Μπρόκολο ογκρατέν

Μετά το κουνουπίδι γάλακτος ογκρατέν, είπα να φτιάξω και να σας δείξω το εξίσου νόστιμο και τέλειο συνοδευτικό για ψητά κρέατα ή ψάρια, μπρόκολο ογκρατέν. Άσε που κάποιος που προτιμά το θρεπτικό και super food μπρόκολο, μπορεί να αντικαταστήσει ένα κυρίως γεύμα του, με αυτό το υπέροχο ογκρατέν.

Υλικά (για ρηχό στρογγυλό σκεύος 20-24 εκ.)

  • 1 μέτριο μπρόκολο
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 350 ml. φρέσκο γάλα
  • 1 φλ.τσ. τυρί κίτρινο της αρεσκείας σας
  • Μοσχοκάρυδο
  • Ελάχιστο αλάτι
  • Τρίμμα φρυγανιάς

Βράσιμο μπρόκολου

  • Το πρώτο που κάνω είναι να γυρίσω ανάποδο το μπρόκολο και με κοφτερό μαχαίρι να το κόψω σε μπουκετάκια. Τα ξεβγάζω σε τρεχούμενο νερό.

  • Τα τοποθετώ σε μικρή κατσαρόλα με ελάχιστο νερό και τα βράζω μόνο για 2-3 λεπτά. Σβήνω το μάτι και αφήνω πάνω την κατσαρόλα ώσπου να γίνουν τα μπουκετάκια αλντέντε.

  • Τα τοποθετώ σε καλά λαδωμένο σκεύος.

Μπεσαμέλ

  • Στην ίδια μικρή κατσαρόλα που έβρασα το μπρόκολο και αφού την ξεβγάλω και σκουπίσω, ρίχνω μέσα το βούτυρο. Έχω χαμηλή θερμοκρασία.

  • Περιμένω να λιώσει το βούτυρο και ρίχνω το αλεύρι. Ανακατεύω καλά τα δυο υλικά ώστε να ενωθούν, πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία.

  • Αρχίζω να ρίχνω το γάλα σιγά σιγά ώσπου να δω να δένουν όμορφα σε μια σχετικά ρευστή κρέμα, το αλεύρι με το βούτυρο και το γάλα. Σβήνω το μάτι.

  • Μόλις δω ότι η κρέμα μπεσαμέλ είναι έτοιμη ρίχνω μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και το τυρί. Ανακατεύω καλά.

  • Περιχύνω τα μπουκετάκια του μπρόκολου και πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά.

  • Ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο περίπου 10-12 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσει η κρέμα.

  • Εξαιρετικό και εύκολο συνοδευτικό για κρέατα ή ψάρια.

Καλή σας επιτυχία

 

Comments

2 responses to “Μπρόκολο ογκρατέν”

  1. vatsithianou fotini

    Υπέροχη και πολύ εύκολη συνταγή

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Φωτεινή και νοστιμότατη! Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!

Leave a Reply to Δήμητρα Χερουβείμ Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *