασπαλίζω με μπόλικη ζάχαρη ή μέλι και κανέλα.
Σχόλια
- Η ποσότητα των υλικών που σας δίνω, βγάζει περίπου 30 μικρά κομμάτια. Αν δεν θέλετε να τα φτιάξετε όλα μαζί, απλώς βάζετε τη ζύμη που έχει περισσέψει στο ψυγείο, καλά τυλιγμένη με μεμβράνη. Μπορεί να μείνει 2-3 μέρες. Δοκιμασμένο.
- Μπορούν να σερβιριστούν και με σάλτσα σοκολάτας.
- Τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου, αρκετές ώρες αφού τηγανιστούν.
Καλή σας επιτυχία
Φωτο-εντυπώσεις
Leave a Reply