Μοσχιοί με μαραθόριζες και ρύζι

Ζήτω το μαγειρικό πείραμα. Για χταπόδι πήγα, με μοσχιούς γύρισα. Όχι καλέ από τη θάλασσα, χάλασε η τράτα μου και την έχω στο μάστορα. Από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς τους πήρα. Φαινόντουσαν τόσο φρέσκοι, τόσο ζωντανοί και κυρίως τόσο οικονομικοί που στο άψε σβήσε άλλαξα μαγειρικά πλάνα.

Μοσχιοί λοιπόν ή αλλιώς  Eledone moschata, το επιστημονικό, όμορφο όνομα που έχουν τα μικρά και ελαφρώς παρακατιανά ξαδελφάκια του γνωστού μας χταποδιού. Χρησιμοποιούνται για δολώματα μεγάλων ψαριών, μιας και στην κυριολεξία είναι μια, άντε δυο μπουκιές και γενικώς δεν βρίσκονται εύκολα στην αγορά. Και κάτι ενδιαφέρον που βοηθάει στο να τα ξεχωρίζουμε από τα χταπόδια, όταν βεβαίως αυτά είναι μαγειρεμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια και ο “κακός” εστιάτορας  πουλάει το μαγειρευτό του σαν να περιέχει  χταπόδι που σαφώς έχει πολύ μεγαλύτερη τιμή. Οι μοσχιοί λοιπόν έχουν μόνο μία σειρά από βεντούζες στα πλοκάμια τους, ενώ τα χταπόδια δύο.

20160426_0006.jpg_l+c

Για να μην τα πολυλογούμε, αγόρασα τους μοσχιούς μου, αγόρασα 2 μαραθόριζες (φινόκιο), είχα τα ρύζια μου, είχα και τα ούζα μου και έφτιαξα ένα φαγητό μούρλια, παρ΄όλη την “φημολογούμενη”  δεύτερη γευστική τους αξία που τελικά και πράγματι έτσι είναι.

Όμως, όμως λέω, η χύτρα της μαγείρισσας, το χέρι, το μάτι και η εμπειρία της, όλα μαζί αυτά  κάνουν  θαύματα!

Εδώ είμαστε λοιπόν. Σε πρώτη ευκαιρία που θα βρείτε τα μικρούτσικα αυτά μοσχιουδάκια, αγοράστε τα, μαγειρέψτε τα όπως σας λέω και αφήστε τους άλλους να αναρωτιούνται για το νόστιμο μαγειρευτό χταποδάκι σας. Άλλωστε πόσοι ξέρουν  τα  Eledone moschata και  ότι αυτά  έχουν  μόνο μια σειρά βεντουζίτσες;!

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 4 μοσχιούς περίπου στα 800-900 γρ.
  • 2 μεγαλούτσικες μαραθόριζες
  • 1 κούπα τσ. ρύζι της αρεσκείας σας ( έβαλα σπυρωτό )
  • 1 σφηνάκι γεμάτο ούζο
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι

20160426_0004

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω καλά τους μοσχιούς και τους κόβω σε μικρά κυβάκια. Τους βάζω αμέσως να βράσουν με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν, περίπου 20-25 λεπτά.
  2. Όσο βράζουν οι μοσχιοί, πλένω  και κόβω τις μαραθόριζες  σε φέτες όπως τα κρεμμύδια.
  3. Βάζω τις φέτες μαραθόριζας σε πλατιά κατσαρόλα τις αλατίζω ελαφρά και αμέσως τις σοτάρω με λίγο ελαιόλαδο, ώσπου να πέσει ο όγκος τους.
  4. Προσθέτω τους βρασμένους μοσχιούς στις μαραθόριζες, προσθέτω πάλι λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω και σβήνω τα υλικά με το σφηνάκι ούζου.
  5. Προσθέτω στην κατσαρόλα μου 2 κούπες νερό, αφήνω να πάρει βράση, αλατοπιπερώνω  και προσθέτω το ρύζι. Το αφήνω να βράσει ώσπου να φύγουν όλα τα υγρά του φαγητού, αλλά να μείνει μελάτο και ελαφρώς χυλωμένο.

20160426_0006 20160426_0009 20160426_0013 20160426_0015

Καλή σας επιτυχία

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *