Τσουρεκάκια μπουκίτσες

Τάχα δεν ήτον οικοκυρά κι αυτή στο σπίτι της και στην αυλήν της; Τάχα δεν ήτο κι αυτή, έναν καιρόν, νέα με ανατροφήν; Είχε μάθει γράμματα εις τα σχολεία. Είχε πάρει το δίπλωμά της από το Αρσάκειον.
Κι ετήρει όλα τα χρέη της τα κοινωνικά, και μετήρχετο τα οικιακά έργα της, καλλίτερ’ από καθεμίαν. Είχε δε μεγάλην καθαριότητα εις το σπίτι της, κι εις τα κατώφλιά της, πρόθυμη ν’ ασπρίζη και να σφουγγαρίζη, χωρίς ποτέ να βαρύνεται, και χωρίς να δεικνύη την παραξενιάν εκείνην ήτις είνε συνήθης εις όλας τας γυναίκας, τας αγαπώσας μέχρις υπερβολής την καθαριότητα. Και όταν έμβαινεν η Μεγάλη Εβδομάς, εδιπλασίαζε τα ασπρίσματα και τα πλυσίματα, τόσον οπού έκαμνε το πάτωμα ν’ αστράφτη, και τον τοίχον να ζηλεύη το πάτωμα.
Ήρχετο η Μεγάλη Πέμπτη και αυτή άναφτε την φωτιάν της, έστηνε την χύτραν της, κι έβαπτε κατακόκκινα τα πασχαλινά αυγά. Ύστερον ητοίμαζε την λεκάνην της, εγονάτιζεν, εσταύρωνε τρεις φοραίς τ’ αλεύρι κι εζύμωνε καθαρά και τεχνικά της κουλούραις, κι ενέπηγε σταυροειδώς επάνω τα κόκκινα αυγά. Και το βράδυ, όταν ενύχτωνε, δεν ετόλμα να πάγη ν’ ανακατωθή με τας άλλας γυναίκας διά ν’ ακούση τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Ήθελε να ήτον τρόπος να κρυβή οπίσω από τα νώτα καμμιάς υψηλής και χονδρής, ή εις την άκραν ουράν όλου του στίφους των γυναικών, κολλητά με τον τοίχον, αλλ’ εφοβείτο μήπως γυρίσουν και την κοιτάξουν.

Απόσπασμα από το Κοινωνικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,  “Χωρίς στεφάνι”, που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου 1896 στην εφημερίδα Ακρόπολις του Βλάσση Γαβριηλίδη.

 

Υλικά (για 45 τσουρεκάκια μπουκίτσες)

 • 70 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
 • 200 γρ. καστανή ζάχαρη (ή 250 γρ. αν τα θέλετε πιο γλυκά)
 • 150 γρ. γάλα
 • 2 αβγά+1 ασπράδι (κρατάω τον κρόκο για να αλείψω τα τσουρεκάκια)
 • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά (27 γρ. σύνολο) ή 25γρ φρέσκια μαγιά που θα την διαλύσετε σε πολύ λίγο χλιαρό γάλα
 • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (μπορεί να πάρει και λίγο περισσότερο κατά τη διαδικασία του ζυμώματος)
 • Μείγμα 4 μπαχαρικών, από μισό κοφτό κ.γ. μαχλέπι, κανέλα, γαρύφαλλο, μαστίχα

Εκτέλεση

 1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη μαργαρίνη σε κυβάκια, τη ζάχαρη, το γάλα, και τα μπαχαρικά. Τα ζεσταίνω λίγο και ανακατεύω, ώστε να λιώσει η μαργαρίνη και να αναμειγθούν καλά όλα τα υλικά.
 2. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με την ξηρή μαγιά.
 3. Σε μια λεκάνη ρίχνω το μείγμα βουτύρου, προσθέτω τα δύο αβγά, το ασπράδι και ανακατεύω.
 4. Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και το ανακατεύω με τα υγρά. Ζυμώνω τα υλικά μου καλά ώσπου να έχω μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως στη διάρκεια του ζυμώματος να χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι. Πλάθω μια μπάλα και την αφήνω στη λεκάνη σκεπασμένη.
 5. Αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρος για να ανέβει ο όγκος της. Περίπου 1-2 ώρες. (Εδώ να πω ότι εμένα δεν φούσκωσε όσο θα ήθελα, αλλά συνέχισα κανονικά τη διαδικασία).
 6. Πλάθω μακρόστενα χοντρουλά μπαστουνάκια και τα ενώνω στις δυο άκρες, ώστε να σχηματιστεί ένα κουλουράκι. Τα αλείφω με τον κρόκο αβγού, τον οποίο έχω διαλύσει με μερικές σταγόνες νερό. Μερικά τσουρεκάκια τα πασπαλίζω με καστανή ζάχαρη.
 7. Τα αφήνω και αυτά σε ζεστό μέρος καμιά ώρα και τέλος τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180, περίπου για 20-25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Στη διάρκεια του ψησίματος τα τσουρεκάκια μου επιτέλους φούσκωσαν και έγιναν όπως τα περίμενα, μαλακά και μυρωδάτα.

     

     

Καλή σας επιτυχία και καλή Ανάσταση

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *