Γαλακτομπούρεκο το θεϊκό (της Παγώνας)

20161111_0024“Λοιπόν Μαράκι, αύριο ξεκινάμε διατροφή”. Λέω και πασάρω ταυτόχρονα και τη φωτογραφία. Το Μαράκι , κοιτάζει τη φωτογραφία, μετά κοιτάζει έκπληκτο εμένα, μετά ξανακοιτάζει τη φωτογραφία και τέλος ακόμα πιο έκπληκτο  μου λέει. “Μα εδώ βλέπω γαλακτομπούρεκο!” “Ε, ναι ντε, σου είπα εγώ ότι είναι μπρόκολο;!” “Γιατί Μαράκι μου,” συνεχίζω εγώ, ” διατροφή με γαλακτομπούρεκο και μάλιστα σιροπιαστό και μάλιστα της Παγώνας, διατροφή δεν γίνεται;!” Άκου το πρόγραμμα. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ από ένα κομμάτι μετά το φαγητό. Και από μισό κομμάτι για δεκατιανό και απογευματινό. Εκεί γύρω στις 5 που κάτι η πίεση της ημέρας, κάτι η πίεση του προσωπάρχη, κάτι η πίεση απ’ το αριστερό παπούτσι στον κάλο,  που θες να το πετάξεις και όπου βρει, τσιμπάς το μισό κομμάτι και ισιώνεις.”

Και πράγματι παίδες, το Μαράκι μου σλουπ και ίσιωσε, γλιστρώντας απαλά, ευτυχώς στον καναπέ. Τώρα θες απ’ την υπογλυκαιμία, θες απ’ την αυξημένη έκκριση των σιαλογόνων απ’ το οφθαμόλουτρο που υπέστη τι να πω;! Πάντως η αλήθεια, συνήλθε γρήγορα όταν της έχωσα ένα κομμάτι απ’ αυτό το θεϊκό γαλακτομπούρεκο πασπαλισμένο με μπόλικη κανέλα, κάτω απ’ τη μύτη της.

Και μη μου πει κανείς ότι η Cinnamomum verum  δεν είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, γιατί θα τον στείλω  στη Wikipedia για πληροφορίες. Βρε μέχρι και το βάρος μας ρυθμίζει! Τι άλλο θέτε για να σας πείσω;!

“Παγώνα μου, να σε ευχαριστήσω θερμά για τη θεϊκή συνταγή, την υπομονή σου και το  γλυκό, σιροπιαστό πρωινό που περάσαμε μαζί, στο όμορφο και φιλόξενο σπίτι σου.”

ΥΛΙΚΑ (για ταψί Νο 32)

Σιρόπι

  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 750 ml. νερό
  • Το χυμό από ένα λεμόνι
  • Ένα ξυλάκι κανέλας

Κρέμα γέμισης ( ένα ποτήρι νερού, το ίδιο πάντα για μεζούρα των υλικών μας)

  • 9 ποτήρια  γάλα φρέσκο (περίπου 2 λίτρα και κάτι)
  • 1 ποτήρι  σιμιγδάλι χονδρό
  • 1/2  ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 1/2 ποτήρι  ζάχαρη
  • 8 αβγά
  • 3-4 βανίλιες για το άρωμα
  • 2-3 κ.σ. γεμάτες φρέσκο βούτυρο για την κρέμα+έξτρα βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας 500 γρ.

Η Παγωνίτσα μας στην άκρη αριστερά, έτοιμη και με τα εργαλεία της  για το περίφημο γαλακτομπούρεκο της.

20161111_0003

Εκτέλεση σιροπιού

Το πρώτο που κάνουμε είναι να βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι  τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό του λεμονιού, την κανέλα και να βράσουμε το σιρόπι μας για 15 λεπτά απ’ την αρχική στιγμή βρασμού. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και συνεχίζουμε με την κρέμα γέμιση για το γαλακτομπούρεκο.

Εκτέλεση κρέμας

  1. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε  πρώτα τα σιμιγδάλια, χοντρό και ψιλό, τη ζάχαρη και με το ίδιο στεγνό ποτήρι το γάλα. Προσθέτουμε  τις βανίλιες και ανακατεύουμε  συνεχώς με σύρμα ώσπου να  αρχίσει να πήζει η κρέμα μας.
  2. Ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά πάντα με το σύρμα.
  3. Σπάμε τα αβγά σε ένα βαθύ πιάτο, τα χτυπάμε ελαφρά και πριν τα ρίξουμε στην κρέμα μας προσθέτουμε σε αυτά 2-3 κ.σ. από την καυτή κρέμα της κατσαρόλας ώστε η θερμοκρασία τους να πλησιάσει αυτήν της κρέμας και να μην κόψουν.
  4. Τέλος ρίχνουμε τα αβγά στην κρέμα, ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για να στρώσουμε το ταψί μας.

20161111_0006     20161111_0007

20161111_0009     20161111_0011

 

Στρώσιμο ταψιού για το γαλακτομπούρεκο

  1. Λιώνουμε 5-6 κ.σ. γεμάτες από το φρέσκο βούτυρο και αλείφουμε καλά το ταψί μας.
  2. Στρώνουμε τα μισά φύλλα από το πακέτο, αλείφοντας κάθε φορά, καλά το κάθε φύλλο.
  3. Ρίχνουμε την έτοιμη κρέμα μας και την σκεπάζουμε περιμετρικά με τα φύλλα που περισσεύουν εκτός του ταψιού.
  4. Αρχίζουμε και σκεπάζουμε την κρέμα μας με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα αλείφοντας το κάθε ένα προσεχτικά. Παραχώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω απ’ το ταψί και χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο μόνο σε παράλληλες λωρίδες, (όχι μπακλαβαδωτά δηλαδή) αλλά προσοχή όχι ως τον πάτο του ταψιού, γιατί θα μας χυθεί η κρέμα.
  5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου για 45 λεπτά. Ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθούν και χρυσίσουν τα φύλλα μας.
  6. Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του αρκετά, ώστε το γαλακτομπούρεκο μας να απορροφήσει αρκετό από το σιρόπι και να μπορέσουμε να το κάψουμε σωστά χωρίς να χυθεί η κρέμα του.

20161111_0013     20161111_0014

20161111_0016     20161111_0017

20161111_0019     20161111_0021

20161111_0022     20161111_0027

20161111_0028

Καλή σας επιτυχία

Comments

10 responses to “Γαλακτομπούρεκο το θεϊκό (της Παγώνας)”

    1. Ευχαριστώ πολύ για την κοινοποίηση της συνταγής στο διαδικτυακό περιοδικό σας.

  1. Eleni foti

    Λαχταριστό ειναι…

    1. Ελένη μου, σ’ ευχαριστώ πολύ. Πράγματι λαχταριστό και γευστικότατο.

  2. fotini vatsithianou

    Πολύ ωραία η συνταγή σας !!

    1. Δήμητρα Χερουβείμ

      Σ’ ευχαριστώ θερμά αγαπητή μου Φωτεινή!

  3. Ωραίο θα το κάνω

    1. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

  4. Έτσι το κάνω αλλά όχι όλα τα αυγά. 6 κρόκους και δύο ολόκληρα. Η 8 κροκους σκετους

    1. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι εξαιρετικό και το δικό σας.
      Ευχαριστώ για την πληροφορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *